Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί να μην κάνεις τα θετικά συναισθήματα εμμονή.
-Πώς θα γίνεις συναισθηματικά ευέλικτος.


Πόσες φορές έχεις απαντήσεις στην ερώτηση ‘’τι κάνεις;’’ με ένα ‘’είμαι καλά, εσύ;’’. Τι περιλαμβάνει, όμως, αυτό το ‘’καλά’’; Το έχεις ποτέ αναλογιστεί; Αντικατοπτρίζει στ’ αλήθεια τον πραγματικό εσωτερικό σου κόσμο ή την συναισθηματική σου κατάσταση;

Είναι αλήθεια πως πολλές φορές μας βγαίνει αυτόματα να απαντήσουμε ‘’καλά’’, χωρίς να κάνουμε συναισθηματική διερεύνηση, χωρίς να ισχύει αυτό στην πραγματικότητα. Ίσως γιατί χρησιμοποιούμε αυτό το “καλά” ως μία μορφή αυθυποβολής. Λέω πως είμαι καλά, άρα πείθω τον εαυτό μου πως αισθάνομαι έτσι.

Είσαι όμως πραγματικά καλά;

Τι γίνεται όμως αν δεν είσαι πραγματικά καλά και απαντάς στους άλλους ότι είσαι; Στην πραγματικότητα, ξεγελάς τον εαυτό σου, τον χειρίζεσαι, τον εξαναγκάζεις να απαρνηθεί οποιοδήποτε άλλο αρνητικό συναίσθημα μπορεί να αισθάνεται. Είναι μία μέθοδος συναισθηματικής λογικής που μόνο γνωστικές διαστρεβλώσεις για την πραγματικότητα και για το συναισθηματικό σου κόσμο μπορεί να σου δημιουργήσει.

Η μόδα των θετικών συναισθημάτων, όμως, όπως συνηθίζω να λέω, είναι πλέον ξεπερασμένη. Θεωρώ πως αυτή η μόδα ποτέ δεν ταίριαζε απόλυτα με την ανθρώπινη φύση. Τα θετικά συναισθήματα γίνονται πλέον εμμονή με αποτέλεσμα να μας παρασύρουν σε βαθμό που ξεχνάμε να τα ζήσουμε. Η ψευδαίσθηση ότι πολλές φορές νιώθουμε θετικά ή πρέπει να δείχνουμε θετικοί και αισιόδοξοι, μας αποτρέπει από το να είμαστε.

Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι είμαστε έτσι φτιαγμένοι για να βιώνουμε όλα τα συναισθήματα στο έπακρο, τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά. Αν απαρνηθείς ένα συναίσθημα, αν το κοροϊδέψεις, αν δεν το αφήσεις να εισβάλλει στο συνειδητό σου, αυτό το ίδιο συναίσθημα θα βρει τρόπο να σε πολεμήσει και να μπει στη ζωή σου εκεί που δεν το περιμένεις, ύπουλα, βίαια, ακόμα και αθόρυβα.

Τα θετικά συναισθήματα γίνονται πλέον εμμονή με αποτέλεσμα να μας παρασύρουν σε βαθμό που ξεχνάμε να τα ζήσουμε.

Ξέρω πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία από το να νιώθεις κάθε μέρα ευχάριστα, καλά, όμορφα, να νιώθεις την πεποίθηση πως έχεις τον έλεγχο της ζωής σου. Γνωρίζεις, όμως πως τον ίδιο έλεγχο μπορείς να τον διατηρείς και όταν δεν είσαι καλά, αρκεί να έχεις επίγνωση αυτής της κατάστασης; Με ποιον όμως τρόπο;

Έχεις ακούσει τον όρο ‘’συναισθηματική ευελιξία’’;

Είναι η ικανότητά σου να μπορείς να βιώνεις, να ελέγχεις και να αποδέχεσαι οποιοδήποτε συναίσθημα σε κατακλύζει. Το να είναι κάποιος συναισθηματικά ευέλικτος προϋποθέτει να μπορεί να εκφράσει το κάθε συναίσθημα, χωρίς να αισθάνεται ντροπή ή ενοχή γι’ αυτό. Έτσι, μπορείς παράλληλα να είσαι πιο παραγωγικός, δημιουργικός και ένα βήμα πιο κοντά στον αληθινό εαυτό σου.

