Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Τι είναι ο επαναστατικός εγκέφαλος.
-Πώς οι παλιοί κανόνες οδηγούν στην αποτυχία.


Zώντας μέσα σε έναν όλο και πιο σύνθετο κόσμο, συχνά δυσκολεύεσαι να παρακολουθήσεις τις εξελίξεις. Ή μπορεί ακόμα και να δυσκολεύεσαι να ηρεμήσεις. Ο κόσμος γύρω σου εξάλλου αλλάζει διαρκώς με ταχύτητες αδιανόητες καθ’ όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας. Ίσως να έχεις ήδη ακούσει ή διαβάσει τον όρο “VUCA”. Είναι ένα ακρωνύμιο που προέρχεται από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων Volatile (ευμετάβλητος), Uncertain (αβέβαιος), Complex (πολύπλοκος) και Ambiguous (αμφίσημος). Έτσι κάπως ορίζεται ο κόσμος που ζούμε σήμερα. Και συχνά χρειάζεται πλέον να αναρωτηθείς τι χρειάζεται για να μπορέσεις να ανταποκριθείς σε μια τέτοιου είδους πραγματικότητα.

Αυτό που σίγουρα έχεις καταλάβει είναι ότι οι χθεσινές δεξιότητες και συνήθειες δε φαίνονται σε καμιά περίπτωση αρκετές. Είναι, λοιπόν, αναγκαίο να αρχίσεις συνειδητά και με σύστημα να σπας κάποιες συνήθειες και ορισμένους κανόνες γιατί πολύ απλά δεν έχουν καμία σκοπιμότητα πλέον. Μια τόσο ρευστή, εξάλλου, και αβέβαιη πραγματικότητα δεν ζητά απλώς, αλλά απαιτεί ανατρεπτικές και καινοτόμες λύσεις, νέες προσεγγίσεις. Όπως για παράδειγμα αυτές που οδήγησαν στη δημιουργία εταιρειών που ανέτρεψαν τους κανόνες στον κλάδο τους και κυριάρχησαν στις αγορές. Η Apple, η Pixar, η Virgin, η Amazon, η Google και άλλες πρωτοπόρες εταιρείες ξεκίνησαν από “επαναστάτες” που έσπασαν τους κανόνες σαν τον Steve Jobs, τον Jeff Bezos ή τον George Lucas.

Πώς να ρυθμίσεις έναν επαναστατικό εγκέφαλο

Η εφαρμογή παλιών κανόνων και λύσεων στη σύγχρονη ζωή όλο και περισσότερο μοιάζει με ασφαλή συνταγή αποτυχίας. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι όλοι οι “επαναστάτες” μοιράζονται πέντε βασικές ιδιότητες: αγάπη στο νέο και την καινοτομία, περιέργεια, ευρύτητα αντίληψης, αποδοχή και ενθάρρυνση της διαφορετικότητας και αυθεντικότητα.

Πώς μπορεί λοιπόν ο καθένας από μας να αρχίσει συνειδητά να βγαίνει από τη ζώνη άνεσής του, να μαθαίνει να παίρνει ρίσκα και να γίνεται πιο περιπετειώδης και επαναστατικός;

Η ερευνήτρια και καθηγήτρια του Harvard, Francesca Gino, προτείνει να ξεκινήσoυμε με επτά βήματα που θα πρέπει να κάνουμε μέσα σε επτά μέρες:

1.Άλλαξε τις συνήθειές σου. Κάνε μία λίστα με τις ρουτίνες σου και βρες τρόπους να τις τροποποιήσεις.

2.Πες ναι κάθε φορά που ετοιμάζεσαι να πεις “όχι αλλά…” σε κάτι, πες αντίθετα “ναι, και..”

3.Γίνε ο εαυτός σου δίνοντας χρόνο στα πράγματα που σου δίνουν ενέργεια και σε συναρπάζουν περισσότερο.

4.Γίνε περίεργος: άρχισε να ρωτάς και να κάνεις πιο συχνά ερωτήσεις όπως “γιατί”, “τι θα γινόταν αν” και “τι θα μπορούσε να αλλάξει;”

5.Κανόνισε μία συνάντηση και συζήτησε με κάποιον με τον οποίο είχες διαφωνήσει ή συγκρουστεί στο παρελθόν.

6.Γύρνα πίσω και θυμήσου τα βασικά σου χαρακτηριστικά, ώστε να ενισχύσεις τα θεμέλιά σου προς την καινοτομία.

7.Ξανασκέψου στο τέλος της εβδομάδας, τι έμαθες ή θυμήθηκες για τον εαυτό σου, τις ιδιότητες και τα ταλέντα σου.

Τι περιμένεις; Ξεκίνα

Μελετώντας τους κανόνες στο περιβάλλον σου και τις συνήθειές σου ξεκίνησε να αναθεωρείς. Γίνε πιο ανοιχτός στο νέο, άφησε την περιέργειά σου να εκφραστεί, αγκάλιασε και αποδέξου το ρίσκο, αλλά και την αποτυχία ως μέρος της μάθησης και της προόδου. Κάνοντας αυτή την προσπάθεια μέρα με τη μέρα, ακόμα και αν δεν ιδρύσεις τελικά τη νέα…Apple, είναι πολύ πιθανόν να αρχίσεις να ξαναβρίσκεις χαρά και ικανοποίηση στην εργασία, αλλά και στη ζωή σου. Να νιώθεις σταδιακά ότι αρχίζεις και συμφιλιώνεσαι με την αβεβαιότητα βελτιώνοντας ταυτόχρονα τις επαφές, αλλά και τις σχέσεις σου με τους άλλους.

Διάβασε ακόμα:

Πώς Να Εγκαταστήσεις Την Ευτυχία Στον Εγκέφαλό Σου

Πώς Να Ξεκολλήσεις Από Τη Σκέψη “Άσπρο-Μαύρο”

Author(s)

  • Μάνια Κανάκη

    Positive Psychology Coach

    Η Μάνια Κανάκη είναι εξειδικευμένη Positive psychology coach & trainer από τις πρώτες στην Ελλάδα. Έχει πάθος με την σύγχρονη επιστήμη της Θετικής Ψυχολογίας (Positive Psychology) ή αλλιώς την “Επιστήμη της ευτυχίας” και την εφαρμογή της στο coaching γιατί πιστεύει ότι αξιοποιώντας τα επιστημονικά της ευρήματα μπορεί κανείς να βελτιώσει άμεσα και ουσιαστικά την καθημερινότητα, τη ζωή του αλλά και τις σχέσεις του. Έχει πιστοποιηθεί από το το International Coach Federation (ICF) ως ACC με “Diploma in Positivity Coaching”, από το UC Berkeley στο “Science of Happiness”, από το Wholebeing Instiute στο “Positive psychology coaching” και από τη Hogan International στα Personality Assessments. Eπίσης κατέχει Β.Α σε Business Administration από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, MBA in Finance από το Cass (City University) Business School και Diploma in Social & Digital Media από το Deree College. Στο παρελθόν, κατείχε διευθυντικές θέσεις στον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα και σε πολυεθνικές εταιρείες, ενώ διηύθυνε και ιδιόκτητη επιχείρηση με πολυάριθμο προσωπικό. Σκοπός της είναι να υποστηρίζει και να ενδυναμώνει ανθρώπους ώστε να νιώθουν ευτυχέστεροι, να μπορούν να αναπτύξουν πλήρως το προσωπικό τους δυναμικό και να φτιάξουν τη ζωή τους όπως τη θέλουν.