Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Τον Νο1 λόγο που σε απειλεί αν έχεις πολλά χρόνια γάμου.
– Αν είναι τελικά η απιστία δυνατός παράγοντας διαζυγίου.


Αν ανήκεις στην κατηγορία εκείνων που νιώθουν απόλυτα ασφαλείς σε έναν γάμο ή σε μία σχέση που μετράει πολλά χρόνια, ακόμα κι αν υπάρχουν προβλήματα, ίσως χρειάζεται να αλλάξεις τα πιστεύω του τύπου: «είμαστε τόσα χρόνια μαζί – αποκλείεται να χωρίσουμε” ή “Δεν είναι ιδανική η σχέση μας, όμως μας δένουν τόσα πολλά» γιατί νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι τελικά κανένας “γάιδαρος δεν είναι δεμένος …”.

Το διαζύγιο ως θεσμός των καιρών μας φαίνεται πως χτυπά την πόρτα σε ζευγάρια που είναι σε γάμο για 20 έως 30 χρόνια. Κι ενώ θα περίμενε κανείς πως δύο άνθρωποι που έχουν μοιραστεί τη ζωή τους για ένα τόσο πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έχουν λόγο να χωρίσουν, τα συμπεράσματα της έρευνας έρχονται να το διαψεύσουν.

Πιο συγκεκριμένα, από στοιχεία της Συμβουλευτικής Γραμμής Σεξουαλικής Υγείας προκύπτει πως ένας μεγάλος αριθμός ζευγαριών προχωρεί σε λύση του γάμου, μετά από κατά μέσο όρο 22 χρόνια κοινής συμβίωσης.

“Στη σύγχρονη εποχή τα κοινωνικά δρώμενα επιτρέπουν το διαζύγιο, το οποίο σε παλαιότερες εποχές ήταν συνυφασμένο με τον κοινωνικό στιγματισμό. Η σημερινή κοινωνία είναι πιο απελευθερωμένη. Από την άλλη, το γεγονός ότι ο μέσος όρος ζωής των ανθρώπων έχει αυξηθεί κατά πολύ συγκριτικά με παλαιότερα, δίνει τη δυνατότητα να μπορεί να ξαναφτιάξει και πάλι τη ζωή του κάποιος στα 50 ή 60 του χρόνια”, εξηγεί ο Dr. Θάνος Ασκητής, ψυχίατρος και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, που πραγματοποίησε έρευνα σχετικά με τους αιτιολογικούς παράγοντες που ωθούν ένα ζευγάρι, με τόσο μακρόχρονη σχέση, στο χωρισμό.

Ένας μεγάλος αριθμός ζευγαριών προχωρεί σε λύση του γάμου, μετά από κατά μέσο όρο 22 χρόνια κοινής συμβίωσης.

Τι λένε τα νούμερα;

Οι πιο συχνοί αιτιολογικοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στον χωρισμό τα ζευγάρια που είναι παντρεμένα πολλά χρόνια σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας είναι οι εξής:

33% πιστεύει πως η ρουτίνα και ο κορεσμός ωθούν στο διαζύγιο

Η κάθε μέρα είναι ίδια με την άλλη και όλες οι μέρες γίνονται σταδιακά ίδιες. Δημιουργούνται αισθήματα απογοήτευσης και μοναξιάς και η αρχική αμφιβολία μετατρέπεται σε βεβαιότητα για το ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, με αποτέλεσμα η απομάκρυνση και η απόσταση ολοένα να μεγαλώνει. Πολύ συχνά οι σύντροφοι παραπονιούνται ότι έχουν κουραστεί ψυχολογικά, ότι αισθάνονται άδειοι και ότι η σχέση δεν τους ευχαριστεί πλέον.

