Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:
-Τι είναι ο επαναστατικός εγκέφαλος.
-Πώς οι παλιοί κανόνες οδηγούν στην αποτυχία.
Zώντας μέσα σε έναν όλο και πιο σύνθετο κόσμο, συχνά δυσκολεύεσαι να παρακολουθήσεις τις εξελίξεις. Ή μπορεί ακόμα και να δυσκολεύεσαι να ηρεμήσεις. Ο κόσμος γύρω σου εξάλλου αλλάζει διαρκώς με ταχύτητες αδιανόητες καθ’ όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας. Ίσως να έχεις ήδη ακούσει ή διαβάσει τον όρο “VUCA”. Είναι ένα ακρωνύμιο που προέρχεται από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων Volatile (ευμετάβλητος), Uncertain (αβέβαιος), Complex (πολύπλοκος) και Ambiguous (αμφίσημος). Έτσι κάπως ορίζεται ο κόσμος που ζούμε σήμερα. Και συχνά χρειάζεται πλέον να αναρωτηθείς τι χρειάζεται για να μπορέσεις να ανταποκριθείς σε μια τέτοιου είδους πραγματικότητα.
Αυτό που σίγουρα έχεις καταλάβει είναι ότι οι χθεσινές δεξιότητες και συνήθειες δε φαίνονται σε καμιά περίπτωση αρκετές. Είναι, λοιπόν, αναγκαίο να αρχίσεις συνειδητά και με σύστημα να σπας κάποιες συνήθειες και ορισμένους κανόνες γιατί πολύ απλά δεν έχουν καμία σκοπιμότητα πλέον. Μια τόσο ρευστή, εξάλλου, και αβέβαιη πραγματικότητα δεν ζητά απλώς, αλλά απαιτεί ανατρεπτικές και καινοτόμες λύσεις, νέες προσεγγίσεις. Όπως για παράδειγμα αυτές που οδήγησαν στη δημιουργία εταιρειών που ανέτρεψαν τους κανόνες στον κλάδο τους και κυριάρχησαν στις αγορές. Η Apple, η Pixar, η Virgin, η Amazon, η Google και άλλες πρωτοπόρες εταιρείες ξεκίνησαν από “επαναστάτες” που έσπασαν τους κανόνες σαν τον Steve Jobs, τον Jeff Bezos ή τον George Lucas.
Πώς να ρυθμίσεις έναν επαναστατικό εγκέφαλο
Η εφαρμογή παλιών κανόνων και λύσεων στη σύγχρονη ζωή όλο και περισσότερο μοιάζει με ασφαλή συνταγή αποτυχίας. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι όλοι οι “επαναστάτες” μοιράζονται πέντε βασικές ιδιότητες: αγάπη στο νέο και την καινοτομία, περιέργεια, ευρύτητα αντίληψης, αποδοχή και ενθάρρυνση της διαφορετικότητας και αυθεντικότητα.
Πώς μπορεί λοιπόν ο καθένας από μας να αρχίσει συνειδητά να βγαίνει από τη ζώνη άνεσής του, να μαθαίνει να παίρνει ρίσκα και να γίνεται πιο περιπετειώδης και επαναστατικός;
Η ερευνήτρια και καθηγήτρια του Harvard, Francesca Gino, προτείνει να ξεκινήσoυμε με επτά βήματα που θα πρέπει να κάνουμε μέσα σε επτά μέρες:
1.Άλλαξε τις συνήθειές σου. Κάνε μία λίστα με τις ρουτίνες σου και βρες τρόπους να τις τροποποιήσεις.
2.Πες ναι κάθε φορά που ετοιμάζεσαι να πεις “όχι αλλά…” σε κάτι, πες αντίθετα “ναι, και..”
3.Γίνε ο εαυτός σου δίνοντας χρόνο στα πράγματα που σου δίνουν ενέργεια και σε συναρπάζουν περισσότερο.
4.Γίνε περίεργος: άρχισε να ρωτάς και να κάνεις πιο συχνά ερωτήσεις όπως “γιατί”, “τι θα γινόταν αν” και “τι θα μπορούσε να αλλάξει;”
5.Κανόνισε μία συνάντηση και συζήτησε με κάποιον με τον οποίο είχες διαφωνήσει ή συγκρουστεί στο παρελθόν.
6.Γύρνα πίσω και θυμήσου τα βασικά σου χαρακτηριστικά, ώστε να ενισχύσεις τα θεμέλιά σου προς την καινοτομία.
7.Ξανασκέψου στο τέλος της εβδομάδας, τι έμαθες ή θυμήθηκες για τον εαυτό σου, τις ιδιότητες και τα ταλέντα σου.
Τι περιμένεις; Ξεκίνα
Μελετώντας τους κανόνες στο περιβάλλον σου και τις συνήθειές σου ξεκίνησε να αναθεωρείς. Γίνε πιο ανοιχτός στο νέο, άφησε την περιέργειά σου να εκφραστεί, αγκάλιασε και αποδέξου το ρίσκο, αλλά και την αποτυχία ως μέρος της μάθησης και της προόδου. Κάνοντας αυτή την προσπάθεια μέρα με τη μέρα, ακόμα και αν δεν ιδρύσεις τελικά τη νέα…Apple, είναι πολύ πιθανόν να αρχίσεις να ξαναβρίσκεις χαρά και ικανοποίηση στην εργασία, αλλά και στη ζωή σου. Να νιώθεις σταδιακά ότι αρχίζεις και συμφιλιώνεσαι με την αβεβαιότητα βελτιώνοντας ταυτόχρονα τις επαφές, αλλά και τις σχέσεις σου με τους άλλους.