Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιο είναι ένα κοινό σύμπτωμα της κατάθλιψης.
-Πώς ο ύπνος επηρεάζει τις διανοητικές σου ικανότητες.


Λόγω της έλλειψης ύπνου, το μυαλό και το σώμα κυριολεκτικά καταρρέουν με αποτέλεσμα να αδυνατούν να λειτουργήσουν σωστά. Γιατί όταν δεν κοιμάσαι αρκετά…

1.Νιώθεις άγχος και έχεις κακή διάθεση

Η έλλειψη ύπνου κάνει ένα άτομο επιρρεπές στην κατάθλιψη, ενώ ένα άτομο που πάσχει από κατάθλιψη, αντιμετωπίζει δυσκολίες στον ύπνο. 

Μάλιστα η έντονη αϋπνία είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα σε άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη και έντονο άγχος και σχετίζεται άμεσα με τις εναλλαγές της διάθεσής τους. Αντιμετωπίζοντας την κατάθλιψη, ένα άτομο βελτιώνει τον ύπνο του, ενώ καταπολεμώντας την έλλειψη ύπνου μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα την κατάθλιψη και τις εναλλαγές διάθεσης. 

2.Παίρνεις βάρος

Η γκλερίνη, είναι η ορμόνη που σχετίζεται με τον ύπνο και το βάρος. Δίνει στον εγκέφαλό την εντολή για το πότε πρέπει να φάει, πότε πρέπει να σταματήσει να καίει θερμίδες και πότε πρέπει να αποθηκεύσει λίπος. Όταν κοιμάσαι, χρειάζεσαι λιγότερη ενέργεια σε σχέση με όταν είσαι ξύπνιος, συνεπώς τα επίπεδα της γκλερίνης μειώνονται. Αν δεν κοιμάσαι αρκετά, έχεις υψηλά επίπεδα αυτής της ορμόνης, με αποτέλεσμα ο οργανισμός σου να νομίζει ότι πεινάει και ότι χρειάζεται περισσότερες θερμίδες. Έτσι σταματάει να τις καίει, καθώς νομίζει ότι δεν έχει επάρκεια. Αυτή η διαδικασία σε κάνει να παίρνεις κιλά.

3.Κάνεις ρυτίδες

Η χρόνια έλλειψη ύπνου δημιουργεί πρήξιμο, ρυτίδες και μαύρους κύκλους στα μάτια. Ξέρεις γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί όταν δεν κοιμάσαι αρκετά, ο οργανισμός σου απελευθερώνει περισσότερα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης που σχετίζεται με το στρες. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, καταστρέφουν το κολλαγόνο, την πρωτεΐνη του δέρματος, που είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της απαλότητας και της ελαστικότητας της επιδερμίδας.

4.Έχεις προβλήματα μνήμης

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, όλες οι πληροφορίες που συλλέγεις κατά την διάρκεια της ημέρας επεξεργάζονται και μεταφέρονται σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου. Όταν υπάρχει έλλειψη ύπνου, η διαδικασία αυτή δεν συμβαίνει σωστά, με αποτέλεσμα να μην συσσωρεύονται επαρκώς οι πληροφορίες.

5.Η αντίληψή σου επηρεάζεται

Τα αντανακλαστικά και ο χρόνος αντίδρασης μειώνονται όταν κάποιος δεν κοιμάται επαρκώς και είναι πολύ δύσκολο να παραμείνει συγκεντρωμένος και σε επαγρύπνηση. Αυτό σε κάνει να μην μπορείς να αποδόσεις, να σκεφτείς ή να αντιδράσεις σωστά. Σύμφωνα μάλιστα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ύπνου, η κούραση προκαλεί 100.000 τροχαία ατυχήματα κάθε χρόνο. Αντίστοιχα, τα άτομα που πάσχουν από έλλειψη ύπνου είναι περισσότερο επιρρεπή σε ατυχήματα εν ώρα εργασίας.

Διάβασε ακόμα:

3 Τρόποι Με Τους Οποίους Ο Ύπνος Σε Θωρακίζει

Η Arianna Huffington Σου Δείχνει Πώς Να Κοιμάσαι Καλύτερα

 

Author(s)

  • Jonathan Alpert

    ψυχοθεραπευτής

    Ο Jonathan Alpert είναι ψυχοθεραπευτής, συγγραφέας και σύμβουλος καριέρας.