Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι δεν πρέπει να κάνεις ένας ηγέτης.
-Ποια μοναδική ευκαιρία δίνει η κρίση.


Οι ηγέτες είναι αντιμέτωποι με τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ζωής τους, καθώς ο κόσμος νιώθει φόβο και αβεβαιότητα. Όταν ένα συναίσθημα το βιώνουν όλοι, τότε μεγεθύνεται. Οπότε, οι ηγέτες πρέπει να αναλάβουν δράση και να μετατρέψουν την αβεβαιότητα σε ευκαιρία. 

Είναι δύσκολη περίοδος, οπότε ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς την κρίση και να βρεις τρόπο να κάνεις τη διαφορά.  

Είσαι εντάξει; Η απομόνωση είναι καινούρια για όλους. Μπορεί να προκαλεί συναισθηματικές μεταπτώσεις, καθώς αναζητούμε νέους τρόπους να διαχειριστούμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Η πνευματική και σωματική υγεία είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα, οπότε το να συνειδητοποιείς τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου είναι σημαντικό. Από την άλλη πλευρά, η απομόνωση είναι επίσης μια πολύ καλή ευκαιρία να πας την ευεξία και την υγεία σου σε άλλο επίπεδο. Αν το κάνεις καλά, θα έχεις προβάδισμα. 

Άκου ό,τι δε λέγεται. Οι ομάδες σου επηρεάζονται σε συναισθηματικό επίπεδο. Κάποιοι είναι πιο ανθεκτικοί από άλλους, αλλά να θυμάσαι ότι κανείς δεν έχει ανοσία στις ψυχολογικές συνέπειες της παρούσας κατάστασης. Πολλοί από τους εργαζόμενούς σου θα φανούν γενναίοι, οπότε άκου ό,τι δε λέγεται. Συντονίσου με τις ανησυχίες τους και φέρτε τις στην επιφάνεια με ενσυναίσθηση. Δώσε προσοχή σε ό,τι έχουν ανάγκη από σένα και απάντησε. Κάνε τους ανθρώπους σου την κορυφαία προτεραιότητά σου. 

Μην αλλάζεις την αποστολή σου. Αν έχεις ορίσει σωστά την αποστολή σου, θα εμπνεύσεις και θα εξυπηρετήσεις την παρούσα κατάσταση. Η συγκέντρωση στην αποστολή θα διατηρήσει τις ελπίδες και τη θετική διάθεση στο μέλλον, ενώ αντιμετωπίζεις την πραγματικότητα. Θα είσαι ευχαριστημένος όταν θα σκέφτεσαι αυτήν τη στιγμή και θα λες “τα καταφέραμε, παραμείναμε πιστοί στην αποστολή μας.” 

Διατήρησε τον σκοπό σου. Με ρώτησε ένας φίλος πως διατηρώ το κίνητρό μου αυτήν την περίοδο, η απάντησή μου ήταν απλή, έχω σκοπό. Βάλε τις ομάδες σου να σκεφτούν τον σκοπό της εταιρείας. Ή ακόμα περισσότερο, ενίσχυσε τον ατομικό σκοπό στον καθένα. Αν κατανοήσεις τα βαθύτερα κίνητρά τους, θα δώσεις νέο νόημα το οποίο θα αλλάξει την κουλτούρα της εταιρείας. Αυτή η κρίση αναγκάζει τους ανθρώπους να εστιάσουν σε ό,τι αξίζει πραγματικά, οπότε προσπάθησε να ακούσεις τους άλλους και να επαναπροσδιορίσεις τι πραγματικά αξίζει και για την εταιρεία. 

Αναθεώρησε τους τρόπους δουλειάς. Τώρα που πολλοί άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι, είναι σημαντικό να ενθαρρύνεις την ελευθερία, παράλληλα με τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα. Καθώς πολλές εταιρείες παλεύουν να κάνουν την μετάβαση στην τηλεργασία, η μέτρηση της απόδοσης εξ αποστάσεως μπορεί να είναι χρήσιμη και να οδηγήσει σε νέους τρόπους εργασίας στο μέλλον, με περισσότερη εμπιστοσύνη και υπευθυνότητα. Θα είναι πρόκληση, αλλά θα είναι και ο νέος τρόπος. 

