Πιστεύεις ότι η ζωή είναι ή εύκολη ή δύσκολη; Ότι ο φίλος σου είναι ή καλός ή κακός; Ότι υπάρχει ή θετική σκέψη ή αρνητική; Ότι μια ταινία είναι ή ενδιαφέρουσα ή αδιάφορη; Ότι ή θα πετύχεις ή θα αποτύχεις; Ότι κάποιος είναι ή ευχάριστος ή δυσάρεστος; Πιστεύεις στο όλα ή τίποτα; Μαύρο ή άσπρο; Ασπρόμαυρη σκέψη! Έχεις σκεφτεί μήπως υπάρχει και το γκρι; Και οι αποχρώσεις του; Και άλλο χρώμα; Πρόσθεσε χρώματα, άλλαξε σκέψη, άλλαξε οπτική, άλλαξε συμπεριφορά, άλλαξε ζωή.

Νιώθεις κάποιες φορές ότι μένεις “κολλημένος-η” και δε βρίσκεις λύση στα θέματα σου; Έχεις σκεφτεί ότι μπορεί να φταίει η ασπρόμαυρη σκέψη σου; Ναι, και το να μείνεις “κολλημένος” είναι μια θέση, είναι μια επιλογή. Όμως αν δε σε βοηθάει να πάρεις απόφαση, να εξελιχθείς, να πάρεις τα πραγματικά οφέλη από μια κατάσταση, γιατί να συνεχίζεις με αυτή την επιλογή; Έχεις σκεφτεί ότι ίσως υπάρχουν πολλές επιλογές; Έχεις σκεφτεί πώς σε κρατάει πίσω η ασπρόμαυρη σκέψη; 

Θετικά κι αρνητικά της ασπρόμαυρης σκέψης

Η ασπρόμαυρη σκέψη μπορεί να είναι και χρήσιμη. Μπορεί να σε βοηθήσει σε περίπλοκες καταστάσεις να πάρεις αποφάσεις πιο εύκολα ή όταν σε πιέζει ο χρόνος. Όμως η ασπρόμαυρη σκέψη κυρίως σε κρατάει πίσω. 

-Περιορίζεις τον εαυτό σου και δεν του δίνεις την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με ένα ευρύ φάσμα επιλογών και ιδεών. 

-Απομακρύνεσαι από ιδέες και προτάσεις που θα μπορούσαν να σου δώσουν λύση σε ένα θέμα που σε δυσαρεστεί. Δεν τις βλέπεις όμως γιατί έχεις κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό σου και ψάχνεις το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. 

-Αγχώνεσαι γιατί δε συμβαίνει αυτό που έχεις στο μυαλό σου έχοντας περιορίσει τις προοπτικές με την ασπρόμαυρη σκέψη. 

-Οι διαπροσωπικές και οι επαγγελματικές σου σχέσεις γίνονται πιο δύσκολες γιατί είσαι πιο απόλυτος και άρα λιγότερο διαλλακτικός και συνεργάσιμος.

Πώς να βάλω αποχρώσεις στην ασπρόμαυρη σκέψη μου;

-Προσπάθησε να δεις από μια άλλη οπτική γωνία την ίδια εικόνα, τον ίδιο στόχο. Δε μπορείς; Αν τη δεις “με τα μάτια” κάποιου άλλου; Κάποιου που θαυμάζεις ίσως; Μήπως τώρα βλέπεις περισσότερες επιλογές, περισσότερα χρώματα; 

-Τι θέλεις πραγματικά; Όχι τι πρέπει να γίνει, ούτε τι συνηθίζεται, αλλά τι θέλεις πραγματικά; Μήπως βρίσκεται κάπου ενδιάμεσα, ούτε στο άσπρο, ούτε στο μαύρο; Μήπως η σύγκριση με κάτι συγκεκριμένο σε εμποδίζει να δεις τη μεγάλη εικόνα;

-Άφησε τον εαυτό σου να έχει πολλές εμπειρίες. Δοκίμασε πράγματα, γνώρισε ανθρώπους, διάβασε διαφορετικά βιβλία. Βάλε πιο πολλά “ναι” στη ζωή σου. Θα δεις ότι το μυαλό σου θα αρχίσει να σκέφτεται πιο “ανοιχτά” και να βλέπεις περισσότερες επιλογές.

