Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Πότε ο σύντροφος παιδί “κλαίει”.
-Τι ψάχνει ο σύντροφος ενήλικας.


Πολλοί αναζητούν τον ιδανικό σύντροφο χωρίς να έχουν σκεφτεί το πόσο ιδανικοί είναι οι ίδιοι ή τι είδους σύντροφο τελικά αναζητούν. Ή έχουν μια λίστα με κατακτήσεις χωρίς όμως να μπορούν στο τέλος της ημέρας να έχουν δίπλα τους έναν σύντροφο που πραγματικά τους ταιριάζει ώστε να διατηρήσουν μαζί του μια μακροχρόνια σχέση. Γιατί όμως; Πολύ συχνά ο λόγος μπορεί να είναι ότι στην πορεία της σχέσης ο σύντροφός τους δεν είναι και τόσο ώριμος. Ο “ενήλικος σύντροφος” διαφέρει από τον “σύντροφο παιδί”. Και σκόπιμο είναι να μπορείς να αναγνωρίσεις και τους δύο τύπους συντρόφου αν θες μια ισορροπημένη σχέση.

Σύντροφος παιδί

Στην ουσία μοιάζει με μικρό κακομαθημένο παιδί. Αναζητά ασφάλεια και επιβεβαίωση άλλα όχι του συντρόφου του. Στην πραγματικότητα δεν θέλει σύντροφο. Αναζητά γονέα. Αναζητά δηλαδή μέσα από τον σύντροφό του και έναν γονέα για να κάνει σχέση, κάτι που δεν του φέρει ευτυχία αλλά δεν το καταλαβαίνει. Μιλά συνέχεια για τα κατορθώματα του και τον εαυτό του. Όταν του χαλάς τα χατίρια ”κλαίει” όσο πιο δυνατά μπορεί ή κάνει φασαρία για να τραβήξει την προσοχή σου. Η ειλικρίνεια και η αλήθεια του υπάρχουν όσο καλύπτουν τις ανάγκες του. Η διπλή ζωή πιθανόν να αποτελεί προϋπόθεση της ασφάλειας που έχει χτίσει. Ακόμη, προκειμένου να διατηρήσει την ασφάλεια που έχει να κάνει με τις κτητικές του διαθέσεις απέναντί σου, μπορεί να σου λέει πολλά, τα οποία είναι επιφανειακά για να μπορέσει να σε κρατήσει ενώ στην πραγματικότητα δεν μπορεί να στηρίξει αυτά που λέει. Θέλει να γίνεται πάντα το δικό του. Η τέχνη της θυματοποίησης είναι καλά οργανωμένη στα πλαίσια της χειραγώγησής σου. Τα κοσμητικά επίθετα και οι ευθύνες μπορεί να σε βαραίνουν σε κάθε διαφωνία, αφού κατά ένα περίεργο τρόπο εσύ φταις πάντα. Η δε υπερευαισθησία και η ζήλεια του συγγενεύει με τον εγωισμό του. Τα ίδια λάθη που κάνεις εσύ και αυτός δεν έχουν ποτέ την ίδια αξία αφού τα δικά σου είναι βαριά και ασήκωτα. Η δε συγχώρεση των λαθών σου είναι ζήτημα ημερών και μηνών αν γίνει ποτέ. Είναι πρόθυμος να σε κυνηγήσει και να πέσει στα πατώματα, απλά για να περάσει το δικό του χωρίς να αλλάξει τίποτα στην πορεία. Όλος ο κόσμος νομίζει ότι περιστρέφεται γύρω απ΄αυτόν και όταν δεν πάει κάτι καλά απλά αποσύρεται στο δωμάτιο του με τα παιχνίδια του.

Σύντροφος ενήλικας

Ο σύντροφος ενήλικας καταλαβαίνει ότι ψάχνει έναν σύντροφο και όχι έναν γονέα. Αυτόν που σε διεκδικεί και τον διεκδικείς με ήθος, αξιοπρέπεια και προσωπικότητα. Καταλαβαίνει όσα λες και όσα δεν του έχεις πει καν. Είναι ειλικρινής και δεν λέει ψέματα. Δεν έχει μάτια παρά μόνο για εσένα. Δεν συνηθίζει να ζηλεύει επειδή γνωρίζει ότι όλοι είναι διαφορετικοί και η επιλογή σου να είσαι μαζί του είναι η καλύτερη μορφή ελευθερίας και δέσμευσης για εκείνον. Είναι δημιουργικός και αυτοδημιούργητος, παρέχει ασφάλεια και έχει τα δικά του όρια ως προσωπικότητα. Σε αποδέχεται γι’ αυτό που είσαι και ξέρει να σε συγχωρεί χωρίς καθυστέρηση. Παράλληλα, ο ίδιος διορθώνει τα λάθη του και ξέρει να ζητά συγνώμη. Ξέρει να κάνει υποχωρήσεις και να χάνει το δίκιο του για το καλό της σχέσης. Αναγνωρίζει τη διαφορά του εγώ από το εμείς. Η αλλαγή όσων αντιλαμβάνεται ότι δεν λειτουργούν, είναι κάτι απλό στην εφαρμογή για εκείνον το οποίο κάνει από αγάπη. Δε κάνει όλα τα χατίρια για να σε κρατήσει. Κάνει, όμως, όσα χρειάζεσαι για να σε ευχαριστήσει. Το κοινωνικό του προφίλ και η επαφή του με τους ανθρώπους σε κάνει να αισθάνεσαι τη σπουδαιότητα της προσωπικότητάς του. Στα δύσκολα θα βρει λύσεις επίσης σιωπηλά. Είναι υπομονετικός και δεν έχει ανάγκη να κάνει επίδειξη του δυναμικού του. Δεν ψάχνει κρεμάστρα για να στηριχτεί, αλλά έναν άνθρωπο για να πορευτεί.

Να θυμάσαι όμως: υπάρχει και η καλή παιδικότητα στον ενήλικο σύντροφο!

Διάβασε ακόμα:

Αποτυχημένοι Γάμοι: Τι Φταίει;

Τι Οδηγεί Στο Χωρισμό Με Μαθηματική Ακρίβεια

Author(s)

  • Μάνος Ζερβάκης

    Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης – Life Coach

    Ο Μάνος Ζερβάκης σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός Τ.Ε. και αργότερα υποκριτική, απέκτησε τον τίτλο B.A. in Performing Arts από το Queen Margaret University of Edinburgh και αποφοίτησε με άριστα, έχει λάβει μέρος σε παράστασεις και κινηματογραφικές παραγωγές. Έχει εργαστεί στην επικοινωνία το marketing και τις πωλησεις. Σήμερα είναι συγγραφέας, φοιτητής Κοινωνικής Θεολογίας στο ΕΚΠΑ και σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης – Life Coach στο Ωριμάζω.