Εσύ ανήκεις στην κατηγορία των συναισθηματικά ευέλικτων;

Επιτρέπεις στον εαυτό σου να νιώσει πολλά συναισθήματα μαζί ή να περάσει από το ένα συναίσθημα στο άλλο χωρίς κανένα δισταγμό; Ή μήπως ανήκεις σε εκείνη την κατηγορία τον ατόμων που χρησιμοποιούν φίλτρα συναισθημάτων όπως εκείνα τα φίλτρα στις φωτογραφίες, που παραποιούν όλα τα αληθινά χαρακτηριστικά και όλες τις ατέλειες και εντέλει σε κάνουν επίπεδο.

Ποτέ δεν είναι αργά να αποκτήσεις γνώση, έλεγχο, να αγαπήσεις και να αποδεχτείς το συναισθηματικό σου φορτίο.

Τρόποι για να γίνεις ‘’συναισθηματικά ευέλικτος’’

– Αναγνώρισε ποια συναισθήματα σου είναι πιο εύκολο να εκφράζεις. Για παράδειγμα είναι πιο εύκολο να δείχνεις χαρά, ενθουσιασμό, θαυμασμό ή σου είναι πιο εύκολο να εκφράζεις το φόβο σου, το θυμό σου, τη δυσαρέσκεια σου για κάτι. Σ΄ αυτήν την πρώτη αναγνώριση θα εντοπίσεις και κάτι πολύ σημαντικό για τον εαυτό σου, το ρόλο που σου αρέσει να παίρνεις, το “προσωπείο” που προτιμάς να φοράς.

– Βρες τα άτομα με τα οποία αισθάνεσαι πιο άνετα να μοιραστείς τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου. Δες τι πηγαίνει καλά με αυτούς και προσπάθησε να τους έχεις κοντά σου ή να τους ελκύεις στη ζωή σου, απορρίπτοντας σχέσεις που σε αποτρέπουν να φτάνεις στο μέγιστο βαθμό της γνώσης του εαυτού σου, σχέσεις που σου δημιουργούν συναισθηματική ανασφάλεια.

– Ανακάλυψε τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι το κάθε συναίσθημα. Για παράδειγμα σε άλλος μέρος του σώματός σου στεγάζεται ο φόβος, σε άλλο ο θυμός και ίσως κάπου αλλού η χαρά. Είναι σημαντικό να ακούς το σώμα σου, καθώς η συναισθηματική ευελιξία προϋποθέτει και σωματική ευελιξία. Πράγμα που σημαίνει πως αντιλαμβάνεσαι τις αλλαγές στο σώμα σου, τις δέχεσαι και προσπαθεις να τις μεταφράσεις.

– Ξεκίνα να ενδιαφέρεσαι για τον συναισθηματικό κόσμο των σημαντικών σου άλλων. Τι θα έλεγες να αλλάξεις την ερώτηση από ‘’ τι κάνεις;’’ σε ‘’πώς νιώθεις;’’. Αυτό το βήμα θα σε βοηθήσει, όχι μόνο στην ανάπτυξη της συναισθηματικής σου ευελιξίας, αλλά και στην ενίσχυση της συναισθηματικής σου νοημοσύνης.

– Αποδέξου ότι η συνύπαρξη πολλών συναισθημάτων μαζί είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Εμπλούτισε τις όποιες περιγραφές σου με συναισθηματικό λεξιλόγιο και όχι με περιγραφές γεγονότων. Για παράδειγμα αντί να πεις ‘’η θάλασσα σήμερα ήταν ήρεμη’’, μπορείς να πεις ‘’ένιωσα ηρεμία σήμερα στην θάλασσα.’’

Το να είναι κάποιος συναισθηματικά ευέλικτος προϋποθέτει να μπορεί να εκφράσει το κάθε συναίσθημα, χωρίς να αισθάνεται ντροπή ή ενοχή. 

Τώρα που ξέρεις τους τρόπους για να είσαι συναισθηματικά ευέλικτος, ελπίζω και εύχομαι να επιτρέψεις η κάθε μέρα σου να είναι γεμάτη συναισθήματα. Μην ξεχνάς πως αντέχεις πολλά περισσότερα συναισθήματα από όσα νομίζεις!

 

Διάβασε ακόμα:

Ευαίσθητος Στην Κριτική;

“Πρωινές Σελίδες”. Ξεκίνα Τη Μέρα Σου Μαζί Τους Και Δεν Θα Χάσεις