Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι να κάνεις, όταν νιώθεις τις υποχρεώσεις να σε πνίγουν.
-Γιατί δεν πρέπει να επικοινωνείς διαρκώς με την ομάδα σου.


Αν η πανδημία σε έχει αναγκάσει να δουλεύεις εξ αποστάσεως, ίσως δυσκολεύεσαι να θέσεις όρια. Πραγματικά, μπορεί να χάσεις την αίσθηση του χρόνου και να μην καταλάβεις ότι έχει φτάσει Σαββατοκύριακο. Αν είσαι manager ή ηγείσαι μιας ομάδας, ίσως στέλνεις και λαμβάνεις πολύ περισσότερα μηνύματα και email ακατάλληλες ώρες, συγκριτικά με την προ κορονοϊού εποχή. 

Αλλά είναι κρίσιμο να είσαι γενναίος και να θέσεις όρια καθώς αυτό επιτρέπει στην ομάδα σου να ξέρει πότε είσαι διαθέσιμος (και πώς να επικοινωνήσει μαζί σου καλύτερα τότε). Κι όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο Harvard Business Review (HBR), είναι σημαντικό να καθιερώσεις ορισμένες ώρες και τρόπους που οι εργαζόμενοί σου μπορούν να σε προσεγγίζουν. 

Τα οφέλη των ορίων είναι πολυάριθμα

Ο χρόνος μακριά από τη δουλειά έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ενέργεια και τη συγκέντρωση. Έρευνες δείχνουν ότι ένας περίπατος (κατά προτίμηση χωρίς συσκευές) ή ο διαλογισμός για μερικά λεπτά, θα σε βοηθήσουν να επιστρέψεις στη δουλειά ανανεωμένος και με ενισχυμένο το κίνητρό σου. Και μετά από ένα διάλειμμα, θα έχεις μια καλύτερη οπτική ή μια στιγμή έμπνευσης που θα σου επιτρέψει να λύσεις ένα πρόβλημα που σε δυσκόλευε. Η ανάκτηση των δυνάμεών σου θα σε βοηθήσει να υποστηρίξεις την ομάδα σου πιο αποτελεσματικά και να κάνεις περισσότερη δουλειά. 

Όπως ο Hubert Joly, πρόεδρος του Δ.Σ και πρώην CEO του Best Buy, αναφέρει στο HBR: “Αυτή η κρίση δίνει στους επιχειρηματικούς ηγέτες την ευκαιρία να ηγηθούν. Καθώς αντιμετωπίζουν αυτήν την κρίση, οι ηγέτες θα έπρεπε να αναρωτηθούν: Αφιερώνεις αρκετό χρόνο στην αυτοφροντίδα, κάνοντας π.χ διαλογισμό, ώστε να είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου; Πώς θέλεις να σε θυμούνται ως ηγέτη;

Ακολουθούν 4 απλά βήματα που θα σε βοηθήσουν να ηγηθείς από μια ισχυρή θέση και να θέσεις καλύτερα όρια στη νέα πραγματικότητα

Όταν αισθάνεσαι να πνίγεσαι από όσα σε πιέζουν ως ηγέτη, κάνε ένα μικρό διάλειμμα 

Μια βόλτα, λίγο stretching ή ακόμα και μερικά λεπτά ενσυνείδητης αναπνοής μπορούν να σε βοηθήσουν να σκεφτείς τις πιο καινοτόμες και δημιουργικές ιδέες. 

Στείλε μια μικρή ειδοποίηση στην ομάδα σου, όταν απομακρύνεσαι από τη δουλειά 

Το να ενημερώνεις όταν τρως μεσημεριανό ή πας μια βόλτα, θα βοηθήσει την ομάδα σου να αισθάνεται συνδεδεμένη, ενώ σου δίνει χώρο για να βάλεις όρια. 

Ενθάρρυνε την τακτική επαφή με την ομάδα σου, αλλά όχι συνεχώς 

Παρόλο που είναι σημαντικό να κρατάς τα κανάλια επικοινωνίας ανοιχτά, ώστε οι συνάδελφοί σου να αισθάνονται άνετα να επικοινωνήσουν μαζί σου, ξεκαθάρισε πότε δεν θα απαντάς στα μηνύματα, καθώς και τον τρόπο που θα επικοινωνούν μαζί σου σε περίπτωση ανάγκης. 

Ολοκλήρωσε τη μέρα σου, ακόμα κι αν δεν έχεις ολοκληρώσει τη λίστα σου 

Σε κάθε ηγετική θέση, είναι σχεδόν αδύνατο να κάνεις πάντα όλα όσα θα έπρεπε. Η αποτελεσματική προτεραιοποίηση σημαίνει να είσαι εξοικειωμένος με την ιδέα ότι θα αφήσεις κάτι ανολοκλήρωτο και θα πάρεις χρόνο για να ξεκουραστείς, ώστε να επιστρέψεις στη δουλειά την επόμενη για να αξιοποιήσεις όλες τις ευκαιρίες.

Διάβασε ακόμα:

Πίνακας Επαναπροσδιορισμού: Ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο που μπορείς να δοκιμάσεις

COVID-19 και νέα εργασιακή πραγματικότητα. Πόσο στήριξαν τους εργαζομένους τους οι εταιρείες και οι εργοδότες;