Ξεκίνησε την δική της εταιρεία σε ηλικία 25 ετών. Δεν σκέφτηκε ποτέ τον ανταγωνισμό, καθώς θεωρεί πως υπάρχει χώρος για όλους. Πιστεύει πως οι επιλογές μας, εκφράζουν ένα κομμάτι του εαυτού μας, της διάθεσής μας και πάνω από όλα της αισθητικής μας, ενώ όπως λέει η ίδια προσπαθεί να μην αναλώνεται στις δυσκολίες που προκύπτουν. Οι φίλοι και η οικογένειά της αποτελούν την δική της σταθερά και όποτε της δίνεται η ευκαιρία παίρνει μια απόσταση από τα πράγματα και την καθημερινότητα για να πάρει μια βαθιά ανάσα και να επιστρέψει με «καθαρό» μυαλό.

Πότε και πώς αποφάσισες να δημιουργήσεις τη δική σου εταιρεία μέσα σε ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον;

Ξεκίνησα την δικιά μου εταιρεία σε ηλικία 25 χρονών το 2011 σε μια πολύ δύσκολή εποχή για την Ελλάδα. Όμως αισθανόμουνα για κάποιο λόγο πως κάνω το πιο σωστό πράγμα. Το σχέδιο και η κατασκευή κοσμήματος είχα αποφασίσει πως είναι αυτό που θέλω να ακολουθήσω μελλοντικά οπότε ξεκίνησα με αρκετό αυθορμητισμό και ενθουσιασμό. Δεν σκέφτηκα ποτέ τον ανταγωνισμό μιας και πάντα πίστευα πως αν είσαι πιστός σε αυτό που κάνεις και έχεις να κάνεις την δικιά σου πρόταση στην αγορά, υπάρχει αρκετός χώρος για όλους.

Απευθύνεσαι σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό κοινό – το γυναικείο – και σε αξεσουάρ, στο οποίο οι γυναίκες δίνουν ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή. Τι είναι αυτό που σε κάνει να ξεχωρίζεις από τον ανταγωνισμό;

Οι γυναίκες και ειδικά οι Ελληνίδες αγαπάνε τα αξεσουάρ και ειδικά τα κοσμήματα. Με ένα όμορφο ζευγάρι σκουλαρίκια μπορείς να αναδείξεις και το ποιο απλό ρούχο. Σαν brand και σαν σχεδιάστρια γνώμoνάς μου είναι να δείχνουμε την εξέλιξη μας μέσα από νέες προτάσεις, υλικά ή χρώματα που εκφράζουν την εποχή μας και αναδεικνύουν την θηλυκότητα και την ταυτότητα κάθε γυναίκας.

Πόσο σημαντική πιστεύεις ότι είναι η εξωτερική μας εικόνα στη δουλειά και την καθημερινότητά μας;

Όλες οι επιλογές που κάνουμε στην καθημερινότητά μας εκφράζουν ένα κομμάτι του εαυτού μας, της διάθεσής μας και πάνω από όλα της αισθητικής μας. Πιστεύω αρκετά πως όταν αισθανόμαστε για τον οποιοδήποτε λόγο ικανοποιημένοι με την εξωτερική μας εμφάνιση, αυτό αυτόματα αντανακλάται στην αυτοπεποίθηση μας. Οπότε θα έλεγα πως το σημαντικό είναι να εκπέμπουμε αυτοπεποίθηση, μιας και τα στερεότυπα της εξωτερική εμφάνισης πλέον είναι πολύ πιο ρευστά και ανοιχτά.

Από πού αντλείς έμπνευση;

Κάθε χρόνο παράγουμε μια ολοκληρωμένη συλλογή κοσμημάτων πέρα από κάποια μεμονωμένα σχέδια. Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας διαρκούς αναζήτησης, μελέτης και πειραματισμού. Ανατρέχω αρκετά σε βιβλία της βιβλιοθήκης μου, μαζεύω αποκόμματα από design κομμάτια κυρίως του 20ου αιώνα, φόρμες και συνδυασμούς, που μου έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον και περιμένω την σωστή στιγμή για να τα ξεθάψω και να τα χρησιμοποιήσω παραγωγικά. Παράλληλα με κάθε ευκαιρία προσπαθώ να ταξιδεύω όσο το δυνατόν περισσότερο για να αποκτώ νέες εικόνες και ερεθίσματα. Η Diana Vreeland έχει πει πολύ σωστά “The eye has to travel” και νομίζω έχει πολύ δίκιο.

Όταν αισθανόμαστε για τον οποιοδήποτε λόγο ικανοποιημένοι με την εξωτερική μας εμφάνιση, αυτό αυτόματα αντανακλάται στην αυτοπεποίθηση μας.

