Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Γιατί το στρώμα καθορίζει την ποιότητά του ύπνου σου.
– Πώς θα καταλάβεις αν το στρώμα σου είναι το σωστό.


Σίγουρα γνωρίζεις ότι ο ποιοτικός ύπνος είναι προτεραιότητα, για να έχεις καλύτερη υγεία και ευεξία. Δεδομένου όμως ότι περίπου το 1/3 της ζωής σου το περνάς επάνω στο κρεβάτι σου, εύλογα καταλαβαίνεις γιατί το στρώμα σου πρέπει να είναι ποιοτικό και κατάλληλο για το σώμα σου. Ο καλός νυχτερινός ύπνος, από την άλλη, προϋποθέτει κατάλληλο περιβάλλον για ύπνο, αρκετή ανάπαυση αλλά και ποιοτικό στρώμα.

Αν θες επομένως να εξασφαλίσεις ποιοτικό ύπνο, πρέπει να επενδύσεις σε ένα ποιοτικό στρώμα. Τι ορίζεται, όμως, ως ποιοτικό; Αυτό είναι ένα θέμα που σηκώνει συζήτηση.

Όπως εξηγεί ο Κωνσταντίνος Τσεβδός, Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ενηλίκων και Παίδων, το σωστό στρώμα είναι διαφορετικό για κάθε άνθρωπο. Πρέπει να «αγκαλιάζει», να στηρίζει και να προστατεύει τα διαφορετικά σημεία του σώματός μας που έχουν διαφορετικές ανάγκες. Πρέπει να προσαρμόζεται στην ιδιαιτερότητα και μοναδικότητα του σωματότυπού μας και ποτέ το αντίθετο.

Γι’ αυτό επίλεξε στρώμα που είναι κατάλληλο για το δικό σου σώμα. Να καλύπτει τις δικές σου ανάγκες και να σε κάνει να νιώθεις όταν ξυπνάς ξεκούραστος και γεμάτος ενέργεια. Θα πρέπει επίσης να προσέξεις να στηρίζει τα διαφορετικά σημεία του σώματός σου που του ασκούν διαφορετικές πιέσεις.

Η στάση ύπνου παίζει ρόλο

Γενικά θεωρείται καλό να επιλέγεις σκληρό στρώμα, αν συνηθίζεις να κοιμάσαι ανάσκελα ή/κι αν έχεις αυξημένο σωματικό βάρος. Λιγότερο σκληρό, αν κοιμάσαι μπρούμυτα και λίγο πιο μαλακό αν συνηθίζεις να κοιμάσαι στο πλάι ή/κι αν έχεις χαμηλό σωματικό βάρος.

Το σωστό στρώμα είναι διαφορετικό για κάθε άνθρωπο. Πρέπει να «αγκαλιάζει», να στηρίζει και να προστατεύει τα διαφορετικά σημεία του σώματός μας που έχουν διαφορετικές ανάγκες.

Κάνε το τεστ

Ο Δρ. Τσεβδός προτείνει να κάνεις σήμερα το τεστ ελέγχου του στρώματός σου, προκειμένου να διαπιστώσεις αν είναι κατάλληλο για σένα. Πίεσε δυνατά με δύο δάχτυλα την επιφάνεια του στρώματος στο κέντρο του. Όσο μικρότερη «λακκούβα» δημιουργούν τα δάχτυλα σου με την πίεση, τόσο καταλληλότερο για το σώμα σου είναι το στρώμα που επέλεξες.

Για πιο υγιεινό ύπνο

Τέλος, για σωστή υγιεινή και πρόληψη των αλλεργιών θα πρέπει ν’ αλλάζεις συχνά τα σεντόνια και να χρησιμοποιείς βαμβακερές παπλωματοθήκες που μπορούν να πλένονται. Επίσης, μη βιάζεσαι το πρωί να στρώσεις το κρεβάτι σου. Άστο για λίγη ώρα ξέστρωτο, όταν αερίζεις το δωμάτιο, έτσι ώστε να αεριστεί επαρκώς και το στρώμα.

Το επόμενο βήμα είναι να επιλέξεις και το κατάλληλο μαξιλάρι!

Διάβασε ακόμα:

Στάση Ύπνου: Το Κλειδί Για Καλύτερη Υγεία

Μήπως Η Μύτη Σου Υποβαθμίζει Τον Ύπνο Σου;

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.