Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο σημαντικός είναι ο ποιοτικός ύπνος.
-Γιατί πρέπει να φροντίζεις και για τη διασκέδασή σου.


Οι αλλαγές στη ζωή μας τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της πανδημίας του COVID-19 αναπόφευκτα αφορούν και στον τρόπο εργασίας. Πολλά άτομα κλήθηκαν να εργαστούν από το σπίτι, εφόσον το αντικείμενο της δουλειάς τους το επιτρέπει. Μέσα σε συνθήκες κατάστασης εκτάκτου ανάγκης πρέπει να προσαρμοστούν σε έναν τρόπο εργασίας, για πολλούς πρωτόγνωρο.  

Η αλήθεια είναι ότι η εργασία από το σπίτι έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: απαιτεί σωστή διαχείριση χρόνου, ανάπτυξη διαφορετικών ή και νέων δεξιοτήτων καθώς και αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων π.χ. πληροφορικής και εξυπηρέτησης πελατών που συνήθως στην συμβατική καθημερινή μας εργασία λύνονται δια ζώσης και με την άμεση επαφή. Η επίλυση και η διαχείριση όλων αυτών των θεμάτων εξ αποστάσεως πολλές φορές την ημέρα, μπορεί να φθείρει ψυχολογικά οποιονδήποτε. Έτσι, θα πρέπει να μεριμνήσουμε για την προαγωγή της ψυχικής υγείας σε συνδυασμό βεβαίως με τη διατήρηση της σωματικής μας υγείας και την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών διατροφής.

Αν και εσείς ανήκετε σε αυτή την ομάδα, σας προτείνουμε κάποιες ιδέες που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία όταν εργάζεστε από το σπίτι και να αποφύγετε το άγχος, την κατάθλιψη και τη μοναξιά!

