Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Πότε η απιστία θεωρείται ένα στιγμιαίο λάθος
– Πώς αυτό το λάθος μπορεί να “σώσει” τη σχέση σου


Αν με απατήσει, θα τον/τη χωρίσω! Πόσοι από εμάς δεν έχουμε ξεστομίσει αυτή τη μεγάλη κουβέντα. Και κάποιοι, όταν ήρθε η δύσκολη εκείνη ώρα, μείναμε πιστοί στη δήλωσή μας, ενώ άλλοι απλώς συμβιβαστήκαμε, συνειδητοποιώντας ότι τελικά στην αληθινή ζωή δεν είναι πάντα εύκολο να κάνεις πράξη όσα με πάθος έχεις υποστηρίξει με τα λόγια. Κι επειδή το να απατήσεις ή να σε απατήσουν είναι βάσει του νόμου των πιθανοτήτων εξαιρετικά συχνό πλέον, έχω να σου πω ότι παρά τον πόνο, την απογοήτευση και τη σύγχυση που μια απιστία συνεπάγεται, υπάρχει και η καλή πλευρά του όλου θέματος. Ο Ζήσης Παπαθανασίου, Πρόεδρος του Ελληνικού Σεξολογικού Ιντσιτούτου, μέσα από τη διαρκή έρευνα για τις σχέσεις των δύο φύλων και την επαφή του με ζευγάρια είναι ο ειδικός που θα σου εξηγήσει τι κρύβεται πίσω από μία εξωσυζυγική σχέση, αλλά και πώς μια απιστία μπορεί να φέρει θετικό αντίκτυπο στη ζωή σου είτε μείνεις πίσω είτε προχωρήσεις μπροστά, ρίχνοντας φως σε τρεις βασικές αλλαγές που θα σε κάνουν να δεις την απιστία με άλλο μάτι.

Πίσω από μια απιστία, μπορεί τελικά να κρύβεται ένα άλυτο σεξουαλικό πρόβλημα του ζευγαριού που έχει διαιωνιστεί.

Τι έχει αλλάξει όσον αφορά στο κεφάλαιο απιστία;

Το πρώτο που έχει αλλάξει είναι ότι η απιστία δεν είναι πια προνόμιο μόνο των ανδρών όπως ήταν στο παρελθόν. Και τα δύο φύλα απιστούν σε σχεδον ίσο ποσοστό πράγμα που επιβεβαιώνεται στατιστικά και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο στις κοινωνίες της δύσης. Οι λόγοι είναι λίγο πολύ γνωστοί κι έχουν να κάνουν κυρίως με τη μεγαλύτερη ανεξαρτησία που έχουν αποκτήσει οι γυναίκες αλλά και τις αλλαγές στο πλαίσιο της ηθικής που είναι πλέον πιο χαλαροί από ποτέ.

Υπάρχει και κάποια άλλη αλλαγή;

Ναι, υπάρχει! Και θεωρώ ότι είναι πιο σημαντική από την πρώτη. Αυτό, λοιπόν, που έχει αλλάξει είναι ότι αυξάνεται διαρκώς η μερίδα εκείνων που θεωρούν υπερβολικό να χωρίσει ένα ζευγάρι λόγω απιστίας. Την ίδια αντίληψη έχουν και οι περισσότεροι που επισκέπτονται ειδικούς, όπως για παράδειγμα κάποιο σύμβουλο γάμου ή ψυχολόγο, την περίοδο που περνά κρίση η σχέση τους, σε αρκετές περιπτώσεις λόγω απιστίας. Αυτό το διαπιστώνω κι εγώ ο ίδιος καθημερινά από την επαφή μου με ζευγάρια, αφού πολλές φορές πίσω από μια απιστία μπορεί τελικά να κρύβεται ένα άλυτο σεξουαλικό πρόβλημα του ζευγαριού που έχει διαιωνιστεί. Το σημαντικό είναι ότι έχει αλλάξει αυτή η τετριμμένη αντίδραση που υπήρχε παλιότερα: Με απάτησε; Τον ή τη χωρίζω! Ή δεν χωρίζω, αλλά συμβιβάζομαι, επειδή δεν μπορώ να κάνω αλλιώς ή δεν θέλω να ξεβολευτώ. Πλέον, όλο και περισσότερα νέα ζευγάρια αντιμετωπίζουν την απιστία με μεγαλύτερη κατανόηση και διάθεση για εξέλιξη στη σχέση.

Λέτε, δηλαδή, ότι μία απιστία μπορεί να εξελίξει προς το καλύτερο την υπάρχουσα σχέση;

Όταν η απιστία εκλαμβάνεται ως ένα στιγμαίο λάθος και οι δύο σύντροφοι στον νέο επαναπροσδιορισμό του συμβολαίου της σχέσης τους συμφωνούν ότι δε θέλουν να επαναλειφθεί, τότε δε χρειάζεται να χωρίσουν. Η σχέση σίγουρα θα εξελιχθεί προς το καλύτερο, αν δεσμευτούν να λύσουν τα όποια προβλήματα τους απομάκρυναν και οδήγησαν στην απιστία. Εφόσον υπάρξει αυτή η αμοιβαία συμφωνία και προσπάθεια, η σχέση έχει πολλές ελπίδες όχι μόνο να σωθεί αλλά και να περάσει σε άλλο επίπεδο, μέσα από τις καινούργιες ισορροπίες που θα κατακτήσουν.