29% υποφέρει από το σύνδρομο άδειας φωλιάς

Αναφέρει δηλαδή πως το γεγονός ότι τα παιδιά έχουν φύγει από το σπίτι είναι καθοριστικής σημασίας για την απόφασή τους για διαζύγιο. Μετά από 20 ή 30 χρόνια γάμου τα παιδιά έχουν φύγει από το γονεϊκό σύστημα και έτσι οι γονείς δεν έχουν το κίνητρο να μείνουν μαζί, προκειμένου να τα μεγαλώσουν και να τα φροντίζουν. Θεωρούν πλέον ότι είναι ικανά να διαχειριστούν το διαζύγιο. Επιπλέον, η απουσία των παιδιών από το σπίτι φέρνει συχνά στην επιφάνεια το συναισθηματικό κενό μεταξύ των συντρόφων.

16% αναφέρει πως η απιστία οδηγεί στο διαζύγιο

Και πράγματι, έχει παρατηρηθεί ότι στη μέση ηλικία τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα χαρακτηρίζονται από φιληδονία. Βλέποντας πως τα χρόνια περνούν, αισθάνονται την ανάγκη να ξανανιώσουν. Η ανασφάλεια που φέρνει ο χρόνος με το πέρασμά του δημιουργεί την ανάγκη της επιβεβαίωσης, ότι ακόμα «μετράω». Έτσι, οδηγείται κανείς στη δημιουργία μιας άλλης σχέσης που τον κάνει να νιώθει αρεστό ή αρεστή. Εξάλλου, στην ηλικία αυτή το σεξ παραμένει σημαντικό και για τα δύο φύλα, ως στοιχείο ευχαρίστησης, χαράς και επιβεβαίωσης.

13% οδηγείται στον χωρισμό λόγω σεξουαλικής απομάκρυνσης

Πολλά ζευγάρια παραπονιούνται για την αλλαγή στη σεξουαλική τους ζωή, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις μεταβάλλεται δραματικά. Δεν είναι σπάνιο κάποιοι να απέχουν σεξουαλικά. Οι συγκρούσεις, η φθορά της καθημερινότητας, η ύπαρξη ενός σεξουαλικού προβλήματος που συνδέεται με την αύξηση της ηλικίας, η ψυχική απομάκρυνση, η σχέση που πλέον είναι «δεδομένη» και δε χρειάζεται να προσπαθήσεις για αυτήν, οδηγούν τους συντρόφους σε μια σχέση που το σεξ δεν έχει χώρο.

9% έχει υπαρξιακού τύπου προβλήματα που οδηγούν στον χωρισμό

Η υπαρξιακή – εσωτερικού τύπου – κρίση που περνά κανείς όσο μεγαλώνει και κάνει έναν απολογισμό ζωής, δημιουργεί ερωτηματικά, ανασφάλεια, φόβο και την ανάγκη να «προλάβει» να ζήσει όσα δεν έκανε, να ευχαριστηθεί. Εξάλλου, τα προβλήματα υγείας είναι συχνά σε αυτήν την ηλικιακή περίοδο και δημιουργούν ένα αίσθημα ανεπάρκειας και ψυχολογικής πίεσης.

Φυσικά, οι σχέσεις των ανθρώπων δεν είναι εύκολο να αποτυπωθούν με στατιστικούς πίνακες, νούμερα και ποσοστά. Όμως, αν κάποιο από τα παραπάνω πιστεύεις ότι σε αφορά, ίσως είναι καιρός να το αναλύσεις λίγο περισσότερο, αν δε θες να δεις έναν γάμο που ισοδυναμεί με τη μισή σου ζωή να γκρεμίζεται. Κι αν πάλι διαπίστωσες ότι είναι περισσότερα από ένα τα νούμερα που αφορούν στο γάμο σου, τότε σίγουρα έχεις παραπάνω λόγους για να ανησυχείς. Δες τι μπορείς να κάνεις και πως μπορείς να το δουλέψεις με το άλλο σου μισό, επειδή υπάρχουν περιθώρια διορθώσεων με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Μόνο με σταυρωμένα χέρια μη μείνεις …

Διάβασε ακόμα:

Μια Ψυχολόγος Σου Αποκαλύπτει Την Καλύτερη Λύση Για Να Σωθεί Ένας Γάμος Σε Κρίση

Είσαι Έτοιμος Για Επανεκκίνηση;

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.