Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς θα αυξήσεις την αυτοπεποίθησή σου.
-Πώς θα γίνεις εσύ το πρότυπο στη δουλειά σου.


Μήπως κι εσύ προσπαθείς να βρεις έναν τρόπο για να νιώσεις πιο πλήρης και πιο γεμάτος; Μήπως θέλεις να αυξήσεις την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή σου και να καταπολεμήσεις το αίσθημα της μοναξιάς που σε κατακλύζει πολλές φορές; Θέλεις να αποβάλεις το άγχος και το στρες και παράλληλα να βελτιώσεις την απόδοση και την ευεξία σου; Η λύση είναι πολύ απλή. Άρχισε να ασχολείσαι με τον εθελοντισμό.

Νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία, αναδεικνύει τον τεράστιο θετικό αντίκτυπο που έχει ο εθελοντισμός στη ζωή των ίδιων των εθελοντών. Σύμφωνα μάλιστα με αυτήν, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων ανέφερε ότι από τότε που ξεκίνησαν να προσφέρουν υπηρεσίες ως εθελοντές έχει βελτιωθεί κατά 70% η ικανοποίηση που αντλούν από τη ζωή και κατά 66% η αυτοεκτίμησή τους, ενώ παράλληλα έχουν μειωθεί κατά 42% τα συναισθήματα της μοναξιάς και κατά 33% του στρες.

Ξέρεις ότι ο εθελοντισμός μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις δουλειά; Σχεδόν τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων δήλωσαν επίσης ότι από μέσα από την εθελοντική τους εργασία έχουν αναπτύξει χρήσιμες δεξιότητες και ικανότητες, με το 59% να δηλώνει ότι έχει αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και το 54% να αισθάνεται περισσότερο ενεργοποιημένο και στην κανονική του εργασία.

Εμείς στους Προσκόπους, λέμε ότι κάθε μέρα πρέπει να κάνουμε μία καλή πράξη προς τον συνάνθρωπο ή/και την κοινωνία.

Τι συμβαίνει όμως στη δουλειά;

Παρά τη συσχέτιση μεταξύ εθελοντισμού, βελτιωμένης απόδοσης στο χώρο εργασίας και της ευημερίας των εργαζομένων, η έρευνα εκφράζει κάποιες ανησυχίες, καθώς το 60% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι δυσκολεύεται να εξισορροπήσει τις εθελοντικές και εργασιακές του υποχρεώσεις, ενώ το ένα τρίτο των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση, δήλωσε ότι δεν έχει την άνεση να ζητήσει από τον εργοδότη τους μεγαλύτερη ευελιξία, ώστε να μπορέσει να υποστηρίξει την εθελοντική του δραστηριότητα.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι “χρειαζόμαστε αλλαγή τρόπου σκέψης και αλλαγή κουλτούρας” επισημαίνει ο Γενικός Έφορος των Προσκόπων, Χριστόφορος Μητρομάρας: “ο εθελοντισμός αλλά και όλες οι ενέργειες που στηρίζουν εθελοντική πρωτοβουλία, είναι η ψυχή μίας υγιούς κοινωνίας η οποία ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Εμείς στους Προσκόπους, λέμε ότι κάθε μέρα πρέπει να κάνουμε μία καλή πράξη προς τον συνάνθρωπο ή/και την κοινωνία. Είναι πολύ βασικό στο τέλος κάθε ημέρας, κάνοντας τον απολογισμό της, να νιώθουμε γεμάτοι θετική διάθεση κάνοντας κάτι από την ψυχή μας καi όχι επειδή μας το είπε κάποιος. Ωστόσο, το γεγονός ότι το ένα τρίτο των εργαζομένων στην Αγγλία και αντίστοιχο ποσοστό και στην Ελλάδα, δεν αισθάνεται άνετα ζητώντας μεγαλύτερη ευελιξία και κατανόηση από τον εργοδότη, ώστε να μπορέσουν να προσφέρουν περισσότερα ως εθελοντές, είναι ανησυχητικό και δείχνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγή σκέψης αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο οι μεγάλες και οι μικρές επιχειρήσεις, θα μπορούσαν να αναπτύξουν καλύτερες πολιτικές που να υποστηρίζουν ευέλικτες εργασιακές πρακτικές για όσους θέλουν να ασχοληθούν με τον εθελοντισμό”.

Γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις

Επειδή η αλλαγή κάποιες φορές ξεκινάει από τη βάση προς την κορυφή, δοκίμασε να αποτελέσεις εσύ το πρότυπο για την ομάδα. Τι μπορείς να κάνεις; Ενθάρρυνε τους συναδέλφους σου να προσφέρετε μαζί. Είτε αυτό σημαίνει να στηρίξετε μία εθελοντική οργάνωση, είτε να αναπτύξετε μία εθελοντική δράση. Θα διαπιστώσεις ότι η σχέση σου με τους συναδέλφους σου θα βελτιωθεί και το ίδιο θα κάνει και η απόδοσή σας. Το αφεντικό και η εταιρεία σας θα σας ευγνωμονούν αλλά πολύ περισσότερο θα ευγνωμονείτε εσείς οι ίδιοι τους εαυτούς σας.

Διάβασε ακόμα:

Μάθε Γιατί Η Προσφορά Σε Κάνει Καλύτερο Άνθρωπο

Πώς Ο Εθελοντισμός Μπορεί Να Σε Βοηθήσει Να Βρεις Δουλειά