Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο αυξήθηκε το burnout λόγω του κορονοϊού.
-Τι οδηγεί στο σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης.


Οι παρατηρητικοί ηγέτες αναγνωρίζουν ότι το ανθρώπινο δυναμικό έχει επωμιστεί απαιτήσεις και ευθύνες άνευ προηγουμένου. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, οι εργαζόμενοι αναμένεται να κάνουν περισσότερα με τους λιγότερους δυνατούς πόρους. Η επαγγελματική εξουθένωση είναι μια αληθινή και παρούσα απειλή. Μετά από πολλές δεκαετίες, πολλοί παγκόσμιοι οργανισμοί πλέον συνειδητοποιούν ότι το burnout επιμένει και ίσως περιορίζει την ικανότητά τους να επιτύχουν. Το burnout δεν επηρεάζει μόνο τον οργανισμό και τους ανθρώπους του, αλλά και τις ευρύτερες κοινότητες στις οποίες ανήκουν. Αυτό κατ’ επέκταση επιταχύνει την αύξηση του άγχους και την εμφάνιση σωματικών προβλημάτων υγείας. Οι οργανισμοί πρέπει να μετρούν την εξάντληση, να αναγνωρίζουν τις πολιτισμικές συνθήκες που ευνοούν το burnout και να κάνουν βήματα για να τα περιορίσουν. 

Σύμφωνα με έρευνα της O.C.Tanner, με δείγμα 40.000 εργαζόμενους και ηγέτες παγκοσμίως, η πανδημία του κορονοϊού επέφερε αύξηση του burnout κατά 15%. Ειδικότερα, η εν λόγω έρευνα αναφέρει πως, κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, οι εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο έλαβαν 68% περισσότερες μέρες άδειας, προκειμένου να αποφύγουν την εργασία τους, ενώ ένα 53% φοβόταν να πάει να εργαστεί. Επιπλέον, το 38% των ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι καταστάσεις που παλαιότερα ανέχονταν στην εργασία τους, πλέον έχουν αρχίσει να τους ενοχλούν, με το 48% να τονίζει πως δεν έχει να προσφέρει κάτι παραπάνω στην εργασία του. Τέλος, μεγάλη φαίνεται να είναι η σημασία της κουλτούρας, αφού σε εταιρείες με λιγότερο καλές ή «τοξικές» εργασιακές κουλτούρες, το ποσοστό του burnout αυξήθηκε κατά 81% και το ποσοστό του engagement μειώθηκε κατά 52%.

Το burnout έχει κόστος

Υπολογίζεται ότι το burnout οδηγεί σε 120.000 θανάτους το χρόνο και κοστίζει $190 δισεκατομμύρια σε ιατρικά έξοδα. Αυτά δεν περιλαμβάνουν τη μειωμένη αποδοτικότητα, την αύξηση των λανθασμένων χειρισμών, τις μέρες άδειας. Οι εταιρείες με ήπιο προς σοβαρό burnout μειώνουν κατά 376% τις πιθανότητες να είναι οι εργαζόμενοί τους πολύ αφοσιωμένοι, και οι εργαζόμενοί τους εμφανίζουν 22% μειωμένη απόδοση. Επιπρόσθετα, οι συνέπειες του burnout ακολουθούν τους εργαζομένους στο σπίτι. Η Gallup αναφέρει ότι οι εξαντλημένοι εργαζόμενοι είναι κατά 23% πιο πιθανό να επισκεφτούν τα επείγοντα. 

Τι οδηγεί στο burnout 

Οι κακές εργασιακές κουλτούρες οδηγούν σε αύξηση 157% στην εμφάνιση ήπιου προς σοβαρού burnout. Μία έρευνα από την Kronos αποκάλυψε ότι 56% του burnout προκαλείται από κακό management και αρνητική εργασιακή κουλτούρα.

Γιατί;

Η σκληρή δουλειά καθημερινά και η έλλειψη αναγνώρισης μπορεί να επιταχύνουν την εξουθένωση. Όταν οι εταιρείες αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους τους ως εργάτες, αντί για ανθρώπους, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να νιώθουν εξουθενωμένοι. Η πεποίθηση ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι πιο σημαντικό από τους ανθρώπους οδηγεί σε 18% αύξηση της πιθανότητας για επαγγελματική εξουθένωση. Παρομοίως, το στρες, η υπερβολική εργασία και η έλλειψη επαφής με την ομάδα ή τον οργανισμό μπορούν να κουράσουν τους εργαζομένους. 

Οι οργανισμοί μπορούν να βοηθήσουν τους εργαζομένους τους να ξεπεράσουν το burnout, δημιουργώντας εμπειρίες που ενισχύουν την επαφή των εργαζομένων με τους οργανισμούς και το αίσθημα στήριξης και εκτίμησης από τους διευθυντές και τις ομάδες τους. 

Μάθετε περισσότερα για τα εταιρικά μας προγράμματα σήμερα.

Διάβασε ακόμα:

Έρευνα: Το Performance Management στο επίκεντρο

Το δίλημμα του γραφείου μετά την πανδημία: Ποιος επιστρέφει και ποιος δουλεύει από το σπίτι