Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:
-Πώς θα λύσεις το πρόβλημα της αϋπνίας σου.
-Τι κάνει το ελληνικό μέλι να ξεχωρίζει.
Από το 7.000 π.Χ. έως σήμερα, το μέλι μας γεμίζει συμβολικά αλλά και πραγματικά ευζωία! Είναι το μόνο γλυκαντικό στη διατροφή μας με θεραπευτικές ιδιότητες και αποτελεί σύμμαχο στην απαιτητική καθημερινότητά μας, συμβάλλοντας στη σωματική και πνευματική απόδοση. Μία κουταλιά της σούπας μέλι περιέχει μόλις 64 θερμίδες, με το ελληνικό μέλι να περιέχει μέταλλα, βιταμίνες, ένζυμα, ιχνοστοιχεία και αμινοξέα απαραίτητα για την ισορροπία του οργανισμού.
To μέλι συνδυάζει μοναδικά, ποικιλίες από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, συλλέγεται από τους μελισσοκόμους, συσκευάζεται με ασφάλεια για να φτάσει σε εσάς φυσικό και γεμάτο γεύση. Ποια είναι όμως τα οφέλη του;
1.Έλεγχος Βάρους
Η αντικατάσταση της κρυσταλλικής ζάχαρης με μέλι, συνεισφέρει στην απώλεια βάρους. Το μέλι είχε λιγότερη επίδραση στα επίπεδα σακχάρου του αίματος συγκριτικά με την κρυσταλλική ζάχαρη.
2.Ανοσοποιητική προστασία
Αποτελεί ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό μας. Το μέλι έχει πλούσια θρεπτική αξία, αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ παράλληλα προσφέρει αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
3.Γερή καρδιά
Μελέτες υποστηρίζουν ότι το ελληνικό μέλι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της LDL χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και παράλληλα στην αύξηση της «καλής» χοληστερίνης HDL.
4.Προστασία του πεπτικού συστήματος
Προσφέρει προστασία έναντι των γαστρεντερικών διαταραχών (όπως η δυσπεψία και οι φλεγμονές και είναι αποτελεσματικό μέσο για την αντιμετώπιση του έλκους του στομάχου, ενώ βοηθά στην κινητικότητα του εντέρου σε άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα, γιατί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη.
5.Θεραπεία τραυμάτων και ελκών
Το μέλι είναι φυσικό αντιβακτηριακό προϊόν κατά την επούλωση των πληγών, δημιουργεί ένα αφιλόξενο περιβάλλον για τα βακτήρια, ενώ θεραπεύει αποτελεσματικά διάφορους τύπους ελκών.
6.Τονωτικό
Το μέλι είναι πολύ καλή πηγή ενέργειας, καθώς προσφέρει εύκολα απορροφούμενη ενέργεια με τη μορφή γλυκογόνου του ήπατος, καθιστώντας το ιδανικό ως πηγή ενέργειας πριν και μετά την άσκηση.
7.Αντιαλλεργικό
Η πρόσληψη ανεπεξέργαστου μελιού σε τακτική βάση μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα αλλεργίας, ειδικά την άνοιξη που οι αλλεργίες λόγω γύρης βρίσκονται σε έξαρση.
8.Φυσικό σιρόπι για το βήχα
Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μελιού μπορεί να μειώσει την έκκριση βλέννας και τον βήχα. Έρευνες μάλιστα δείχνουν ότι το μέλι ήταν εξίσου αποτελεσματικό με κοινά συστατικά που βρέθηκαν στα εμπορικά σιρόπια κατά του βήχα.
9.Καταπολεμά τις αϋπνίες
Η κατανάλωση του μελιού πριν τον ύπνο, αναπληρώνει τις αποθήκες γλυκογόνου του ήπατος και εμποδίζει τη διέγερση του εγκεφάλου, άρα και της αφύπνισης. Η κατανάλωση ακατέργαστου μελιού ενθαρρύνει την απελευθέρωση μελατονίνης στον εγκέφαλο.
Το μέλι είναι το μόνο γλυκαντικό στη διατροφή μας με θεραπευτικές ιδιότητες και αποτελεί σύμμαχο στην απαιτητική καθημερινότητά μας, συμβάλλοντας στη σωματική και πνευματική απόδοση.
Το ελληνικό μέλι…
Αποτελεί ελιξίριο υγείας και ομορφιάς
Το οξειδωτικό στρες είναι υπεύθυνο για την πρόωρη γήρανσης. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα του μελιού σε φλαβονοειδή και πολυφαινόλες που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, το μέλι αυξάνει την προστασία του οργανισμού μειώνοντας το οξειδωτικό στρες.
Επίσης, απορροφά και να διατηρεί νερό στα μόριά του και θεωρείται εξαιρετική τροφή για το δέρμα ειδικά για τις ξηρές και αφυδατωμένες επιδερμίδες.
Προστατεύει από την αναιμία
Η ποσότητα αιμοσφαιρίνης αυξάνεται με την κατανάλωση του μελιού, κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς του σε χαλκό και σίδηρο.
Είναι ιδανικό μετά το Hangover
Ενισχύει τον μεταβολισμό του οινοπνεύματος, με αποτέλεσμα να επανέρχεσαι γρηγορότερα μετά από την κατανάλωση μεγάλη ποσότητας αλκοόλ.
Γιατί να το επιλέξεις;
Το ελληνικό μέλι υπερέχει σημαντικά σε γεύση, άρωμα και πυκνότητα από τα μέλια των άλλων χωρών, χάρη στην ηλιοφάνεια, στις εδαφολογικές συνθήκες αλλά και στη μοναδικότητα της ελληνικής χλωρίδας.
Στην Ελλάδα μπορούμε να συναντήσουμε 1.500 ενδημικά φυτά, μία εξαιρετική ποικιλία ανθέων, βοτάνων και δέντρων, που προσφέρουν μοναδική ποιότητα και γεύση στο μέλι.
Αρχική δημοσίευση από τη Νάντια Αναγνωστή στο logodiatrofis.gr.
Διάβασε ακόμα:
17+1 Ερωτήσεις Στον Δρ. Δελλή Για Τη Δίαιτα Βασικής Ινσουλίνης