Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί δεν μας αρέσουν οι αλλαγές.
-Τι να κάνεις ώστε να μην σε τρομάζουν πια.


Ό,τι και αν συμβαίνει στη ζωή σου, για ένα πράγμα να είσαι σίγουρος: θα αλλάξει. Όσο η ζωή προχωρά, σίγουρα θα βρεθείς αντιμέτωπος με μια σειρά αλλαγών. Άλλες είναι μικρές, όπως το να αλλάξεις αφρόλουτρο και άλλες μεγαλύτερες, όπως η μετακόμιση σε καινούργιο σπίτι. Κάποιες είναι ευχάριστες και κάποιες δυσάρεστες, όπως ένας χωρισμός ή η απώλεια ενός αγαπημένου σου προσώπου.

Ο Christopher Harvey, senior manager στην PwC, είπε στο Business Insider ότι οι άνθρωποι, συνήθως δεν είναι αρκετά προετοιμασμένοι ώστε να αντιμετωπίσουν μια αλλαγή. «Όλοι γνωρίζουμε ότι οι αλλαγές συμβαίνουν συνεχώς στη ζωή μας αλλά δεν τις αντιμετωπίζουμε όπως με όλα τα άλλα που μας συμβαίνουν τακτικά. Συνήθως, ο τρόπος αντίδρασης είναι όπως όταν πίνουμε αρκετό νερό με κάτι που δεν μας αρέσει γευστικά, ώστε απλά να το καταπιούμε. Και τελικά, κανείς μας δεν είναι καλός στο να αντιμετωπίζει τις αλλαγές, ακόμα και αν είναι θετικές. Ακόμα και αν έχεις πάρει προαγωγή ή έχεις κερδίσει το λαχείο. Αρχικά νιώθεις χαρούμενος αλλά η αβεβαιότητα αρχίζει και τρυπώνει στο μυαλό σου και τελικά η διάθεσή σου αλλάζει», τονίζει.

Ο Harvey εξηγεί στη συνέχεια ότι οι άνθρωποι δεν σκέφτονται τις συνέπειες της αλλαγής γιατί νομίζουν ότι είναι καλύτεροι στο να τις αντιμετωπίζουν, από ότι είναι στην πραγματικότητα. «Η γενιά μας, αποδέχεται ότι είναι φυσιολογικό να νιώθει λίγο στεναχωρημένος κάποιος όταν βιώνει μια αλλαγή. Στο τέλος όμως, χάνουμε την αίσθηση του πως είναι να νιώθει κανείς ωραία με μια αλλαγή.

Αν δεχτούμε μεγάλες αλλαγές χωρίς όμως να τις αντιμετωπίσουμε όπως πρέπει, τότε δεν θα πετύχουν. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι είτε προσωπικές αλλαγές όπως ένας χωρισμός είτε μια αλλαγή στα επαγγελματικά μας, όπως μια άλλη επαγγελματική πορεία. Μέχρι όμως να συνειδητοποιήσεις ότι οι αλλαγές δεν είναι το δυνατό σου σημείο έχεις κατά πάσα πιθανότητα ήδη αποτύχει στο νέο σου εγχείρημα», συνεχίζει λέγοντας.

Η αλλαγή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το άγχος. Δεν μπορείς να το αλλάξεις αλλά μπορείς να το αντιμετωπίσεις. Ο Harvey, σου δίνει παρακάτω 5 βήματα ώστε να αντιμετωπίζεις με θάρρος όλες τις αλλαγές στη ζωή σου.

Προσδιόρισε τι μπορείς να ελέγξεις και τι όχι

Οι αλλαγές ενδέχεται να είναι κάτι που μπορείς να ελέγξεις αλλά και το αντίθετο, όπως για παράδειγμα μια οικονομική καταστροφή.