-Καλλιέργησε τη θετική σου σκέψη. Θα μάθεις να έχεις πολλές οπτικές. Να βλέπεις εναλλακτικές λύσεις και να προσαρμόζεσαι σε νέα δεδομένα. Το life coaching θα σε βοηθήσει πολύ σε αυτό.

-Κάνε παρέα με διαφορετικούς ανθρώπους από τους οποίους θα ακούσεις κάτι διαφορετικό! Μάθε να αποδέχεσαι το διαφορετικό. 

-Μήπως οι πεποιθήσεις σου σε περιορίζουν να έχεις εναλλακτικές; Δούλεψε πολύ με τις πεποιθήσεις σου.  Ποιές σε κρατάνε πίσω και πότε έμαθες ότι τα “χρώματα” είναι μόνο δύο; Ποια είναι η δικαιολογία που βρίσκεις όταν θέλεις κάτι και δεν το κάνεις; Εκεί κρύβεται η περιοριστική πεποίθηση. Αν το θυμηθείς αυτό ίσως μπορέσεις να αλλάξεις την πεποίθηση που κρύβεται πίσω από αυτό. Ίσως βρεις τις αποχρώσεις ή και άλλα χρώματα.

-Ανακάλυψε τον εαυτό σου. Γνώρισε τον εαυτό σου μέσα από την ευκαιρία που θα του δώσεις να έχει επιλογές. Ανακάλυψε νέες πτυχές του εαυτού σου. Βάλε νέους στόχους.

-Μην αυτοπεριορίζεσαι με λέξεις που περιέχουν απόλυτη σημασία όπως “ποτέ”, “πάντα”, “κανένας”, ‘πουθενά”, “αδύνατον”.

-Μην βάζεις αυστηρά όρια σε ρόλους σου και ρόλους των άλλων (π.χ. στον εργασιακό χώρο), σε ευθύνες, σε κατηγορίες.

-Σκέψου αυτό που σε απασχολεί με λεπτομέρειες. Είναι ένα συμβάν, μία συζήτηση; Σκέψου λεπτομέρειες αυτών που ειπώθηκαν, των ανθρώπων που πήραν μέρος, του τι συνέβη. Ίσως αυτές οι λεπτομέρειες να σε βοηθήσουν να σκεφτείς διαφορετικά.

-Καλλιέργησε νοοτροπία ανάπτυξης μέσα από το coaching. Nooτροπία που σε βοηθάει να σκεφτείς με έναν διαφορετικό τρόπο (mindset coaching).

Μην περιορίζεις τον εαυτό σου. Γίνε ευέλικτος. Φύγε από το “όλα ή τίποτα”. Απόκτησε ένα ευρύ φάσμα επιλογών! “Παίξε” με πολλές αποχρώσεις. Δεν έχεις μόνο 2 επιλογές, μη σκέφτεσαι ασπρόμαυρα. Θα εξελιχθείς, θα είσαι πιο ήρεμος, πιο χαρούμενος.

Διάβασε ακόμα:

Πώς να βελτιώσετε τη διάθεσή σας στο άψε σβήσε (η καλοσύνη είναι μπούμερανγκ)

Πώς η μοναξιά επηρεάζει τον εγκέφαλό μας

Author(s)

  • Η Νανά Συγκούνα είναι πιστοποιημένη life, mindset and executive coach, πιστοποιημένη NLP practitioner και δικηγόρος. Σπούδασε life coaching και συμβουλευτική στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Συνέχισε με επιπλέον σπουδές στο life coaching στην Coaching Evolution International London Academy. Πιστοποιήθηκε από τον παγκόσμιο φορέα coaching EMCC global. Έχει εκπαιδευθεί στο executive coaching καθώς και στο mindfulness. Πραγματοποιεί ατομικές και group coaching συνεδρίες, συνεργάζεται με εταιρίες δουλεύοντας με τα στελέχη ολιστικά μέσα από μια well-being coaching προσέγγιση. Επίσης πραγματοποιεί σεμινάρια και ομιλίες, αρθρογραφεί πάνω σε θέματα coaching και έχει και το δικό της site https://www.nanasigouna.com/.