Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι πρεσβεύει ο όρος «εξουθένωση από την συνεργασία».
-Πώς να το αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά.


Κατά συντριπτική πλειονότητα, οι περισσότερες ώρες εργασίας μας περιλαμβάνουν επικοινωνία με άλλους- είτε συναντήσεις, είτε με κλήσεις από τηλέφωνο, είτε με email– σχεδόν κανείς δεν δουλεύει μόνος του. Η υπέρ-επικοινωνία μας και η πολλή «ομαδική δουλειά», κάνει αρκετές φορές όμως δύσκολο το να κάνουμε πράγματα μόνοι μας. Σίγουρα πολλά σπουδαία συμβαίνουν όταν είμαστε ενωμένοι, όταν είμαστε ομάδα. Αλλά, υπάρχει πιθανότητα να πάθεις «εξουθένωση από τη συνεργασία» ή όπως είναι ο όρος στα αγγλικά “collaboration burnout”.

Πολλές φορές, η συνεχόμενη εργασία σε ομάδα, αφήνει πολλούς με ένα αίσθημα ανικανοποίησης, και τους δημιουργεί την ανάγκη να εργαστούν μόνοι τους. Μάλιστα, υπάρχει ένας συγκεκριμένος τύπος προσωπικότητας που είναι πιο πιθανό να πάθει εξουθένωση από την συνεργασία. Δηλαδή, αν είσαι εσωστρεφής σαν χαρακτήρας ενδεχομένως ήδη να έχεις ταυτιστεί με τα όσα γράφω. Από την άλλη, αν είσαι και εξωστρεφής είναι επίσης πιθανό να έχεις ταυτιστεί μαζί μου. Το θέμα είναι πως αρκετοί άνθρωποι, όπως υποστηρίζει ο Michael Alcée, κλινικός ψυχολόγος, είναι πιο εύκολο να είναι δημιουργικοί όταν εργάζονται αρχικά μόνοι τους, και μετά γίνονται μέρος μιας ομάδας.

Τα καλά νέα είναι πως υπάρχει τρόπος να αποφύγεις την εξουθένωση από την συνεργασία, ακόμα και αν είσαι μέρος μιας μεγάλης ή μικρότερης ομάδας. Παρακάτω θα βρεις μερικά tips που σίγουρα θα σε βοηθήσουν.

Κάνε διαλείμματα μόνος σου

Συχνά, αγνοούμε τις ανάγκες και την φυσική μας ροπή προς κάτι, ώστε να γίνουμε ένα με την ομάδα. Αν και η προσαρμοστικότητα είναι κλειδί για την επιτυχία, είναι σημαντικό να γνωρίζεις και να κατανοείς πως αν είσαι φύσει εσωστρεφής, θέλεις και λίγο χρόνο μόνος σου. «Μη νιώθεις ένοχος επειδή κάνεις διαλείμματα χωρίς παρέα, είναι μια φυσική σου ανάγκη«, λέει ο Alcée.

«Είτε αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περπατήσεις λίγο μόνος σου για να ανασυγκροτηθείς, είτε ότι θέλεις να φας μεσημεριανό μόνος, είναι σημαντικό να βρεις την ισορροπία μέσα σου», συνεχίζει λέγοντας. Αν νιώθεις ενοχή για αυτό που κάνεις, θυμήσου ότι το κάνεις για το καλό της ομάδας, αφού με το να επαναφορτιστείς και να ανασυγκροτηθείς, θα φέρεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για όλους.

Βρες τη γωνιά σου

Συνήθως, τα γραφεία πλέον είναι ανοιχτά και όλοι οι συνάδερφοι, εργάζονται σε έναν μεγάλο, κοινό, ενιαίο χώρο. «Είναι το νέο είδος εργασίας σε ομάδες», λέει η Susan Cain, συγγραφέας του Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking, στο Thrive Global.

«Σίγουρα η δημιουργικότητα και η επικοινωνία αυξάνεται, αφού αυτός ο νέος τρόπος εργασίας έχει τα καλά του» λέει η Cain αλλά τονίζει ότι είναι σημαντικό για όλους, να βρουν έστω έναν μικρό χώρο που μπορούν να πάνε για να ανασυγκροτηθούν, όποτε αισθάνονται ότι το χρειάζονται. «Δεκάδες έρευνες έχουν αποδείξει ότι όταν προσπαθούμε να βρούμε λύση σε ένα πρόβλημα και το κάνουμε μόνοι μας, οι λύσεις που σκεφτόμαστε είναι καλύτερες και πιο πρακτικές, από εκείνες που βρίσκουμε κατόπιν συζήτησης», προσθέτει. «Το ιδανικό είναι να εργαζόμαστε σε έναν ενιαίο χώρο, αλλά ο καθένας να έχει το γραφείο του και το δικό του χώρο που μπορεί να πάει ανά πάσα στιγμή», υπογραμμίζει.

Η επικοινωνία είναι σημαντική

Είναι πιο πιθανό να πάθεις εξουθένωση από την συνεργασία, όταν κάνεις κάτι για πολύ καιρό το οποίο δεν ταιριάζει σε εσένα. Η Alcée συστήνει να μιλήσεις στον προϊστάμενό σου, και του εξηγήσεις ότι αυτός ο τρόπος εργασίας δεν ταιριάζει σε εσένα και ότι θέλεις λίγο χρόνο μόνος σου. «Δες τι μπορεί να γίνει ώστε να μην παρίστασαι σε όλες τις συναντήσεις για παράδειγμα, αλλά στις πιο σημαντικές», τονίζει.

Ο προγραμματισμός θα σε σώσει

Όπως προγραμματίζεις την ημέρα σου, προγραμμάτισε και λίγη ώρα που θα μείνεις μόνος σου. «Προσωπικά, βάζω πολλά πράγματα μέσα στην ημέρα μου και αυτό πραγματικά δουλεύει για εμένα», λέει ο Cain. «Προγραμμάτισε συναντήσεις, κλήσεις και άλλες ομαδικές δραστηριότητες, αλλά προγραμμάτισε και ένα χρονικό διάστημα που θα μείνεις μόνος σου», τονίζει και αναφέρει ότι αυτή η μέθοδος θα ενισχύσει την αφοσίωσή σου στην δουλειά και θα σε βοηθήσει να γίνεις πιο δημιουργικός. Όπως έχει πει και ο Πικάσο: «Χωρίς μεγάλη απομόνωση, καμιά σοβαρή δουλειά δεν μπορεί να γίνει.»

Διάβασε ακόμα:

Πώς να εκφράζεσαι στη δουλειά, όταν είσαι εκ φύσεως εσωστρεφής

3 Αποτελεσματικοί τρόποι να προλάβεις το δημιουργικό burnout, ξεκινώντας από σήμερα

Author(s)

  • Rebecca Muller

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Rebecca Muller είναι συντάκτρια του Thrive Global.