Υπάρχει πιστεύεις χώρος και ευκαιρίες για γυναικεία επιχειρηματικότητα;

Χωρίς αμφιβολία. Πιστεύω φοβερά στο ένστικτο, την μεθοδικότητα, την αφοσίωση και τον δυναμισμό των γυναικών. Πολλές γυναίκες είναι φοβερά ικανές, ξέρουν να ελίσσονται καθώς και να διαχειρίζονται καταστάσεις. Είναι σημαντικό όμως να υπάρχει αλληλεγγύη ανάμεσα μας και αλληλοκατανόηση έτσι ώστε να δημιουργηθούν καλές, γερές ομάδες που μπορούν να παράξουν πολύ καλές ιδέες και project.

Έχεις συναντήσει δυσκολίες και πώς τις αντιμετώπισες;

Δυσκολίες πάντα θα παρουσιάζονται άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο σοβαρές. Προσωπικά δεν αναλώνομαι χρονικά και ψυχολογικά στο γιατί πήγε κάτι στραβά αλλά κατευθείαν ψάχνω την ταχύτερη και σωστότερη επίλυση του οποιουδήποτε θέματος που μπορεί να προκύψει. Μπορεί η παραγωγή να πάει όλη λάθος, για κάποιο λόγο να υπάρξει καθυστέρηση σε πρώτες ύλες, να σπάσει κάποιο καλούπι ή απλά να έχει παρερμηνευθεί κάτι. Γι’ αυτό όταν είσαι όσο πιο πολύ μπορείς παρούσα στη δουλειά, μπορείς στο τέλος της ημέρας να δεις αν ήταν δικό σου το λάθος, αν εσύ δεν έδωσες την πρέπουσα σημασία σε κάποια λεπτομέρεια ή απλά ήταν η κακιά στιγμή.

Τι συμβουλεύεις μία νέα επιχειρηματία που σκέφτεται να ανοίξει τη δική της επιχείρηση; Πώς πρέπει να διαφοροποιηθεί;

Βρίσκω πολύ σημαντικό η ομάδα που θα επιλέξει για να υλοποιήσει την ιδέα της να στηρίζει αυτό που θέλει να κάνει καθώς και να είναι παρούσα σε όλα τα στάδια της πραγματοποίησης του project της, έτσι ώστε να την εκφράζει στο 100% το αποτέλεσμα.

Τι σημαίνει για εσένα η αποτυχία και πώς την διαχειρίζεσαι;

Φυσικά και δεν είναι ευχάριστο να προκύπτει μια αποτυχία. Σε βάθος χρόνου όμως έχω καταλάβει πως κανείς δεν έχει φτιάξει ποτέ το τέλειο business plan χωρίς να προκύψουν αλλαγές ή αποτυχίες στην πορεία. Μια εταιρεία είναι σαν ένας ζωντανός οργανισμός. Συνέχεια προκύπτουν ανάγκες και αλλαγές καθώς ο κόσμος γύρω μας προχωράει και εξελίσσεται διαρκώς και πρέπει κι εμείς αναγκαστικά να έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά για να προσαρμοζόμαστε.

Πιστεύεις ότι μία γυναίκα μπορεί να βρει την ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και επαγγελματική της ζωή; Εσύ τι κάνεις για να την επιτύχεις; Πώς αποφορτίζεσαι από τη δουλειά;

Την προσωπική με την επαγγελματική ζωή τις βρίσκω αλληλένδετες. Από τον χώρο της εργασίας μας μπορούμε να είμαστε παραγωγικές, ανεξάρτητες και δυναμικές καθώς με το προσωπικό μας περιβάλλον και την οικογένεια να καλλιεργήσουμε μια πιο στοργική πλευρά μας και να αφιερώσουμε πολλή αγάπη. Για εμένα υπάρχει ένα πυρήνας οικογένειας/φίλων που αλληλοστηριζόμαστε και προχωράμε παράλληλα στις ζωές μας, πράγμα που μου δημιουργεί μια σταθερότητα/ασφάλεια και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό. Το να ξεφεύγω για ένα μακρινό ταξίδι όποτε μου δίνεται η ευκαιρία για εμένα λειτουργεί σαν καταλύτης που με βοηθάει να πάρω μια απόσταση από τα πράγματα και την καθημερινότητά μου, να πάρω μια βαθιά ανάσα και να επιστρέψω με «καθαρό» μυαλό. Σε πιο καθημερινή βάση αγαπάω πολύ την θάλασσα οπότε στρέφομαι εκεί συχνά για να αποσυμπιεστώ.