Πλέον, όλο και περισσότερα νέα ζευγάρια αντιμετωπίζουν την απιστία με μεγαλύτερη κατανόηση και διάθεση για εξέλιξη στη σχέση.

Πιστεύετε πραγματικά ότι μπορεί να καταφέρει ένα ζευγάρι να βελτιώσει τη σχέση του μετά την απιστία;

Ναι, το πιστεύω. Τα περισσότερα ζευγάρια τα τρομάζει η απιστία, επειδή χτυπάει συναγερμό. Όμως αν δείξουν ψυχραιμία, βάλουν πίσω τον εγωισμό και θελήσουν να παραμείνουν μαζί, μπορεί μακροπρόθεσμα να δουν ότι η απιστία ήταν η αφορμή για μια καλύτερη εξέλιξη και ωρίμανση στη σχέση τους και θα τους βοηθήσει να σώσουν ένα γάμο σε κρίση. Μια και δεν είναι μόνο ο άπιστος που πρέπει να συμφωνήσει ότι δε θα επαναλάβει τέτοιου είδους συμπεριφορές. Είναι και ο απατημένος, ο οποίος πολλές φορές μπορεί να οδηγηθεί σε απιστία για λόγους εκδίκησης. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν μπορούν όλα τα ζευγάρια να τα καταφέρουν χωρίς βοήθεια και καθοδόγηση από ειδικό. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να το θέλουν και οι δύο.

Αν, όμως, η απιστία τελικά οδηγήσει σε διάλυση της μόνιμης σχέσης;

Μπορεί να είναι η αρχή μιας νέας ζωής. Είτε μείνει κανείς μόνος για λίγο ή πολύ είτε προχωρήσει σε νέα σχέση, είναι συνήθως περισσότερο ώριμος, περισσότερο έμπειρος και έχει διδαχτεί από τα λάθη του παρελθόντος. Επομένως σε θεωρητικό επίπεδο αναμένεται μια καλύτερη προοπτική της νέας σχέσης, που μπορεί να μας κάνει περισσότερο ευτυχισμένους. Φυσικά αυτό δεν ισχύει πάντα.

Τα περισσότερα ζευγάρια τα τρομάζει η απιστία, επειδή χτυπάει συναγερμό.

Υπάρχει και κάποια άλλη αλλαγή στο κεφάλαιο απιστία;

Υπάρχει η προσυμφωνημένη πολυσυντροφικότητα, που έχει ξεκινήσει σαν νέα τάση και δεν ξέρουμε πώς θα εξελιθχεί στο μέλλον. Ζευγάρια, δηλαδή, που συμφωνούν ότι επιτρέπεται η απιστία στη σχέση, με την έννοια ότι επιτρέπουν ο ένας στον άλλον να σχετίζονται και με άλλα άτομα. Είναι θα έλεγα ο αντίλογος στη μονογαμία, που δείχνει ως τάση μια συμφιλίωση με το γεγονός ότι ο άνθρωπος είναι από τη φύση του πολυγαμικός. Παρόλα αυτά, δεν είναι τόσο εύκολα διαχειρίσιμη, ούτε τόσο ιδανική όσο φαίνεται. Κρύβει πολλές παγίδες, ακόμα κι αν υπάρχει συμφωνία από το ζευγάρι.

Ο Ζήσης Παπαθανασίου είναι Επίκουρος Καθηγητής Γυναικολογίας και Πρόεδρος του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου. Με κλινική και επιστημονική εμπειρία σαράντα χρόνων στο χώρο της Σεξολογίας, ασχολείται ενεργά με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των νέων αλλά και με τα σεξουαλικά προβλήματα ανδρών, γυναικών και ζευγαριών. Έχει διατελέσει υπότροφος της Unesco στον έλεγχο των γεννήσεων και της αντισύλληψης. Έχει γράψει 8 βιβλία για το ευρύ κοινό, φιλοδοξώντας να συμβάλλει στην ενημέρωση ανδρών και γυναικών κάθε ηλικίας σε θέματα σεξουαλικότητας και συντροφικότητας. Το τελευταίο του βιβλίο, το οποίο εξετάζει από πολλές και διαφορετικές πλευρές τις σχέσεις των δύο φύλων, έχει τίτλο «Οι Ομόκεντροι Κύκλοι του Έρωτα» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός. 


Διάβασε ακόμα:

Τα 5 Bήματα Για Πετυχημένο Sex Therapy Aπό Tο Δρ. Θάνο Ασκητή

Ένας Ψυχοθεραπευτής Εξηγεί Γιατί Το Να Είναι Κάποιος Single Δεν Αποτελεί “Ασθένεια”

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.