Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:
-Γιατί δεν πρέπει να ζυγίζεσαι καθημερινά.
-Όσα μπορεί να κάνεις λάθος στη διατροφή σου.
Πολλές φορές βάζοντας στόχο να χάσουμε βάρος μπαίνουμε σε μια διαδικασία να αλλάζουμε τις συνήθειές μας, να εντάσσουμε στη καθημερινότητά μας υγιεινές τροφές και ταυτόχρονα να αθλούμαστε πηγαίνοντας γυμναστήριο ή κάνοντας ένα συστηματικό περπάτημα στην ύπαιθρο. Στη συνέχεια ζυγιζόμαστε σχεδόν καθημερινά, περιμένουμε κάποια αποτελέσματα αλλά στο τέλος δεν είναι τα αναμενόμενα και πολλές φορές απογοητευόμαστε. Αντί όμως να παρατήσουμε όλα τα παραπάνω, ας δούμε τι μπορεί να φταίει τις περισσότερες φορές έτσι ώστε να μπουν όλα σε μια τάξη.
Γιατί δεν αδυνατίζεις ενώ γυμνάζεσαι
1.Για όλα φταίει η ζυγαριά
Είναι λάθος να ανεβαίνεις στη ζυγαριά κάθε μέρα γιατί το μόνο που θα πετύχεις έτσι είναι να προβάλλεις το άγχος και το στρες, που είναι παράγοντες ανασταλτικοί στην απώλεια βάρους. Ο δείκτης της ζυγαριάς μπορεί να μην κατεβαίνει ή να παραμένει στάσιμος παρόλο που εσύ γυμνάζεσαι. Ξέρεις γιατί; Επειδή η μυϊκή μάζα αυξάνεται με μεγαλύτερο ρυθμό από αυτόν που χάνεις λίπος. Έτσι έχει ως αποτέλεσμα ο αριθμός στη ζυγαριά να παραμένει ίδιος ή μερικές φορές και να αυξάνεται. Πρέπει όμως ταυτόχρονα να παρατηρείς τις αλλαγές που γίνονται στο σώμα σου. Γιατί σε μια τέτοια περίπτωση ο όγκος του σώματος μειώνεται, οπότε έχεις μείωση πόντων. Το ιδανικότερο είναι ανά διαστήματα να γίνεται μια λιπομέτρηση για να αντιλαμβάνεσαι στο εσωτερικό του σώματος τι ακριβώς έχει αλλάξει και φυσικά να ζυγίζεσαι μια φορά την εβδομάδα και ακόμα καλύτερα τις πρωινές ώρες μετά το ξύπνημα.
2.Καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες…
Ένας ακόμη λόγος που μπορεί να μη χάνεις βάρος, ενώ γυμνάζεσαι, είναι η κατανάλωση θερμίδων. Πολλοί είναι εκείνοι που όταν ξεκινούν να γυμνάζονται αρχίζουν να καταναλώνουν πολύ περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζονται είτε επειδή νιώθουν μεγαλύτερη πείνα μετά από τις καύσεις της γυμναστικής ή ακόμα μόνο και μόνο για να επιβραβεύσουν τον εαυτό τους για τον κόπο που έκαναν. Το δυσάρεστο είναι ότι πολλές φορές αυτό δεν γίνεται αντιληπτό από το ίδιο άτομο και νομίζει ότι καταναλώνει τα ίδια όπως πριν ξεκινήσει να γυμνάζεται. Στην πραγματικότητα, όμως, λαμβάνει περισσότερες θερμίδες σε σχέση με αυτές που “καίει” κατά την άσκηση.
3….ή λιγότερες
Μπορεί να συμβαίνει και το αντίστροφο. Να καταναλώνεις πολύ λιγότερες θερμίδες από αυτές που πραγματικά έχεις ανάγκη. Όταν ο οργανισμός σου δεν λαμβάνει την ενέργεια που χρειάζεται, τότε οτιδήποτε καταναλώνει το αποθηκεύει σε λίπος για να έχει απόθεμα ενέργειας. Ουσιαστικά μειώνει τον μεταβολισμό του για να μειώσει αντίστοιχα τις ενεργειακές του απαιτήσεις. Έτσι λοιπόν πρέπει να ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή, βασισμένη πάντα στις ανάγκες του οργανισμού σου και στον τρόπο ζωής σου.
Μια ισορροπημένη διατροφή φέρνει πάντα ασφαλή αποτελέσματα χωρίς κίνδυνο στην υγείας σου.
Τι λάθος κάνεις στη διατροφή σου
Μήπως παραλείπεις κάτι στις διατροφικές σου συνήθειες; Το πιθανότερο είναι να συμβαίνει αυτό κι εσύ να μην το αντιλαμβάνεσαι. Αυτός είναι ο λόγος που τελικά δεν χάνεις βάρος. Ας δούμε όμως τι λάθη κάνεις:
1.Τρως πολύ αλάτι
Αλήθεια πόσο αλάτι τρως; Μην ξεχνάς ότι το νάτριο συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών και είναι ένας σημαντικός λόγος για να μη χάνεις βάρος. Γι’ αυτό μείωσέ το.
2.Ξεχνάς το νερό
Μήπως παραλείπεις τα υγρά; Αν δεν καταναλώνεις υγρά δεν μπορεί να μειωθεί το λίπος αλλά ούτε και η κατακράτηση, αν τυχόν υπάρχει στον οργανισμό σου. Μην ξεχνάς λοιπόν να ενυδατώνεσαι κατά τη διάρκεια της ημέρας.
3.Παραλείπεις γεύματα
Ίσως κάνεις κι εσύ το λάθος να προσπερνάς κάποια γεύματα μέσα στην ημέρα με τη σκέψη ότι έτσι θα γλιτώσεις θερμίδες. Πρέπει όμως να καταναλώνεις 4-5 γεύματα ημερησίως έτσι ώστε να αυξάνονται οι καύσεις του οργανισμού και ταυτόχρονα να ενεργοποιείς το μεταβολισμό σου. Επιπλέον με τα μικρά και συχνά γεύματα κρατάς τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σταθερά, με αποτέλεσμα να μειώνεις την πιθανότητα εμφάνισης βουλιμίας.
4.Δεν έχεις ρυθμίσει τυχόν ορμονικές διαταραχές
Ένας ακόμη παράγοντας, εξαιτίας του οποίου ο μεταβολισμός σου δεν λειτουργεί σωστά είναι οι τυχόν ορμονικές διαταραχές. Οι πιο συχνές είναι ο υποθυροειδισμός και η ινσουλινοαντίσταση. Αν υποψιάζεσαι κάτι τέτοιο, μπορείς να κάνεις τις εξετάσεις που θα σου προτείνει ο γιατρός σου και με μια κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία και διατροφή θα έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Τέλος, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι πολλές φορές μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντας η λήψη φαρμάκων όπως είναι η κορτιζόνη, αντικαταθλιπτικά και αντιφλεγμονώδη. Έλεγξε λοιπόν όλες τις παραπάνω περιπτώσεις και λάβε τα μέτρα σου.
Και κάτι ακόμα!
Μην περιμένεις μεγάλα αποτελέσματα σε μικρό χρονικό διάστημα. Μια ισορροπημένη διατροφή φέρνει πάντα ασφαλή αποτελέσματα χωρίς κίνδυνο στην υγείας σου και αυτά κυμαίνονται σε μια απώλεια της τάξεως 3-4 κιλά τον μήνα.
Αρχική δημοσίευση στο Λόγω Διατροφής.