Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί ο καναπές δεν είναι η καλύτερη λύση μετά τη δουλειά.
-Πώς η άσκηση μειώνει το αίσθημα κόπωσης.


Είναι αρκετά συνηθισμένο επιστρέφοντας από τη δουλειά να νιώθεις τόσο άδειες τις μπαταρίες σου που να μην μπορείς να φανταστείς τίποτα καλύτερο από το να βουλιάξεις στον καναπέ μέχρι την ώρα που θα αποσυρθείς στο κρεβάτι ή απλά να μην έχεις χρόνο για γυμναστήριο. Κι όμως. Αυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσες να κάνεις. Στην πραγματικότητα, μια βόλτα μπορεί να είναι καλύτερη από έναν υπνάκο για την ενίσχυση της ενέργειας και την καταπολέμηση της κούρασης. Ή ακόμα καλύτερα μια επίσκεψη στο γυμναστήριο για να ασκηθείς. Νέα έρευνα δείχνει ότι η τακτική άσκηση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας. Αυτό μάλιστα ισχύει ακόμα και στα άτομα που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες που συνδέονται με συμπτώματα κόπωσης. Μπορεί να φαίνεται οξύμωρο, αλλά οι ερευνητές λένε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας με την τακτική άσκηση μπορεί να αποδώσει με μια αύξησης της ενέργειας μακροπρόθεσμα.

Τι λένε οι ειδικοί 

“Πολλές φορές όταν οι άνθρωποι κουράζονται, το τελευταίο πράγμα που θέλουν να κάνουν είναι να ασκηθούν”, λέει ο ερευνητής Patrick O’Connor, PhD, σε ένα δελτίο τύπου. “Αν όμως είστε σωματικά αδρανείς και κουρασμένοι, θα βοηθήσει να γίνετε λίγο πιο δραστήριοι”, λέει ο O’Connor, συν-διευθυντής του εργαστηρίου ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Γεωργίας στην Αθήνα.

“Ζούμε σε μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι ψάχνουν πάντα για το επόμενο αθλητικό ποτό, μια ενεργειακή μπάρα ή ένα φλιτζάνι καφέ που θα τους δώσει την πρόσθετη ενέργεια για να περάσουν την ημέρα τους”, λέει ο ερευνητής Tim Puetz, PhD, επίσης της UGA. “Κι όμως αυτό που χρειάζεται είναι ένα κίνητρο για να βάλουν τα αθλητικά τους και να βγουν έξω να κάνουν κάποια σωματική δραστηριότητα κάθε πρωί. Αυτό μπορεί να τους εξασφαλίσει αυτή τη σπίθα της ενέργειας που όλοι αναζητούν”.

Η άσκηση ενισχύει την ενέργεια

Παρόλο που πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που κάνουν καθιστική ζωή και ξεκινούν τακτικά προγράμματα άσκησης εμφανίζουν αύξηση των ενεργειακών επιπέδων, οι ερευνητές λένε ότι πολύ λίγες μελέτες έχουν ποσοτικοποιήσει αυτά τα αποτελέσματα.

Σε αυτή τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Psychological Bulletin, οι ερευνητές ανέλυσαν 70 μελέτες συσχετίζοντας την άσκηση και την κόπωση. Στην έρευνα συμμετείχαν 6.800 άτομα.

Περισσότερο από το 90% των μελετών έδειξε το ίδιο πράγμα: Όσοι έκαναν καθιστική ζωή και συμμετείχαν σε ένα κανονικό πρόγραμμα άσκησης ανέφεραν βελτιωμένα επίπεδα ενέργειας και λιγότερη κόπωση σε σχέση με όσους δεν ασκήθηκαν καθόλου. 

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η τακτική άσκηση αυξάνει την ενέργεια και μειώνει την κόπωση. Το αξιοσημείωτο της έρευνας ήταν ότι δεν μελετήθηκαν μόνο υγιείς ενήλικες. Μελετήθηκαν και ασθενείς με καρκίνο, και άτομα με χρόνιες παθήσεις συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων. Διαπιστώθηκε ότι κι εκείνοι επωφελήθηκαν από την άσκηση σε ό,τι αφορά την μείωση του αισθήματος κόπωσης. 

Και μην ξεχνάς, κάθε λεπτό άσκησης μετράει!

Διάβασε ακόμα:

Ο Καλός Ύπνος Ξεκινά Την Ώρα Που Ξυπνάς!

Βελτίωσε Τη Διάθεσή Σου Με Τη Μουσική

Author(s)

  • Γιάννης Μπιτζούνης

    Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

    Ο Γιάννης Μπιτζούνης είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στη ειδική φυσική αγωγή και θεραπευτική γυμναστική. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με ειδίκευση στην Άσκηση και Υγεία του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Υπεύθυνος και Συντονιστής σε Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.