Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιο μπορεί να είναι το κίνητρό σου για να αρχίσεις να γυμνάζεσαι.
-Ποια είναι τα 4 βήματα για να μη χάσεις το κίνητρό σου.


Το κίνητρο για έναν πιο fit τρόπο ζωής είναι αυτό που σε ωθεί να λάβεις την απόφαση να ασκηθείς και να εστιάσεις στην υγεία και την ευεξία σου. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι αυτό που θα τους παρακινεί κάθε μέρα να γυμναστούν και να τρώνε υγιεινά. Αλλά ας δούμε πρώτα τι αποτελεί κίνητρο για τον καθένα και αν ισχύει στ´αλήθεια αυτό;

Το κίνητρο για να ξεκινήσει κάποιος να γυμνάζεται είναι διαφορετικό για τον καθένα. Μπορεί να περιλαμβάνει οποιοδήποτε από τα παρακάτω ή και συνδυασμό αυτών:

– Μια νέα συνδρομή στο γυμναστήριο.

– Η συμμετοχή σε ένα διαδικτυακό μάθημα γυμναστικής.

– Η πρόσληψη ενός προσωπικού εκπαιδευτή.

– Η αγορά καινούριων ρούχων γυμναστικής.

– Μια επένδυση σε εξοπλισμό άσκησης.

– Το να γεμίσουν την κουζίνα με υγιεινά τρόφιμα.

– Η δημιουργία ενός προγράμματος προπόνησης ή διατροφής.

– Το να βρουν έναν φίλο για να γυμναστούν παρέα!

Πώς λειτουργούν τα κίνητρα στην πραγματικότητα

Φυσικά όλοι αισθανόμαστε ενθουσιασμένοι όταν κάνουμε κάποιες υγιεινές αλλαγές και υποσχόμαστε τον εαυτό μας: «αυτή τη φορά, θα επιμείνω!». Στη συνέχεια, η πραγματικότητα χτυπά: Είχες μια κουραστική μέρα στη δουλειά ή με την οικογένεια ή νιώθεις απλώς κούραση και νιώθεις πως χρειάζεσαι μια μέρα διακοπών. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, συχνά οι πραγματικότητες της ζωής καθιστούν όλο και πιο δύσκολο το να σηκωθείς από το κρεβάτι ή τον καναπέ και να ασκηθείς.

Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να το αποτρέψουμε να συμβεί. Ο Jim Rohn το είπε καλύτερα: «Το κίνητρο είναι αυτό που σε κάνει να ξεκινήσεις, η συνήθεια είναι αυτό που σε κρατάει.» Ας δούμε λοιπόν πώς θα μετατρέψεις το κίνητρό σου σε συνήθειες που θα κρατήσεις. Είναι σημαντικό να οργανώσεις υγιείς πρακτικές όταν αισθάνεσαι κινητοποιημένος/η, ώστε να μετατραπούν σε συνήθειες και να λειτουργείς βάση αυτών όταν θα το χρειάζεσαι πραγματικά. Πολλοί άνθρωποι που ξεκινούν ένα νέο πρόγραμμα γυμναστικής σταματούν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ναι, όλοι αισθάνονται ενθουσιασμένοι και έτοιμοι να ξεκινήσουν κάτι καινούριο, αλλά πρέπει να υπάρχει μια ρεαλιστική αντιμετώπιση για το πόσο θα διαρκέσει το καινούριο αυτό συναίσθημα!

Το κίνητρο μπορεί να επηρεαστεί από πολλά διαφορετικά πράγματα, οπότε είναι σημαντικό να διαμορφώσεις υγιείς συνήθειες, αντί να βασίζεσαι στο συναίσθημα για να σε παρακινήσει. Η ανάπτυξη συνηθειών βοηθά στη διαμόρφωση συμπεριφοράς που είναι αυτόματη, έτσι ενσωματώνοντας υγιείς τακτικές στην καθημερινότητά σου θα τις διατηρείς και θα τις εκτελείς αυτόματα, ακόμα και όταν τα κίνητρα είναι χαμηλά – κάτι σαν το βραδινό πλύσιμο των δοντιών!