  1. Οργανώστε την καθημερινότητά σας. Εμπλουτίστε το πρόγραμμα σας με όλες τις δραστηριότητες που είναι σημαντικές για εσάς και σχεδιάστε ένα εφικτό πλάνο για την υλοποίηση όλων αυτών λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα και τις ανάγκες που έχετε κάθε φορά. 
  2. Οργανώστε το χώρο σας. Η δημιουργία ενός συγκεκριμένου χώρου όπου χρησιμοποιείτε συστηματικά για να εργάζεστε στο σπίτι είναι το κλειδί για τον διαχωρισμό της εργασίας από την καθημερινότητα του σπιτιού και τη διατήρηση της παραγωγικότητας. Κάντε το χώρο αυτό ευχάριστο, προσαρμόστε τον στα δικά σας γούστα. Η εγκατάσταση μιας οθόνης σε μια γωνία μπορεί να υποδηλώσει ένα χώρο εργασίας και να σας κρατήσει από τις παγίδες της εργασίας στο κρεβάτι. Αυτό φυσικά δίνει και τη δυνατότητα πιο εύκολα  να αποσυνδεθούμε στο τέλος της ημέρας και να χαλαρώσουμε. Επίσης, η φωτεινότητα και η δυνατότητα εξαερισμού του χώρου συμβάλλουν σημαντικά στην αίσθηση ευεξίας κατά την εργασία. 
  3. Οργανώστε το χρόνο σας . Δημιουργήστε ένα ευέλικτο και ευχάριστο πρόγραμμα της εργασίας σας που θα σας κάνει να αποφύγετε τη ρουτίνα αλλά και να μην ξεφεύγετε πολύ από το χρόνο που πραγματικά απαιτεί η εργασία σας. Η καλύτερη οργάνωση των ενεργειών και των καθηκόντων, η σαφής περιγραφή των στόχων, μας προετοιμάζει ψυχικά για το τι να περιμένουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τότε είναι ευκολότερο να εργαστούμε για την επίτευξη των στόχων που καθορίζουμε, αντί να στεκόμαστε αόριστα απέναντί τους.
  4. Κάνετε διαλείμματα. Μέσα σε αυτό το πρόγραμμα σημαντικό ρόλο παίζουν και τα διαλείμματα. Αφήστε χρόνο για να ξεφύγετε από όλες τις μορφές ψηφιακών οθονών και εικονικής πραγματικότητας. Θα βοηθήσει πολύ να συγκεντρώνεστε και να είστε παραγωγικοί. Συμπεριλάβετε στα διαλείμματα λίγο χρόνο για άσκηση κάνοντας ασκήσεις που θα βοηθήσουν κυρίως το μυοσκελετικό σας σύστημα να αποφορτιστεί από την καθιστική στάση. Επίσης, ένα υγιεινό σνακ και νερό θα τονώσουν τον οργανισμό σας δίνοντάς του ενέργεια για να συνεχίσει και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που έχετε. 
  5. Διασκεδάστε. Μην αμελήσετε να συμπεριλάβετε στην καθημερινότητα σας στιγμές ψυχαγωγίας, όπως και δραστηριότητες  που τονώνουν άλλα ενδιαφέροντα σας, πέρα από την εργασία. Δώστε χρόνο έστω και για λίγα λεπτά κάθε μέρα, στα χόμπι σας στις ευχάριστες ασχολίες σας. 
  6. Ασκηθείτε. Η άσκηση είναι πολύ βοηθητική όχι μόνο για τη σωματική ευεξία αλλά και για την ψυχική. Κάθε μορφή άσκησης μπορεί να βοηθήσει και κυρίως αυτή που σας αρέσει γιατί θα μπορείτε να την κάνετε πιο συστηματικά και να μην την εγκαταλείψετε στην πρώτη αλλαγή του προγράμματός σας.  
  7. Ακολουθήστε υγιεινή διατροφή. Η αποφυγή λιπαρών τροφών και γλυκών συχνά είναι δύσκολη αλλά αποτελεσματική στην αύξηση της παραγωγικότητας. Μια ισορροπημένη διατροφή συμβάλλει σημαντικά στη συγκέντρωσή και την ευεξία μας. Τα γλυκά μπορεί να αυξάνουν την ενέργεια μας αλλά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα νιώθουμε μεγαλύτερη εξάντληση. Μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με ξηρούς καρπούς χωρίς αλάτι ή φρούτα. 
  8. Χαλαρώστε και κοιμηθείτε καλά. Δώστε χρόνο στα μάτια σας, στο λαιμό, στους ώμους σας αλλά κυρίως στο μυαλό σας να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει. Επίσης, η ποιότητα του ύπνου επηρεάζει σημαντικά την απόδοση και τη διάθεσή μας. Φροντίστε να κοιμάστε σε καλό και ανατομικό στρώμα για να ξεκουράζεται επαρκώς το σώμα σας από την καθιστική εργασία. Επίσης, διατηρήστε το βιολογικό σας ρολόι συντονισμένο σε φυσιολογικές συνθήκες και μην μεταφέρετε τις ώρες εργασίας τις βραδινές ώρες και τον ύπνο τις πρωινές. Οι βιολογικές συνέπειες που επιφέρουν αυτές οι αλλαγές σε βάθος χρόνου είναι πολύ σημαντικές και σίγουρα αρνητικές.
  9. Περάστε χρόνο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Η υποστήριξη από τους αγαπημένους μας ανθρώπους, το οικογενειακό μας περιβάλλον και τους φίλους μας είναι ζωτικής σημασίας. Έτσι, βρείτε χρόνο κάθε μέρα ή κάθε εβδομάδα για να περάσετε με τα μέλη της οικογένειάς σας ή μια κεντρική ομάδα φίλων και που σας φτιάχνουν τη διάθεση. Κυρίως στις μέρες που διανύουμε, όπου η δια ζώσης επαφή δεν ενδείκνυται, δείτε τους εξ αποστάσεως μέσω βιντεοκλήσης ή άλλων ψηφιακών μέσων. 
  10. Ζητήστε βοήθεια από ειδικούς. Αν εντοπίσετε μεγάλες αλλαγές στη διάθεση και τη συμπεριφορά σας, που σχετίζονται με τον τρόπο εργασίας και τις συνέπειες της νέας συνθήκης που βιώνετε,  η διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιο ειδικό. Δε χρειάζεται να φτάσετε σε συνθήκες επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout). Η πρόληψη θα σας βοηθήσει για να μειώσετε τόσο τη σωματική αλλά κυρίως τη συναισθηματική εξάντληση και δημιουργία τοξικών συναισθημάτων για την εργασία και τους συνεργάτες σας αλλά και τους ανθρώπους του κοντινού σας περιβάλλοντος. 

Προς το παρόν, μένουμε σπίτι και δουλεύουμε από το σπίτι αλλά δεν σταματάμε να  φροντίζουμε για την διατήρηση της σωματικής και ψυχικής μας υγείας. Όταν όλα θα έχουν περάσει θα έχουμε καταφέρει να μάθουμε νέους τρόπους για να δουλεύουμε αλλά και για να φροντίζουμε τον εαυτό μας!

Το άρθρο γράφτηκε σε συνεργασία με τον Θάνο Νταβέλο, Ειδικό Ιατρό Εργασίας ΜD, MSC.

Διάβασε ακόμα:

5 νέες ρουτίνες στην καθημερινότητά σου κατά του άγχους

Κορονοϊός: Οι συμβουλές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για να καταπολεμήσεις το στρες

Author(s)

  • Ελισάβετ Γεωργίου

    Εργασιακή Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

    Η Ελισάβετ Γεωργίου είναι Εργασιακή Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια. Έχει εξειδικευτεί στη διαχείριση επαγγελματικών & προσωπικών κρίσεων και μεταβάσεων, στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού σε οργανωσιακές δομές εταιρειών και ΜΚΟ, καθώς και στη συμβουλευτική καριέρας σε εφήβους και ενήλικες. Διαθέτει εμπειρία 20 ετών ως σύμβουλος ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού σε ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες και παράλληλη εμπειρία 12 ετών ως ψυχοθεραπεύτρια. Από το 2010 έχει ιδρύσει και διευθύνει το Κέντρο Συμβουλευτικής & Προσανατολισμού Be YourSelf, όπου παρέχει υπηρεσίες Συμβουλευτικής, Mentoring, Coaching, Εκπαίδευσης & Ψυχοθεραπείας.