Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Σε ποιο στάδιο έρευνας βρίσκεται η πιθανή θεραπεία.
-Σε ποιο πειραματικό στάδιο βρίσκεται η υποψήφια για τον κορονοϊό θεραπεία.


Ένα πειραματικό αντι-ιικό φάρμακο αποτελεί αυτή τη στιγμή ίσως τη μεγαλύτερη ελπίδα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού SARS-CoV-2. Οι κλινικές δοκιμές που έχουν ξεκινήσει αυτή τη στιγμή σε ΗΠΑ και Κίνα αναμένονται να δώσουν αποτελέσματα εντός του Απριλίου.

Πρόκειται για τη δραστική ουσία remdesivir, ένα πειραματικό αντι-ιικό φάρμακο ευρέως φάσματος, που όμως μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας πουθενά στον κόσμο για οποιαδήποτε χρήση. Αρχικά μελετήθηκε για την αντιμετώπιση του ιού Ebola. Αν και η αποτελεσματικότητά του στην περίπτωση του Ebola δεν αποδείχτηκε καλή, εκείνες οι μελέτες απέδειξαν την ασφάλειά του για χρήση σε ανθρώπους, εξηγεί Γιώργος Κόκοτος, Καθηγητής Οργανικής Χημείας-Φαρμακοχημείας, ΕΚΠΑ, Κέντρο Αριστείας Σχεδιασμού και Ανακάλυψης Φαρμάκων ΕΚΠΑ. Όπως σημειώνει ο καθηγητής, το φάρμακο έχει επιδείξει δράση τόσο in vitro όσο και in vivo σε πειραματόζωα κατά των ιών MERS-CoV και SARS-CoV, οι οποίοι είναι επίσης κορονοϊοί και ομοιάζουν δομικά με τον SARS-CoV-2. 

Το πειραματικό αυτό φάρμακο, στην παρούσα φάση, έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα σε μικρό αριθμό προσβληθέντων από τον νέο κορονοϊό και επομένως απαιτούνται περισσότερο εκτεταμένες μελέτες για την αποτελεσματικότητά του, τονίζει ο καθηγητής. 

Τι ακριβώς είναι; 

Όπως εξηγεί ο κύριος Κόκοτος, το remdesivir είναι ένα μικρό μόριο, ανάλογο νουκλεοτιδίου, που αποτελεί ένα προφάρμακο. Ας σημειωθεί ότι μεγάλος αριθμός αναλόγων νουκλεοτιδίων έχουν σχεδιαστεί και συντεθεί κατά το παρελθόν για την αντιμετώπιση νέων διαφόρων ιών. ‘Ενα επιτυχημένο παράδειγμα αναλόγου νουκλεοζίτη είναι το ΑΖΤ, το πρώτο φάρμακο που αναπτύχθηκε κατά του AIDS.

Πώς ξεκίνησε η έρευνα 

Μία λογική προσέγγιση για την ταχεία ανακάλυψη ενός φαρμάκου κατά του νέου κορονοϊού είναι ο έλεγχος της δραστικότητας που μπορεί να παρουσιάζουν ήδη υπάρχοντα αντι-ιικά φάρμακα, εξηγεί ο κύριος Κόκοτος: “Προς αυτή την κατεύθυνση, οι προσπάθειες ξεκίνησαν στην Κίνα, όπου ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας στη Wuhan ερεύνησαν την in vitro αντι-ιική αποτελεσματικότητα πέντε εγκεκριμένων από τον FDA φαρμάκων (ribavirin, penciclovir, nitazoxanide, nafamostat, chloroquine) και δύο γνωστών ευρέως φάσματος αντι-ιικών φαρμάκων του remdesivir και favipiravir. Το remdesivir και η chloroquine παρουσίασαν ξεκάθαρα τα καλύτερα in vitro αποτελέσματα, υποδεικνύοντας την αναγκαιότητα περαιτέρω μελετών”.

Σε τι φάση βρίσκονται οι έρευνες

Εντός του Μαρτίου έχουν ξεκινήσει δύο κλινικές μελέτες Φάσης 3 για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του remdesivir κατόπιν έγκρισης από τον FDA του αιτήματος της εταιρείας Gilead που έχει αναπτύξει αυτό το πειραματικό φάρμακο. Οι μελέτες αυτές είναι τυχαιοποιημένες, ανοικτής επισήμανσης πολυκεντρικές μελέτες, που θα συμπεριλάβουν 1000 ασθενείς σε ιατρικά κέντρα κυρίως ασιατικών χωρών, αλλά και άλλων χωρών σε όλο τον κόσμο όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός κρουσμάτων. Όπως επισημαίνει ο καθηγητής, η πρώτη θα αξιολογήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου κατόπιν πενθήμερης ή δεκαήμερης χορήγησης σε ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση, ενώ η δεύτερη σε ασθενείς με μέτρια εκδήλωση της νόσου.

Επίσης, οι υγειονομικές αρχές της Κίνας έχουν ξεκινήσει δύο κλινικές δοκιμές για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του remdesivir, κυρίως στην επαρχία Hubei όπου ανήκει η Wuhan. Οι μελέτες αυτές ξεκίνησαν εντός του Φεβρουαρίου.

Ποιο είναι το μεγάλο πλεονέκτημα

Η ένταξη σε μελέτες ήδη μελετημένων για άλλη ένδειξη φαρμάκων για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού παρουσιάζει το μεγάλο πλεονέκτημα της άμεσης  δυνατότητας χρήσης του φαρμάκου, αν επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητά του κατά του SARS-CoV-2. 

Τι χρειάζεται να ξέρεις ακόμα

Η εταιρεία Gilead σε συνεργασία με κυβερνητικές ή και μη κυβερνητικές οργανώσεις και αρχές παρέχει το remdesivir για χρήση έκτακτης ανάγκης απουσία εγκεκριμένης θεραπείας (compassionate use). ‘Ηδη και στην Ελλάδα θα χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο φάρμακο σε αυτά τα πλαίσια αρχικά. 

Διάβασε ακόμα:

Πόσο κινδυνεύουν τα παιδιά από τον κορονοϊό; Ο Δρ. Μαζάνης απαντά

Κορονοϊός: Μία άνοιξη αρκεί για να διώξει τον COVID-19;

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.