Ακολουθούν οι καλύτερες συμβουλές που μπορείς να ακολουθήσεις για τη δημιουργία υγιεινών συνηθειών:

1.Μην βασίζεσαι στο πώς αισθάνεσαι – Κάνε ένα σχέδιο και επιμείνε σε αυτό

Σίγουρα υπάρχουν στιγμές στη ζωή όπου απλά δεν θέλεις να κάνεις τίποτα, πόσο μάλλον να σηκωθείς και να ασκηθείς. Και ναι, είναι εντάξει και μερικές φορές ωφέλιμο να έχεις μια μέρα ξεκούρασης, αλλά προσπάθησε να μην παραλείπεις τις προπονήσεις σου μόνο και μόνο επειδή “δεν έχεις διάθεση”. Σχεδόν πάντα θα αισθάνεσαι καλύτερα μετά από μια προπόνηση, ακόμα κι αν είναι απλώς ελαφριά. Ευχαριστούμε ενδορφίνες!

2. Σκέψου τις προπονήσεις σου ως θεραπεία

Μπορεί να εκπλαγείς ως προς το πόσο θεραπευτική μπορεί να είναι μια προπόνηση! Κάνοντας μια μικρή προπόνηση τις μέρες που νιώθεις στρες ή πίεση, μπορείς να ανακουφιστείς από το άγχος και να αντιμετωπίσεις τις καθημερινές προκλήσεις με πιο καθαρό μυαλό.

3. Δοκίμασε να συνδέσεις την γυμναστική με κάτι διασκεδαστικό που πραγματικά απολαμβάνεις

Αν σου αρέσει να χορεύεις δοκίμασε ένα μάθημα Zumba, ενώ αν είσαι οπαδός των εξορμήσεων, μια υπαίθρια προπόνηση ή τρέξιμο σε συνδυασμό με την αγαπημένη σου playlist ίσως είναι ότι πρέπει! Βρες τι σου ταιριάζει και τι σε διασκεδάζει και κάν’ το! Για τον καθένα μας είναι διαφορετικό!

4. Να έχεις ευελιξία με τις προπονήσεις σου

Εάν δεν θέλεις να πας στο γυμναστήριο μια μέρα και θέλεις απλώς να βγεις έξω, προσπάθησε να βγεις για μια βόλτα η κάνε τη γυμναστική σου σε ένα πάρκο! Δε προλαβαίνεις; Κάνε μια προπόνηση στο σπίτι. Μόλις μάθεις πώς να χρησιμοποιείς τα κίνητρά σου προς όφελός σου, δεν θα κοιτάξεις ποτέ πίσω και σίγουρα δε θα χάσεις τον στόχο σου!

Να θυμάσαι ότι οι μικρές αλλαγές φέρνουν μεγάλα αποτελέσματα! Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που εμποδίζουν τη δημιουργία καλών συνηθειών είναι πως πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να αλλάξουν τη ρουτίνα της διατροφής και της προπόνησής τους δραστικά και απότομα, με αποτέλεσμα να τα παρατήσουν λίγο μετά. Αντ ‘αυτού, δοκίμασε να κάνεις μία ή δύο μικρές αλλαγές για αρχή! Μόλις αυτές οι αλλαγές συμπεριφοράς αρχίσουν να γίνονται μέρος της ρουτίνας σου, κάνε μια ή δύο ακόμη!

Για παράδειγμα, δοκίμασε να ξεκινήσεις επιλέγοντας να παραγγείλεις ένα πιο υγιεινό γεύμα για μεσημεριανό στη δουλειά και να προτιμάς τις σκάλες αντί για το ασανσέρ. Μόλις τα προσδιορίσεις ως μέρος της ρουτίνας σου, δοκίμασε να προσθέσεις δυο δεκαπεντάλεπτα άσκησης στην εβδομάδα σου! Ακόμη και μια σύντομη προπόνηση θα σε κάνει να αισθανθείς όμορφα και να έρθεις ένα βήμα πιο κοντά στους στόχους σου. Μην προσπαθήσεις να κάνεις τα πάντα ταυτόχρονα, καθώς μακροπρόθεσμα θα σε κουράσει μειώνοντας τις πιθανότητες να σου γίνουν συνήθεια οι αλλαγές αυτές.

