Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί η φιλία στο γραφείο μπορεί να δυσχεράνει τη λειτουργία της ομάδας.
-Πόσο σημαντική είναι η ισορροπία.


Πολλοί από εμάς έχουμε φίλους από την παιδική μας ηλικία, την εφηβική, τα φοιτητικά μας χρόνια κτλ. Τι γίνεται όμως με τις φιλίες στο χώρο εργασίας; Οι εργαζόμενοι περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στο γραφείο μαζί με τους συναδέλφους τους. Αυτή η συνύπαρξη δεν είναι πάντα ευχάριστη για όλους. Είναι πολλοί αυτοί που λένε ότι αγαπούν τη δουλειά τους, αλλά όχι τους συναδέλφους τους. Ένα κακό εργασιακό κλίμα αποτελεί σημαντικό παράγοντα δημιουργίας εργασιακού άγχους, ενώ υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι που απευθύνονται σε ειδικούς προκειμένου να μπορέσουν να διαχειριστούν τις δύσκολες εργασιακές τους σχέσεις. Όλα αυτά δεν ευνοούν έτσι τη δημιουργία κλίματος συνεργασίας και επικοινωνίας.

Πού έγκειται το πρόβλημα;

Τα μεγαλύτερα προβλήματα  αντιμετωπίζονται με συναδέλφους που έχουν τάσεις «μακιαβελισμού». Ο «μακιαβελικός» τύπος ανθρώπου έχει την τάση να τοποθετεί τη δική του βούληση πάνω από τη βούληση των άλλων με τρόπο αυταρχικό. Πρόκειται για ανθρώπους που δύνανται να κάνουν τα πάντα προκειμένου να πετύχουν την προσωπική τους εξέλιξη. Μην ξεχνάς, όμως, ότι στον εργασιακό χώρο συνυπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τύποι ανθρώπων και εργαζομένων. Αυτή ακριβώς η διαφορετικότητα είναι που προκαλεί τις μεγαλύτερες εντάσεις και στη δουλειά. Ωστόσο, υπάρχουν και σημαντικά οφέλη από αυτή την κατάσταση. Για παράδειγμα, ένα λιγότερο ανοιχτόμυαλο άτομο μπορεί να επωφεληθεί από έναν πιο καινοτόμο συνάδελφο, αλλά και το αντίθετο. Πολλές φορές η έλλειψη πιο πρακτικής σκέψης που ίσως δεν διαθέτει ο δημιουργικός τύπος εργαζομένου, να εξισορροπείται από έναν άλλο συνάδελφο που δρα πιο τυπικά και by the book. Έτσι, όλοι μπορούν να βγουν κερδισμένοι. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμη και διαφορετικές και ετερόκλητες ομάδες μπορούν να λειτουργήσουν, μόνο όμως εφόσον καλλιεργηθεί πνεύμα συνεργασίας αλλά και σεβασμού μεταξύ των συναδέλφων.

Η αξία του σεβασμού και των ορίων

Κάποιοι εργαζόμενοι θεωρούν ότι αν έχουν πολύ καλές εργασιακές-φιλικές σχέσεις τόσο εντός όσο και εκτός της εργασίας, θα αποδίδουν περισσότερο και θα είναι πιο χαρούμενοι στη δουλειά τους. Άλλοι, όμως, θεωρούν ότι δεν χρειάζεσαι να έχεις κάτι παραπάνω από τυπικές σχέσεις μέσα στην εργασία και αποφεύγουν να μεταφέρουν τα της δουλειάς στην εκτός εργασίας ζωή τους.

Ακόμη και διαφορετικές και ετερόκλητες ομάδες μπορούν να λειτουργήσουν, μόνο όμως εφόσον καλλιεργηθεί πνεύμα συνεργασίας αλλά και σεβασμού μεταξύ των συναδέλφων.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι σε μια ομάδα η ισορροπία είναι σημαντική, γιατί πλέον καλείσαι να συνεργαστείς με συναδέλφους και να αξιολογηθείς για το πόσο καλά συνεργάστηκες, για αυτό οφείλεις να έχεις μια αρμονική συνύπαρξη μαζί τους. Το αν θα τους κάνεις φίλους εξαρτάται από σένα. Απλά αναλογίσου τις πιθανές συνέπειες, διότι ένας τσακωμός πάνω στη δουλειά μπορεί να δημιουργήσει βαθύτερη κρίση, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί η ομάδα και να φθαρείς και εσύ ψυχολογικά, εξαιτίας της έντασης που δημιουργήθηκε με τον συνάδελφο-φίλο σου. Αν επιλέξεις, λοιπόν, να κάνεις φίλους από τη δουλειά σου, φρόντισε να βάλεις σαφή και διακριτά όρια ώστε να μην έχεις περαιτέρω προβλήματα.

Διάβασε ακόμα:

Έχεις Στα Αλήθεια Το Δικαίωμα Να Κάνεις Κριτική;

5 Πράγματα Που Μπορούν Να «Κάψουν» Τους Συναδέλφους Σου!