Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί οι ερωτήσεις μπορούν να σε κάνουν πιο αρεστό.
-Γιατί δεν πρέπει να είσαι αδιάκριτος.


Συνήθως δεν κάνεις πολλές ερωτήσεις στην δουλειά σου γιατί φοβάσαι μήπως σε χαρακτηρίσουν ενοχλητικό, κουραστικό ή περίεργο. Έχεις σκεφτεί όμως ότι κάνοντας τις σωστές ερωτήσεις, οι γύρω σου θα σε συμπαθήσουν περισσότερο;

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Personality and Social Psychology, τα άτομα που κάνουν πολλές ερωτήσεις, ειδικά συμπληρωματικές ερωτήσεις, θεωρούνται πολύ πιο συμπαθητικοί σε σχέση με όσους δεν κάνουν.

Η έρευνα

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Harvard παρατήρησαν την συμπεριφορά 398 εθελοντών, καθώς αλληλεπιδρούσαν με άλλους στο ίντερνετ. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ζευγάρια και συνομιλούσαν ο ένας με τον άλλον για 15 λεπτά, χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο έρευνας, το ChatPlat. Ο στόχος ήταν να γνωρίσουν όσο καλύτερα μπορούσαν ο ένας τον άλλον, προτού τελειώσει ο χρόνος. Μόλις η συνομιλία ολοκληρωνόταν, οι συμμετέχοντες απαντούσαν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που αφορούσαν στο ζευγάρι τους, προκειμένου να εκτιμήσουν οι ερευνητές το πόσο καλά πήγε η συζήτηση.

Τα αποτελέσματα

Οι ερευνητές παρατήρησαν πως όσοι από τους συμμετέχοντες έκαναν συμπληρωματικές ερωτήσεις στο ταίρι τους, ήταν περισσότερο συμπαθητικοί σε σχέση με όσους δεν έκαναν. Στη συνέχεια, οι ερευνητές μελέτησαν τις κατ΄ιδίαν συζητήσεις, κατά την διάρκεια speed-dating. Ανακάλυψαν επίσης πως όσοι έκαναν συμπληρωματικές ερωτήσεις στο ταίρι τους, όχι μόνο ήταν περισσότερο αρεστοί από εκείνους που δεν έκαναν, αλλά είχαν και περισσότερες πιθανότητες να βγουν εκ νέου ραντεβού!

“Οι περισσότεροι άνθρωποι συνηθίζουν να μονοπωλούν την συζήτηση, μιλώντας για τον εαυτό τους, προσπαθώντας να κάνουν εντύπωση όταν συναντούν κάποιον για πρώτη φορά” υποστηρίζει η Alison Wood Brooks, μία εκ των ερευνητών και συνεχίζει λέγοντας πως όσοι κάνουν πολλές ερωτήσεις και προσπαθούν να μάθουν πράγματα για τον άλλον, θεωρούνται περισσότερο αρεστοί και συμπαθητικοί.

Όσοι κάνουν πολλές ερωτήσεις και προσπαθούν να μάθουν πράγματα για τον άλλον θεωρούνται περισσότερο αρεστοί και συμπαθητικοί.

Τι πρέπει να κάνεις

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να ρωτήσεις τον συνάδελφο ή έναν γνωστό σου για τα σχέδια που έχει το Σαββατοκύριακο ή για το πώς πήγε ένα τραπέζι που οργάνωσε, αλλά να θυμάσαι πως αυτές οι ερωτήσεις δείχνουν ενδιαφέρον και αποτελούν το κλειδί για να κάνεις εντύπωση.

Σύμφωνα μάλιστα με τους συγγραφείς της έρευνας, “οι περισσότεροι αδυνατούν να αντιληφθούν τα οφέλη των πολλών ερωτήσεων. Καλό θα ήταν όμως να γνωρίζουν ότι δεν είναι κακό να ρωτάς”!

Διάβασε ακόμα:

Η Χημεία Του Γραφείου: Μάθε Γιατί Δεν Τα Πας Καλά Με Όλους Τους Συναδέλφους Σου

Τα Σημάδια Που Αποκαλύπτουν Ότι Κάποιος Σε Συμπαθεί

Author(s)

  • Η Sarah Morse είναι ειδικός σε θέματα ευεξίας.