3 Τρόποι να κρατήσεις τον εαυτό σου υπόλογο και να πετύχεις!

1. Εστίασε στο πώς αισθάνεσαι και στο τι μπορείς να κάνεις τώρα που δεν ήταν εφικτό όταν ξεκίνησες – π.χ. το να τρέξεις μισή ώρα χωρίς διακοπή.

2. Σκέψου να προσλάβεις έναν προσωπικό εκπαιδευτή ή να συμμετάσχεις σε μια ομάδα – είναι πάντα βοηθητικό να έχουμε ανθρώπους γύρω μας που στηρίζουν το σκοπό μας.

3. Τράβηξε φωτογραφίες προόδου – έτσι θα έχεις μια ξεκάθαρη εικόνα της σωματικής σου βελτίωσης με τη πάροδο του χρόνου και θα εμπνευστείς περαιτέρω.

Μην ξεχνάς

Οι μικρές αλλαγές προστίθενται και αθροίζονται σε μεγάλα αποτελέσματα. Σκέψου θετικά και να είσαι ευγενικός/η με τον εαυτό σου – το σώμα σου θα σε ανταμείψει. Να είσαι ευγενικός/η στον εαυτό σου καθώς προσπαθείς να προσαρμοστείς στις καινούριες σου συνήθειες. Εάν έχεις μια άσχημη εβδομάδα, δεν πειράζει! Εστίασε στο πώς μπορείς να βελτιώσεις την επόμενη. Γι ‘αυτό είναι τόσο σημαντικό να θέσεις ρεαλιστικούς στόχους. Η άσκηση υπερβολικής πίεσης μπορεί να σε κάνει να νιώσεις απογοήτευση, οπότε στόχευσε στην ισορροπία και όχι στην τελειότητα. Ο καθορισμός μικρότερων βραχυπρόθεσμων στόχων μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις μια αίσθηση προόδου στο δρόμο προς τον μεγάλο σου στόχο.

Να θυμάσαι ότι το ταξίδι φυσικής κατάστασης του κάθε ατόμου είναι μοναδικό, οπότε μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους. Το κίνητρο σε κάνει να ξεκινήσετε, οι υγιεινές συνήθειες σε κάνουν να συνεχίζεις! Στόχευσε να δημιουργήσεις έναν τρόπο ζωής με τον οποίο νιώθεις καλά! Το πιο σημαντικό: απόλαυσε το ταξίδι, νιώσε περήφανος/η για τα βήματά σου προς έναν καλύτερο τρόπο ζωής και τα αποτελέσματα θα έρθουν.

Διάβασε ακόμα:

Ποιος τύπος άσκησης αυξάνει την ανθεκτικότητα στο στρες

Πώς να επιλέξεις τον σωστό προπονητή για το παιδί σου

Author(s)

  • Κάτια Στρατουδάκη

    Personal Trainer - Wellness Coach

    Η Κάτια Στρατουδάκη έλαβε το MSc της από το London School of Economics and Political Science το 2007. Εξειδικευμένη πάνω στην επικοινωνία στον τομέα του αθλητισμού και της υγείας τα επόμενα χρόνια τα αφιέρωσε στις σπουδές προπονητικής σε διάφορες χώρες του εξωτερικού όπως Δανία, Αγγλία, Σκωτία και ΗΠΑ. Εξειδικεύεται στο strength and conditioning, το fat loss, και την αποκατάσταση τραυματισμών. Εργάζεται ως personal trainer - wellness coach τα τελευταία 14 χρόνια.