Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:
– Γιατί ο απολογισμός μιας σχέσης είναι απαραίτητος.
– Πόσα βήματα πρέπει να ακολουθήσεις για μία λειτουργική σχέση.
Οι περισσότεροι από εμάς δεν σκεφτόμαστε ότι όταν κάνουμε μια νέα σχέση μεταφέρουμε τις αναπαραστάσεις από τις προηγούμενες σχέσεις μας. Κι όμως, υπάρχουν 3 βασικά λάθη που μπορεί να κάνεις όταν ξεκινάς μία νέα σχέση. Ας δούμε ποια μπορεί να είναι αυτά:
1.Πας από τη μία σχέση στην άλλη
Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να προχωρούν γρήγορα από τη μία σχέση στην επόμενη. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που συμβαίνει αυτό. Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν καθόλου την ιδέα της μοναξιάς – παρόλο που είναι σημαντικό κάποιες φορές να περνάς χρόνο μόνος σου – και γι’ αυτό βιάζονται να προχωρήσουν στην επόμενη σχέση γρήγορα ακόμα κι αν δεν είναι βέβαιοι ότι ο νέος σύντροφος τους ταιριάζει. Έτσι, αναγκάζονται να προχωρήσουν γρήγορα σε μια σχέση που ίσως δεν είναι λειτουργική μόνο και μόνο για να μη μείνουν μόνοι τους. Κι όμως για κάθε σχέση που τελειώνει, χρειάζεται χρόνος για να κλείσουν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν μέσα σου. Πριν προχωρήσεις σε μια νέα σχέση θα πρέπει να κάνεις έναν πρόχειρο απολογισμό, να δεις τι πήγε καλά και ότι όχι με σκοπό να βελτιωθείς στην επόμενη σου σχέση, αποφεύγοντας να κάνεις τα ίδια λάθη. Αν δεν δώσεις στον εαυτό σου το χρόνο που απαιτείται, είναι λογικό να μεταφέρεις τα “θέματα” της προηγούμενης σχέσης σου στην επόμενη.
2.Κουβαλάς απωθημένα
Πολλές φορές μπαίνουμε σε μια νέα σχέση όντας ακόμα θυμωμένοι και απογοητευμένοι από την προηγούμενη σχέση. Όλη αυτή η ένταση τυγχάνει να την εκδηλώνουμε σε λάθος άτομο παρόλο που εκείνο μπορεί να έχει όλη την καλή διάθεση να ασχοληθεί μαζί μας. Στην πραγματικότητα, είναι προτιμότερο να αφήσεις να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ανάμεσα στις δύο σχέσεις προκειμένου να βρεις τις ισορροπίες σου και μετά να προχωρήσεις παρακάτω επενδύοντας σε νέα σχέση με ένα άλλο πρόσωπο.
3.Έχεις υπέρμετρο ενθουσιασμό
Αυτό συμβαίνει περισσότερο όταν έχεις καιρό να κάνεις σχέση. Όταν μπαίνεις σε μία σχέση, είναι πολύ πιθανό να νιώσεις πολύ μεγάλο ενθουσιασμό για αυτή την καινούργια κατάσταση της ζωής σου. Πολλές φορές ίσως να εκφράσεις αυτό που νιώθεις εκδηλώνοντας υπέρμετρο ενθουσιασμό. Ή μπορεί να προσκολλάσαι στο άλλο άτομο και αυτό να έχει ως αποτέλεσμα να προσφέρεις τα πάντα πολύ γρήγορα, να δίνεις πολλά ή να ανέχεσαι προβληματικές συμπεριφορές. Εδώ υπάρχει ο κίνδυνος να κουραστείς πολύ γρήγορα ή να πιέσεις πολύ το άλλο άτομο και αντί να το κερδίσεις, να το απομακρύνεις. Επίσης λόγω του έντονου ενθουσιασμού, ίσως αγνοείς και συμπεριφορές ή στάσεις του συντρόφου σου οι οποίες δεν ταιριάζουν με την ιδιοσυγκρασία σου. Αργότερα, όμως, που θα περάσει ο πρώτος ενθουσιασμός, μπορεί όλα αυτά να σου προκαλέσουν έντονη δυσφορία και δυσαρέσκεια.
Οι προϋποθέσεις για μια λειτουργική σχέση
Το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσεις ότι πρέπει να έχεις ολοκληρώσει τον κύκλο μιας σχέση στο μυαλό σου πριν προχωρήσεις στην επόμενη. Να αναλογιστείς τα σωστά και τα λάθη στη σχέση που τελείωσε και να περάσεις με περισσότερη σοφία στην επόμενη.
Το δεύτερο βήμα είναι εφόσον μπεις σε μια νέα σχέση, να φροντίσεις να επικοινωνήσεις τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου το συντομότερο δυνατό. Είναι απαραίτητο να εκφράσεις τι περιμένεις και τι μπορείς να προσφέρεις σε μία νέα σχέση. Είναι απαραίτητο να είσαι όσο το δυνατόν πιο ειλικρινής και ξεκάθαρος τόσο με το άλλο άτομο όσο με τον εαυτό σου.
Και πάνω από όλα να θυμάσαι ότι μία σχέση δεν πρέπει να υπάρχει για να καλύπτει τις ανασφάλειες σου. Καλό είναι να είσαι με κάποιον από επιλογή και όχι από ανάγκη.