Για εμένα υπάρχει ένα πυρήνας οικογένειας/φίλων που αλληλοστηριζόμαστε και προχωράμε παράλληλα στις ζωές μας, πράγμα που μου δημιουργεί μια σταθερότητα/ασφάλεια και είμαι ευγνώμων γι αυτό.

Πόσο σε επηρέασε η πανδημία του κορονοϊού;

Όπως όλους μας η πανδημία μπήκε με αιφνιδιαστικό τρόπο στις ζωές μας και ξαφνικά κληθήκαμε όλοι να δοκιμαστούμε σε όλα τα επίπεδα. Προσωπικά, αρχικά ήμουνα αγχωμένη για την οικογένεια μου και σε δεύτερη φάση για την αβεβαιότητα του πόσο θα κρατήσει αυτό και πώς πρέπει να χειριστούμε το μέλλον της δουλειάς μας, μιας και κανείς δεν μπορούσε να σε συμβουλεύσει με σιγουριά για κάτι μιας και ήταν μια τελείως πρωτόγνωρη κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω πως όλοι κάναμε μια ενδοσκόπηση και ένα «ξεκαθάρισμα» σε πράγματα και καταστάσεις στη δουλειά που μπορεί να εκκρεμούσαν ή να είχαν ένα μικρό ερωτηματικό.

Τι σου δίνει ενέργεια για να φέρετε εις πέρας την ημέρα σου;

Η ικανοποίηση που μου δίνει η εικόνα ενός καινούριου σχεδίου που μπορεί να ετοιμάζαμε στο εργαστήριο για πολύ καιρό, ένα θετικό σχόλιο από κάποια πελάτισσα μας, το να δω στο δρόμο μια γυναίκα να φοράει ένα κόσμημα της συλλογής μας…

Ποιος είναι ο δικός σου Thrive στόχος; Αφορά στην διατροφή, την άσκηση, τον ύπνο, την ισορροπία δουλειάς και προσωπικής ζωής ή τη σχέση σου με την τεχνολογία;

Μου αρέσει η ισσοροπία χωρίς υπερβολές. Προσέχω όσο μπορώ τον εαυτό μου και την διατροφή μου όμως σε καμία περίπτωση δεν θα καταπιεστώ όταν θα είμαι έξω φίλους. Η άσκηση είναι τρομερά σημαντική για εμένα για την αποβολή του stress και την ευεξία μας. Αν θεωρήσουμε πως πλησιάζουμε στο να επανέλθουμε κάπως μετά το Covid 19 στόχος μου είναι οι αλλαγές που κάναμε προς το καλύτερο εν μέσω της πανδημίας να αποφέρουν καρπούς. Να εξελιχθεί το brand μας με πίστη στην αισθητική μας, να εξελίξουμε το fine jewellery κομμάτι και να επεκταθούμε σταδιακά και σε άλλες αγορές, δημιουργώντας σταθερές συνεργασίες.

Γεννημένη στην Αθήνα, η Έλενα Κουγιανού έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες στην Αγγλία. Στην συνέχεια ακολούθησε μια σύντομη πορεία στον χώρο της μόδας, καταλήγοντας στο αγαπημένο της αντικείμενο που δεν είναι άλλο από τον σχεδιασμό και την κατασκευή κοσμημάτων. Η μαγεία των πολύτιμων λίθων και η ελευθερία που σου δίνει το μέταλλο να δημιουργήσεις καλλιτεχνικά ,είναι αυτό που την οδήγησε να φτιάξει το ομώνυμο brand της Elena Kougianou Jewels. Κομμάτια των συλλογών της έχουν φιλοξενηθεί σε πολλά έντυπα όπως Wallpaper Magazine, Vogue Italia, Madame Figaro, Grazia FR και έχουν ταξιδέψει και σε αρκετές βιτρίνες καταστημάτων σε Παρίσι, Λίβανο και ΜΙλάνο. Παράλληλα, η Έλενα είναι συνιδιοκτήτρια του καταστήματος ΟΥΤΟΠΙΑ στο Κολωνάκι , με curated ιδέες διακόσμησης με κομμάτια από όλο τον κόσμο. Εκεί θα βρει κανείς σχεδόν όλα τα σχέδια των συλλογών της καθώς και πολλά “one-off” κομμάτια. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε: www.elenakougianou.com και www.utopiashop.gr.

Διάβασε ακόμα:

Σωτήρης Πετρόπουλος: “Το να δίνεις έχει μεγαλύτερη αξία από το να παίρνεις”

Παρασκευή Μιχαλοπούλου: “Όσα περισσότερα δίνεις αυτά επιστρέφουν πολλαπλάσια”