Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς θα σε βοηθήσει η φύση.

-Γιατί πρέπει να ανταλλάζεις τα νέα σου με άλλες μαμάδες.


Πλέον η επιστήμη έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η μητρότητα είναι μία εμπειρία στη ζωή της γυναίκας που εξασφαλίζει καινούργια ερεθίσματα, που την κάνουν πιο έξυπνη. Πιο συγκεκριμένα, οι μαμάδες είναι πιο έξυπνες επειδή:

Η φύση βοηθάει

Ερευνητές στις ΗΠΑ έχουν συλλέξει στοιχεία από έρευνες που επιβεβαιώνουν ότι γυναίκες, που μόλις απόκτησαν παιδιά, έχουν καλύτερα αντανακλαστικά από εκείνες που δεν έχουν. Μπορεί να έχουν δηλαδή καλύτερη όραση, οξεία ακοή, καλύτερο συντονισμό κινήσεων και να είναι πιο παρατηρητικές, εφόδια που τους δίνει η φύση, προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματικές ως μητέρες. Επίσης, ορμόνες που απελευθερώνονται κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό προκαλούν μεταβολές στον γυναικείο εγκέφαλο, που ενισχύουν τις συνάψεις των νευρώνωv, βοηθώντας τη νέα μαμά να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που προκύπτουν αλλά και να μάθει πιο γρήγορα όσα χρειάζεται για την ανατροφή του παιδιού της.

Αποκτούν περισσότερες γνώσεις

Κάθε γυναίκα που φέρνει στον κόσμο ένα παιδί γίνεται μια μηχανή απορρόφησης γνώσης, καθώς χρειάζεται να μάθει πάρα πολλά μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, οι μητέρες δείχνουν ενδιαφέρον για περισσότερα και διαφορετικά θέματα που αφορούν την ανατροφή τους, πράγμα που τις ωθεί να ενημερώνονται και άρα να αποκτούν διαρκώς περισσότερες γνώσεις.

Η ανατροφή δηλαδή των παιδιών χαρίζει διαρκώς νέες γνώσεις στη μητέρα, η οποία – με κίνητρο το καλό του παιδιού της – προσπαθεί να ενημερωθεί καλύτερα και να αντλήσει περισσότερες πληροφορίες και για πιο ειδικά θέματα. Επίσης, οι μαμάδες έχουν την τάση να ανταλλάσσουν ασταμάτητα πληροφορίες μεταξύ τους που μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για την ανατροφή των παιδιών τους. Αυτή η ασταμάτητη ανταλλαγή πληροφορίων μπορεί να τις κάνει πιο έξυπνες.

Εξασκούν περισσότερο το μυαλό τους

Μια μητέρα, από την ώρα που θα ξυπνήσει το πρωί μέχρι την ώρα που θα κοιμηθεί το βράδυ, χρειάζεται να κάνει ταυτόχρονα πολλά διαφορετικά πράγματα, για να συντονίσει τα μέλη της οικογένειας, πράγμα που ωθεί τον εγκέφαλό της να δουλέψει πιο γρήγορα. Το να μάθεις ένα δίχρονο να μιλήσει, να του δείξεις πώς να φτιάξει ένα παζλ ή να εξηγήσεις σε ένα μεγαλύτερο πώς να λύσει μία άσκηση μαθηματικών εξασφαλίζει την καλύτερη εξάσκηση για τον εγκέφαλο. Και είναι γνωστό ότι όσο περισσότερο χρησιμοποιεί το μυαλό του τόσο καλύτερη είναι η διανοητική του κατάσταση. Κι οι μαμάδες, όπως φαίνεται, χρησιμοποιούν τον εγκέφαλό τους πολύ!

Διάβασε ακόμα: 

Χρόνια Πολλά Μαμά! 

Οι Θετικές Αλλαγές Που Θα Σε Βρουν, Αν Είσαι Ή Αν Πρόκειται Να Γίνεις Μαμά

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.