Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Ότι η περιέργεια δεν βλάπτει πάντα.
-Πώς σε βοηθάει να μην χάνεις χρόνο.


Η περιέργεια δεν βλάπτει. Όχι πάντα τουλάχιστον. Μάλιστα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Αυτό υποστηρίζει πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, σύμφωνα με την οποία η περιέργεια βοηθάει τον εγκέφαλό σου να αφομοιώνει καλύτερα τη νέα γνώση.

Η περιέργεια αποτελεί το κοινό χαρακτηριστικό των πιο επιτυχημένων ατόμων. Άρθρο του Forbes του 2011 υποστηρίζει ότι ο Steve Jobs ήταν επιτυχημένος επειδή ακριβώς ήταν περίεργος.

Πώς όμως η περιέργεια βοηθάει ένα άτομο να είναι επιτυχημένο; Σύμφωνα με τους επιστήμονες ακολουθούν 5 τρόποι:

1. Η περιέργεια σε κάνει να ψάχνεις κάτι σε βάθος και να μην μένεις στην επιφάνεια. Σου δίνει κίνητρο να συνεχίζεις και να αναλαμβάνεις δράση.

2. Η περιέργεια μειώνει την χρονοτριβή. Οι νευροεπιστήμονες Ranganath και Jepma ανακάλυψαν ότι η περιέργεια σου γίνεται εμμονή και σε ωθεί να βρίσκεις λύση στα προβλήματα. Αυτή η επιθυμία να θέλεις να λύνεις κάθε δυσκολία σε κάνει να την αντιμετωπίζεις πιο γρήγορα.

“Δεν έχω κάποιο ξεχωριστό ταλέντο. Απλά είμαι περίεργος” – Einstein

3. Η περιέργεια σε βοηθάει να δημιουργείς σχέσεις. Σκέψου ένα εσωστρεφές άτομο. Η περιέργεια μπορεί να τον βοηθήσει να σπάσει τον πάγο. Σε ένα δωμάτιο γεμάτο με αγνώστους, χρησιμοποίησε την περιέργειά σου. Πλησίασε τους παρευρισκόμενους και συστήσου. Ρώτησέ τους για τον εαυτό και τις ασχολίες τους. Η περιέργεια θα σε βοηθήσει να χτίσεις σχέσεις.

4. Η περιέργεια βοηθάει την γνώση. Έρευνες δείχνουν ότι ο εγκέφαλος των ατόμων που έχουν περιέργεια λειτουργεί διαφορετικά. Οι ίδιοι διακατέχονται από μία έντονη επιθυμία να βρίσκουν λύση σε κάθε θέμα, η οποία διεγείρει τον εγκέφαλό τους, με αποτέλεσμα να ξεκινάει μία διαδικασία που αυξάνει τη γνώση.

5. Η περιέργεια σε κάνει πιο έξυπνο. Άρθρο του Harvard Business Review υποστηρίζει ότι η περιέργεια είναι πιο σημαντική από τη νοημοσύνη. Οι άνθρωποι με περιέργεια έχουν την ικανότητα να βρίσκουν απλές λύσεις σε σύνθετα προβλήματα.

Διάβασε ακόμα:

Αυτό Που Χρειάζονται Οι Ηγέτες, Σύμφωνα Με Μία Ψυχολόγο

Τα 10 Μυστικά Της Επιτυχίας Είναι Πιο Απλά Από Ό,τι Φαντάζεσαι

Author(s)

  • Dr. Kiko Suarez

    σύμβουλος εταιρικής ανάπτυξης

    Ο Dr. Kiko Suarez είναι σύμβουλος ανάπτυξης.