Δε θέλεις ούτε να το σκέφτεσαι. Την περίπτωση να νοσήσεις από καρκίνο του πνεύμονα. Εσύ ή κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο. Κι όμως, ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την πιο συχνή μορφή καρκίνου στους άνδρες και την τρίτη συχνότερη στις γυναίκες, με το κάπνισμα να αποτελεί μία από τις βασικές του αιτίες. Συμβαίνει επομένως. Και υπάρχει παντού ανάμεσά μας. Αν μάλιστα μιλήσουμε με νούμερα, αυτά εκτιμώνται σε 7.000 νέες περιπτώσεις το χρόνο μόνο στη χώρα μας. 

Ο φόβος, όμως, σίγουρα το έχεις καταλάβει, δεν οδηγεί πουθενά. Μόνο η σωστή ενημέρωση είναι αυτή που σε κάθε περίπτωση βοηθάει. Τόσο για τους τρόπους πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης όσο και για τις νέες θεραπείες που υπάρχουν. 

Για αυτούς ακριβώς τους λόγους η εταιρεία Roche Hellas δημιούργησε την πρωτότυπη καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού στην Ελλάδα για τον καρκίνο του πνεύμονα “Φοράμε λευκό”.

Γιατί λευκό;

Με δημιουργικό όχημα το λευκό, το χρώμα της διαφάνειας, της καθαρότητας, της ελπίδας, αλλά και διεθνές χρώμα-σύμβολο της εκστρατείας ενάντια στον καρκίνο του πνεύμονα, η Roche Hellas επιχειρεί να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες γύρω από μια από τις πιο διαδεδομένες νόσους παγκοσμίως. Η καμπάνια «Φοράμε λευκό» τελεί υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου & της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, ενώ συμπαραστάτες και πρεσβευτές από τον χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια είναι η Σμαράγδα Καρύδη, ο Μάριος Φραγκούλης και ο Παναγιώτης Γιαννάκης.

Ενημερώσου καλύτερα

Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να σε τρομάζει. Είναι, όμως, ιδιαίτερα σημαντικό όλοι μας να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τους μύθους από τις αλήθειες, να γνωρίζουμε καλά τους παράγοντες κινδύνου και να μπορούμε να αναγνωρίζουμε έγκαιρα τα συμπτώματα της νόσου.

Ακόμα, εξάλλου, πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αξιοσημείωτες εξελίξεις στη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου, με την ανοσοθεραπεία και τις στοχευμένες θεραπείες να βελτιώνουν σημαντικά την επιβίωση και ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα. Γι’ αυτό σε κάθε περίπτωση είναι σημαντική η σωστή ενημέρωση, αφού αυτή ακριβώς είναι που μας βοηθάει να εισπνεύσουμε ελπίδα και να εκπνεύσουμε το φόβο. 

Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, για την πληρέστερη ενημέρωση του κοινού ως προς τη σημασία της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της αντιμετώπισης της νόσου, δημιουργήθηκε το site www.foramelefko.gr, ενώ μέσω του hashtag #foramelefko, έχει ξεκινήσει ανοιχτός διάλογος στο διαδίκτυο, όπου ο καθένας μπορεί να εκφράσει τις απορίες, τους προβληματισμούς του, αλλά και να μεταδώσει το δικό του προσωπικό μήνυμα. 

Φόρα κι εσύ λευκό

Τέλος, για όσους θέλουν να αγκαλιάσουν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία δημιουργήθηκε Facebook Frame, με τo οποίο ο καθένας μπορεί να «φορέσει λευκό» στη photo-profile του, συμμετέχοντας ενεργά στην καμπάνια ευαισθητοποίησης.

Διάβασε ακόμα: 

Βρες Τη Δική Σου Ασπίδα

4 Λόγοι Για Να Είσαι Γενναιόδωρος Και Στο Γραφείο

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.