Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:
-Αν μια σταθερή οικονομία αρκεί για να μειώσει το άγχος των πολιτών.
-Γιατί η οικονομική ευμάρεια δε συνάδει πάντα με την προσωπική ευτυχία.
Στις παγκόσμιες μελέτες για την ευτυχία των κατοίκων μίας χώρας συνήθως συμπεριλαμβάνονται δύο μεγέθη. Πώς κρίνουν οι άνθρωποι τη ζωή τους και πώς ζουν τη ζωή τους.
Σύμφωνα με μία παλαιότερη έρευνα στον Αμερικανικό πληθυσμό, από τους Νομπελίστες Daniel Kahneman και Αngus Deaton όσο υψηλότερο είναι το εισόδημα, τόσο ανώτερα βαθμολογούν οι άνθρωποι την προσωπική και καθημερινή ευτυχία τους.
Νεότερες έρευνες όμως δείχνουν ότι υπάρχει ένα όριο (περίπου 100.000$ ετήσιο εισόδημα) πάνω από το οποίο η ευτυχία τείνει να μειώνεται αναλογικά. Δεν υπάρχει δηλαδή γραμμική αύξησή της.
Μέχρι σήμερα αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι η ευτυχία και η ευεξία των πολιτών εξαρτάται από την οικονομική σταθερότητα και ευημέρια της χώρας σε συνάρτηση με το προσωπικό εισόδημα.
Οι Σκανδιναβικές χώρες παραδοσιακά έρχονται πρώτες σε δείκτες ευτυχίας. Με βάση το Forbes στη λίστα με τις 10 πρώτες χώρες με τους πιο ευτυχισμένους κατοίκους έρχονται η Σουηδία, η Αυστρία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Ελβετία, η Ολλανδία, η Δανία, η Νορβηγία. Αυτό σύμφωνα με την έρευνα συνδέεται με την οικονομική σταθερότητα και ευμάρεια καθώς και με ποιοτικότερες παροχές από το κράτος προς τους πολίτες.
Όλα τα παραπάνω φαίνεται ότι οδήγησαν τα τελευταία χρόνια στην ακύρωση ή έστω στη μείωση της ισχύος της πεποίθησης ότι “τα λεφτά δε φέρνουν την ευτυχία”. Πριν, ωστόσο, βιαστεί κάποιος να καταλήξει βιαστικά στο συμπέρασμα ότι τελικά η οικονομική ευμάρεια συνάδει με την προσωπική ευτυχία καλό θα ήταν να είναι ενημερωμένος σχετικά με μία νέα έρευνα που φαίνεται ότι ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα των προηγούμενων.
Η έρευνα που ανέτρεψε τη σχέση ευμάρειας και ευτυχίας
Μια νέα πρόσφατη παγκόσμια ετήσια έρευνα από το Ινστιτούτο Gallup (2018 Global Emotions Report) που διεξήχθει σε 143 χώρες και με 150.000 συμμετέχοντες περίπου, έρχεται να ανατρέψει προηγούμενα δεδομένα και ίσως και κάποιες προκαταλήψεις, υποδεικνύοντας ότι μια σταθερή οικονομία πιθανόν να μην αρκεί για να περιορίσει τα συναισθήματα άγχους, θλίψης και θυμού στους πολίτες. Και αυτό προέκυψε με βάση την διαπίστωση που έγινε σε μία χώρα με οικονομική σταθερότητα: τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Τα 3 παράδοξα της έρευνας
Το 2017 φαίνεται ότι έγινε μια ιδιόμορφη μεταστροφή στην ψυχολογία των ανθρώπων με αύξηση των συναισθημάτων ανησυχίας, στρες, θλίψης και θυμού. Παρόλο που υπήρχε σταθερότητα στην οικονομία, η αρνητική επίδραση στα συναισθήματα συνεχίστηκε και στο έτος 2018.
Ποιο ήταν το πρώτο παράδοξο που αποκάλυψε η έρευνα; Παρολο που η οικονομία τους βελτιώθηκε, οι Αμερικανοί πολίτες διαπιστώθηκε ότι είχαν περισσότερο στρες, θυμό και ανησυχία από ό,τι σε διάφορα χρονικά σημεία που αφορούσαν την προηγούμενη δεκαετία.
Στην ερώτηση πώς ήταν τα συναισθήματά τους την ακριβώς προηγούμενη ημέρα, η πλειοψηφία των Αμερικανών και πιο συγκεκριμένα το 55% απάντησε ότι είχαν βιώσει αρκετό στρες. Το 45% απάντησε ότι ένιωσε ανησυχία και το 22% δηλαδή 1 στους 5 ένιωθαν θυμωμένοι.
Το δεύτερο παράδοξο είναι ότι οι κάτοικοι στις Η.Π.Α. μεταξύ 15 και 49 έχουν περισσότερο στρες, άγχος και θυμό από τους μεγαλύτερους των 50.
Το τρίτο παράδοξο είναι ότι οι χώρες με τον υψηλότερο δείκτη ευτυχίας της έρευνας είναι από χώρες της Λατινικής Αμερικής, χώρες οι οποίες ιστορικά είναι οικονομίες χαμηλών κατά κεφαλήν εισοδημάτων και περιορισμένων παροχών προς τους κατοίκους. Παρόλο που οι ίδιοι οι Λατινοαμερικανοι δεν βαθμολογούν υψηλά την διαβίωση τους, ταυτόχρονα δηλώνουν εξαιρετικά ευτυχισμένοι. Κάτι το οποίο ίσως να αιτιολογείται από την έμφυτη τάση τους για χαμόγελο, γέλιο και διασκέδαση.
Τι έδειξε η έρευνα για την Ελλάδα;
Ποια είναι όμως η σημερινή εικόνα στην Ελλάδα; Δυστυχώς η θέση της Ελλάδας είναι πρώτη στα δυσάρεστα συναισθήματα, στο άγχος και στην ανασφάλεια. Η δυσάρεστη αυτή πρωτιά είναι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των αρνητικών συναισθημάτων των κατοίκων της από το 2012 μέχρι σήμερα, με το 59% να απαντά ότι έχει πολύ στρες. Ακολουθούν χώρες όπως οι Φιλιππίνες και η Τανζανία.
Συνοψίζοντας, η έρευνα υποδεικνύει ότι το αρχέγονο ερώτημα αν το υψηλό εισόδημα και η γενικότερη οικονομική σταθερότητα μπορούν να “αγοράσουν” την ευτυχία δεν έχει τόσο σίγουρη απάντηση. Και όπως δείχνουν τα αποτελέσματα η χαρούμενη ζωή πολλές φορές δεν έχει μόνη πρόσβαση μέσω του εισοδήματος. Και μόνη της αυτή η διαπίστωση ίσως αρκεί για να προσδώσει επιπρόσθετη χαρά στον καθένα!