Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Γιατί αν είσαι “έξω καρδιά” δεν αρρωσταίνεις
– Γιατί το άγχος χτυπάει στο στομάχι


Έρευνες επιβεβαιώνουν ότι κάποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας μπορεί πράγματι να επηρεάζουν, θετικά ή αρνητικά την υγεία μας. Φυσικά, το να έχει ένας άνθρωπος συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας δεν σημαίνει αυτομάτως ότι θα έχει και τα συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, με τα οποία οι έρευνες δείχνουν συσχέτιση. Ρόλο παίζουν πολλοί παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, οι πιθανές βλαβερές συνήθειες που έχει ή δεν έχει κάποιος, η ηλικία του, το πόσο συχνά φροντίζει για τον προληπτικό έλεγχο της υγείας του κ.ά. Παρόλα αυτά θα ήταν χρήσιμο να ρίξεις μια ματιά στα στοιχεία των ερευνών που ακολουθούν και, εφόσον αναγνωρίσεις κάποια από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σου που μπορεί να υπονομεύουν την υγεία σου, να προβείς στις απαραίτητες αλλαγές, στο βαθμό φυσικά που αυτό μπορεί να είναι εφικτό.

Έρευνες επιβεβαιώνουν ότι κάποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας μπορεί πράγματι να επηρεάζουν, θετικά ή αρνητικά την υγεία μας.

Βλέπεις το ποτήρι μισογέματο ή μισοάδειο;

Παρόλο που πολλές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι οι αισιόδοξοι χαρακτήρες ζουν περισσότερο και αναρρώνουν πιο γρήγορα από ασθένειες ή ατυχήματα, τελικά υπάρχει και η αρνητική πλευρά της υπεραισιοδοξίας. Ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο Ντοσίσα στην Ιαπωνία, αναφέρουν πως οι αισιόδοξοι δύσκολα μπορούν να αντισταθούν στις απολαύσεις και τις επιζήμιες για την υγεία συνήθειες, γι’ αυτό και έχουν μεγαλύτερη τάση να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, με όλα τα αρνητικά που αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους. Επίσης, δυσκολεύονται να χάσουν τα περιττά κιλά. Από την άλλη, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, κινδυνεύεις να ζήσεις λιγότερα χρόνια, αν είσαι γενικά απαισιόδοξος χαρακτήρας, αφού η απαισιοδοξία μπορεί να επιδεινώσει την υγεία σου, μειώνοντας το προσδόκιμο ζωής. Μην ξεχνάς ότι η “αυτοεκπληρούμενη προφητεία” σε οδηγεί σε αρνητικές σκέψεις. Επίσης αρκετές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η απαισιοδοξία δεν είναι καλός σύμμαχος την περίοδο της ανάρρωσης. Με λίγα λόγια, τα απαισιόδοξα άτομα έχουν την τάση να αναρρώνουν πιο αργά όταν αρρωσταίνουν, σε σχέση με όσους έχουν γενικά θετική σκέψη.

Είσαι εξωστρεφής ή εσωστρεφής;

Αν η εξωστρέφεια σε χαρακτηρίζει, έχεις λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσεις καρδιοπάθεια, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Μιλάνου, πράγμα που ισχύει ιδιαίτερα για τους άνδρες. Είσαι, επίσης, λιγότερο επιρρεπής στις λοιμώξεις και γενικά αναρρώνεις πιο γρήγορα. Αν, πάλι, είσαι γενικά ντροπαλός χαρακτήρας, τότε έχεις 50% περισσότερες πιθανότητες να υποστείς έμφραγμα ή εγκεφαλικό, σύμφωνα με τους επικεφαλής του Πανεπιστήμιου Northwestern του Σικάγου. Γιατί; Επειδή τα αυξημένα επίπεδα του στρες ανεβάζουν την αρτηριακή πίεση. Κι αυτό επειδή οι εσωστρεφείς χαρακτήρες συνήθως αγχώνονται υπερβολικά όταν έρχονται αντιμέτωποι με νέα πρόσωπα και γενικά νέες καταστάσεις. Τα αυξημένα επίπεδα, όμως, του στρες ανεβάζουν την αρτηριακή πίεση, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες στην υγεία. Μην τρομάζεις όμως γιατί και οι εσωστρεφείς έχουν τα πλεονεκτήματά τους

Πας παρέα με το άγχος ή το ρίσκο;

Αν είσαι αγχώδης χαρακτήρας, έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες για προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστήμιου Ντεσκάρτ, στο Παρίσι. Επίσης, τα αυξημένα επίπεδα του στρες, καθώς διατηρούν για μεγάλο διάστημα υψηλά τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης, μπορεί να σε κάνουν πιο επιρρεπή σε υπέρταση, πονοκεφάλους, δερματικά προβλήματα και φυσικά στην εκδήλωση διαταραχών άγχους. Από την άλλη, τα άτομα που δεν αγχώνονται όταν θα έπρεπε -οι λεγόμενοι ατρόμητοι χαρακτήρες- και που γενικά είναι πιο πρόθυμοι να ρισκάρουν, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα, ακριβώς επειδή υποτιμούν τους κινδύνους, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Μήπως, λοιπόν, διαβάζοντας όλα αυτά, είναι καιρός να σκεφτείς ποια στοιχεία του χαρακτήρα σου θα ήταν σκόπιμο να διαφυλάξεις αλλά και τι θα ήταν καλύτερο να προσπαθήσεις να αλλάξεις;


Διάβασε ακόμα:

Ένας Γιατρός Μοιράζεται Τα 5 Απαραίτητα Στοιχεία Για Έναν Υγιεινό Τρόπο Ζωής

Μάθε Ποια Είναι Η Καλύτερη Ώρα Για Να Καθιερώσεις Τις Συνήθειες «Κλειδιά» Της Υγείας Σου 

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.