Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς θα δείξεις στους εργαζομένους σου την ευγνωμοσύνη σου.
-Τον τρόπο να κρατήσεις ψηλά το ηθικό της ομάδας σου.


Αυτή τη δύσκολη και αβέβαιη περίοδο, το να είσαι ένας αποτελεσματικός ηγέτης απαιτεί προσοχή, συνέπεια και την ικανότητα να κρατάς ψηλά το ηθικό της ομάδας σου. Ένα βασικό συστατικό για να ενισχύσεις τον ενθουσιασμό και την αισιοδοξία είναι να ενθαρρύνεις την ομάδα σου να βρει το νόημα στη δουλειά της και να αναγνωρίσει τα επιτεύγματά της, μικρά και μεγάλα. “Από όλα τα πράγματα που μπορούν να ενθαρρύνουν τα συναισθήματα, το κίνητρο και την αντίληψη κατά τη διάρκεια μιας μέρας, το ένα πιο σημαντικό είναι να προχωράς την ουσιαστική δουλειά,” γράφουν η Teresa Amabile και ο Steven Kramer στο Harvard Business Review (HBR). “Όταν σκεφτόμαστε την πρόοδο, συχνά φανταζόμαστε πόσο όμορφο συναίσθημα είναι να επιτυγχάνεις ένα μακροπρόθεσμο στόχο ή να βιώνεις μια μεγάλη επιτυχία. Αυτές οι νίκες είναι τέλειες, αλλά είναι σχετικά σπάνιες. Τα καλά νέα είναι ότι ακόμα και οι μικρές νίκες μπορούν να ενδυναμώσουν την εργασιακή ζωή σε μεγάλο βαθμό.” 

Δουλεύοντας με τους υπαλλήλους σου για να γιορτάσεις την πρόοδό τους, όσο μικρή κι αν είναι, είναι σημαντικό να αναγνωρίζεις και τις δικές σου νίκες. Στο κάτω-κάτω, δείχνοντας εκτίμηση στον εαυτό σου, θα είσαι καλύτερα προετοιμασμένος να την προσφέρεις στην ομάδα σου. 

Ακολουθούν 3 απλοί τρόποι που θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις τη συνήθεια να γιορτάζεις ακόμα και τις μικροσκοπικές νίκες

Στο τέλος της ημέρας, σκέψου τι πέτυχες 

Εν μέσω αβεβαιότητας, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να γιορτάζεις τις μικρές σου νίκες και να βοηθήσεις τα μέλη της ομάδας σου να κάνουν το ίδιο. 

Στο επόμενο ομαδικό εικονικό meeting, ζήτα από τους συναδέλφους σου να μοιραστούν οποιαδήποτε μικρή επιτυχία είχαν μέσα στην εβδομάδα 

Μερικές φορές, περιμένουμε για την ολοκλήρωση ενός στόχου, πριν αισθανθούμε ότι αξίζει να μοιραστούμε την επιτυχία μας με τους συναδέλφους μας. Ενθαρρύνοντας τα μέλη της ομάδας να μιλούν για τα βήματα που κάνουν στην πορεία μπορεί να δημιουργήσει μια κουλτούρα εορτασμού της προόδου. 

Έκφρασε ευγνωμοσύνη 

Έρευνες δείχνουν ότι η εξάσκηση της ευγνωμοσύνης έχει οφέλη για όλους -το άτομο που δίνει, καθώς και αυτό που λαμβάνει τον έπαινο. Αν προσπαθείς να βοηθήσεις την ομάδα σου να χτίσει δύναμη και συναισθηματική ανθεκτικότητα, το να τους ευχαριστήσεις για τη συνεισφορά τους θα συμβάλει πολύ στο τελικό αποτέλεσμα. 

Διάβασε ακόμα:

Ποια meetings να αποφεύγεις όταν δουλεύεις από το σπίτι

Πώς οι ηγέτες μπορούν να προτεραιοποιήσουν την ευεξία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Author(s)

  • Elaine Lipworth

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Elaine Lipworth είναι συντάκτρια του Thrive Global.