Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι να κάνεις για να αποδείξεις την αφοσίωσή σου, όσο δουλεύεις εξ αποστάσεως.
-Πόσο σημαντικό είναι να φας ένα καλό πρωινό.


Δύο, ίσως τρια τηλέφωνα χτυπούν. Τα παιδιά σου φωνάζουν ότι πεινάνε. Η γάτα πηδάει στην αγκαλιά σου. Το videogame κάποιου κάνει τρομακτικό θόρυβο και προσπαθείς να συντάξεις μια αναφορά ή να συγκεντρωθείς σε μία βιντεοκλήση. Και δεν μπορείς να βρεις το κουμπί της σίγασης στο Zoom, γιατί είναι χαμένο πίσω από το email που άνοιξες, κάνοντας multitasking.  

Σου ακούγεται γνώριμο;

Αυτή είναι η πραγματικότητα πολλών από εμάς που εργαζόμαστε από το σπίτι. Το University of California, Davis, προσφέρει 2 χρήσιμες οπτικές. Οι πρώτες συμβουλές μας προέρχονται από μία φοιτήτρια που κάνει MBA στο UC Davis Graduate School of Management και μένει στο San Francisco, τη Connie Xu. Η δεύτερη ομάδα συμβουλών προέρχεται από την Kimberly Elsbach, καθηγήτρια management στο GSM, η οποία ειδικεύεται στη φήμη, ειδικά στις εικόνες νομιμότητας, αξιοπιστίας και δημιουργικότητας. Αυτό περιλαμβάνει πώς κάποιος γίνεται αντιληπτός στο γραφείο ή σε ένα εργασιακό περιβάλλον στο σπίτι. 

5 συμβουλές για αποτελεσματική εργασία από το σπίτι 

Η Xu έγραψε αυτές τις συμβουλές αφού αναγκάστηκε και η ίδια να δουλέψει από το σπίτι κατά τη διάρκεια της καραντίνας. 

-Κάνε ένα ντους το πρωί και άλλαξε ρούχα. Αυτό μπορεί να μοιάζει απλό, αλλά μιμείται τη συνηθισμένη σου πρωινή ρουτίνα. Μπαίνοντας αμέσως στο ντους και βάζοντας ρούχα, μπορείς να ξεγελάσεις το μυαλό σου να πιστέψει ότι είναι μια συνηθισμένη μέρα στη δουλειά. 

-Φάε ένα υγιεινό πρωινό. Φρόντισε να είσαι χορτάτος και ενυδατωμένος στο ξεκίνημα της μέρας σου. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να αναζητάς αγωνιωδώς σνακ στην κουζίνα μερικά λεπτά πριν ξεκινήσεις την κλήση με τον υπεύθυνό σου. Να θυμάσαι πως η υγιεινή διατροφή συμβάλλει στο να παραμείνεις υγιής και μπορείς να βρεις πολλές απλές και εύκολες συνταγές online. 

-Φρόντισε ότι τα παιδιά και τα κατοικίδιά σου έχουν κάτι να κάνουν. Είτε βάλεις τα παιδιά σου να ασχοληθούν με μία δραστηριότητα, είτε δώσεις στο σκύλο σου κάτι να φάει, αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για να διατηρήσεις την αποδοτικότητα και την συγκέντρωσή σου σε υψηλά επίπεδα, όσο δουλεύεις από το σπίτι. 

-Φτιάξε ένα πρόγραμμα. Δεκάλεπτα διαλείμματα και πολύωρα γεύματα μπορούν γρήγορα να μετατραπούν σε ύπνο στον καναπέ. Δράσε προληπτικά και βάλε χρονοδιακόπτη ή έλεγχε το ρολόι, όταν κάνεις διάλειμμα. Σήκω και περπάτα στη διάρκεια αυτών των διαλειμμάτων. Αν είσαι κολλημένος στο γραφείο σου όλη τη μέρα, είναι αναμενόμενο να χάσεις τη συγκέντρωσή σου. Μάθε την αξία των walking meetings.

-Δούλεψε σε συγκεκριμένο χώρο, κι όχι στην κρεβατοκάμαρά σου. Το καλύτερο είναι να βάλεις ένα γραφείο σε έναν άδειο χώρο για να διατηρήσεις την παραγωγικότητά σου και να απομονώσεις τους περισπασμούς. Αν δεν έχεις ένα επιπλέον δωμάτιο με πόρτα για να απομακρύνεις τους θορύβους, το τραπέζι της κουζίνας αρκεί. Φρόντισε να αποφύγεις την κρεβατοκάμαρα, καθώς αυτό οδηγεί σε οικιακές δουλειές και νυσταγμένες συνήθειες. Επίσης μην ξεχνάς η μέρα σου να περιλαμβάνει έστω και ένα σύντομο πρόγραμμα άσκησης. 

Η οπτική είναι σημαντική

Η Elsbach, μαζί με τον Jeffrey Sherman, καθηγητή ψυχολογίας στο UC Davis, μελέτησαν το φαινόμενο της τηλεργασίας σε μία έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2010. Πήραν συνέντευξη από δεκάδες ερευνητές και managers. Η Elsbach αργότερα πραγματοποίησε και δεύτερη έρευνα στο θέμα.

 “Η δουλειά μου υποδεικνύει ότι μπορεί να θεωρηθείς λιγότερο αφοσιωμένος, αξιόπιστος ή εξαρτημένος αν δεν σε βλέπουν να δουλεύεις, κάτι που ισχύει για όλους όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως τώρα,” αναφέρει. “Αυτό σημαίνει ότι με το να επικοινωνείς με τον διευθυντή και τους συναδέλφους σου μέσω Zoom ή Skype, μπορεί να διατηρήσεις θετική αντίληψη για την αξιοπιστία και την αφοσίωσή σου στο μυαλό αυτών που αξιολογούν την απόδοσή σου. 

Η Elsback προτείνει αντί για χαρακτηριστικά όπως “ηγετικότητα” στις αξιολογήσεις απόδοσης, οι managers να χρησιμοποιούν πιο αντικειμενικά κριτήρια, όπως ο αριθμός των project που ολοκληρώθηκαν εγκαίρως. Προσθέτει “αυτές οι υποδείξεις είναι χρήσιμες πάντα-ειδικά αν κάποιοι εργάζονται εξ αποστάσεως χωρίς να υπάρχει πανδημία.” 

Στη διεξαγωγή της έρευνας, η Elsbach και οι υπόλοιποι συγγραφείς συνέλεξαν στοιχεία για τους τρόπους που οι εργαζόμενοι δημιουργούν αυτές τις αντιλήψεις εξ αποστάσεως: 

-Όταν κάνουν συχνές αναφορές για την εξέλιξη των project τους μέσω τηλεφώνου ή email.

-Όταν είναι άμεσα διαθέσιμοι.

-Όταν στέλνουν email στην αρχή ή το τέλος της ημέρας. 

Διάβασε ακόμα:

Πώς να κάνεις τα ψηφιακά meeting αποτελεσματικά και αποδοτικά

5 βήματα για να τελειώσεις επιτέλους ό,τι έχεις ξεκινήσει

Author(s)

  • Karen Nikos-Rose

    News & Media Relations Specialist στο UC Davis

    Η Karen Nikos-Rose είναι ειδική στις δημόσιες σχέσεις και στα media.