«Θα νιώσεις καλύτερα με το να ξέρεις τι μπορείς να ελέγξεις και τι όχι, γιατί πολύ απλά θα ξέρεις τι μπορείς να κάνεις και τι δεν μπορείς να κάνεις», λέει ο ίδιος. «Σκέψου σε τι μπορείς να αναλάβεις δράση και απλά κάνε αυτό που ξέρεις», συμπληρώνει.

Πάρε το χρόνο σου και φρόντισε τον εαυτό σου

«Σίγουρα οι πολλές αλλαγές θα σε επηρεάσουν αλλά πάρε τον χρόνο σου και φρόντισε τον εαυτό σου, φρόντισε να παραμείνεις ήρεμος», τονίζει. Αν για παράδειγμα έχεις μετακομίσει σε μια νέα πόλη και δεν ξέρεις κανέναν, πέρνα χρόνο με τον εαυτό σου και κάνε όλα όσα απολάμβανες και στην παλιά σου πόλη. «Σκέψου ότι θα τα καταφέρεις. Ότι είναι λογικό τις πρώτες μέρες να νιώθεις περίεργα αλλά στο τέλος θα βρεις την άκρη και θα σταθείς στα πόδια σου. Πήγαινε σινεμά ή σε ένα πάρκο και κάνε γνωριμίες», προτείνει ο ίδιος. Αντί να κάνεις αρνητικές σκέψεις, σκέψου θετικά.

Γράψε σε ένα χαρτί το πλάνο σου

Είναι πιο εύκολο να δεις τι κάνεις σωστά και τι όχι, αν τα έχεις γραμμένα μπροστά σου, σύμφωνα με τον Harvey. «Πάντα κάτι δεν κάνεις σωστά, και είναι φυσιολογικό. Είτε οι αρνητικές σου σκέψεις σε έχουν επηρεάσει είτε δεν βλέπεις σωστά, εκεί είναι το κομμάτι που πρέπει να δώσεις έμφαση. Φρόντισε να θυμίζεις στον εαυτό σου τι είναι ικανός να καταφέρει. Γράψε το σχέδιο δράσης σου και δούλεψε πάνω σε αυτό, κάθε μέρα», αναφέρει.

Ζήσε τη στιγμή

Δεν μπορείς να αλλάξεις ό,τι έγινε στο παρελθόν αλλά ούτε μπορείς να ξέρεις τι θα γίνει στο μέλλον. Μπορείς όμως να επηρεάσεις το τώρα, με την συμπεριφορά σου.

«Πρέπει να σκεφτείς τι θα κάνεις σήμερα, και πώς αυτό θα επηρεάσει το μέλλον σου. Ζήσε τη στιγμή αλλά σκέψου πως αυτό που κάνεις τώρα, θα σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου μελλοντικά», τονίζει.

Σκέψου τι μετράει για εσένα

Τέλος, πρέπει να σκεφτείς τι μετράει για εσένα. Συνήθως οι άνθρωποι, σύμφωνα με τον Harvey δεν αναλογίζονται τι έχει πραγματικά σημασία για εκείνους και αναλώνονται σε όλα τα υπόλοιπα.

«Αν γνωρίζεις ότι το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται δεν συμβάλλει στην εξέλιξή σου, μπορείς να το αλλάξεις. Συνήθως, οι αλλαγές σε αγχώνουν γιατί σου φαίνονται μεγάλες. Αν ”σπάσεις” την αλλαγή σε πιο μικρά κομμάτια, τότε θα δεις ότι δεν είναι και κάτι τόσο τρομερό.

Διάβασε ακόμα:

Γίνε Ένας Changemaker. Μπορείς!

Οι Ριζικές Αλλαγές Μας Ωφελούν Ή Μας Κουράζουν;

Author(s)

  • Lindsay Dodgson

    Συντάκτρια Business Insider

    Η Lindsay Dodgson είναι συντάκτρια του Business Insider και ειδική σε θέματα ψυχολογίας και ψυχικής υγείας.