Γίνε πρωτοπόρος. Είναι οι τέλειες συνθήκες για να αναζητήσεις καινοτόμες ιδέες, αρκεί να έχεις προνοήσει για τις αρνητικές συνέπειες. Κατά τη διάρκεια αυτής της ιδιαίτερης κρίσης, μπορεί να γίνει μια νέα αρχή. Ίσως είναι η ιδανική περίοδος να δείξεις την πιο επιχειρηματική σου πλευρά και να παρακινήσεις τις ομάδες σου να πρωτοτυπήσουν με νέες ιδέες και να ξεκινήσουν να τις τεστάρουν, παρά τις νέες συνθήκες και τις επικρατούσες απόψεις. 

Μην αναθέτεις σε άλλους τις δύσκολες αποφάσεις. Το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει ένας ηγέτης είναι να αναθέτει σε άλλους τις δύσκολες αποφάσεις, όχι μόνο σε μία κρίση, αλλά οποτεδήποτε. Ως ηγέτης, είναι σημαντικό να ζεις ολοκληρωμένη τη συναισθηματική εμπειρία που συνοδεύει την ηγετική θέση. Αν είσαι πλήρως υπεύθυνος, έχεις ενσυναίσθηση και αξιοπρέπεια, οι άνθρωποί σου θα το παρατηρήσουν και θα γίνουν υπεύθυνοι και οι ίδιοι. 

Όταν πρόκειται για απολύσεις, κάνε το σωστό. Στα αρχικά στάδια της καριέρας μου, θα έμενα άγρυπνος πολλά βράδια με την ευθύνη των απολύσεων. Θα προκαλούσα τους συναδέλφους μου και θα ρωτούσα αν έχουμε κάνει αρκετά; Οπότε, αναρωτήσου, η εταιρεία σου έχει κάνει ό,τι χρειάζεται για να υποστηρίξει τις δυσκολίες, τόσο οικονομικά όσο και συναισθηματικά; Έχει η διαδικασία σχεδιαστεί και εκτελεστεί σωστά; Οι άνθρωποί σου δε θα θυμούνται τόσο γιατί απολύθηκαν, όσο με ποιον τρόπο. Αν η διαδικασία δεν έχει σχεδιαστεί σωστά, οι απολύσεις θα βλάψουν την κουλτούρα. Αν έχει σχεδιαστεί σωστά, θα προστατεύσεις την κουλτούρα και θα διατηρήσεις τα ταλέντα μακροπρόθεσμα. 

Καταπολέμησε το φόβο. Η καταπολέμηση των ατομικών και συλλογικών φόβων κάθε μέρα είναι καθαρτική και σημαντική. Θα εξασφαλίσει ότι οι ανησυχίες όλων ακούγονται, φιλτράρονται και υποστηρίζονται. Ενθάρρυνε τις ομάδες σου να είναι ειλικρινείς και διαφανείς σχετικά με τους φόβους τους και καταπολέμησέ τους με προσοχή. Αν μπορείς να φιλτράρεις το φόβο, μπορείς να ενθαρρύνεις το πάθος και τα παθιασμένα μυαλά, που εστιάζουν στην άλλη πλευρά της κρίσης, είναι αυτό που δημιουργεί τη δυναμική. 

Να είσαι ρεαλιστής. Οι άνθρωποι υποφέρουν, οπότε μια υπερβολικά θετική οπτική για το μέλλον μπορεί να μην την υποδεχτούν όλοι καλά. Το ίδιο ισχύει και για μια πολύ αρνητική οπτική, η οποία τονίζει τις αρνητικές συνέπειες. Είναι σημαντικό να παραμείνεις συγκεντρωμένος στις ευκαιρίες, χωρίς να υποβιβάζεις την πραγματικότητα που βιώνουμε τώρα. Να είσαι ρεαλιστής και να βλέπεις τι γίνεται γύρω σου. Η ηγεσία σε ταραχώδεις περιόδους είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις και από τα μεγαλύτερα προνόμια ενός ηγέτη. Δεν υπάρχει ο τέλειος τρόπος να καθοδηγήσεις, αλλά είναι αναγκαία η ισχύς του χαρακτήρα για να αντέξεις και μια βαθύτερη αίσθηση νοήματος που θα συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός νέου μέλλοντος. Αν, ως ηγέτης, δεν αντιμετωπίζεις φοβερές προκλήσεις, έντονη αναταραχή και βαθιά, προσωπική μεταμόρφωση, τότε είναι ώρα να κάνεις μια αξιολόγηση και να ρωτήσεις τον εαυτό σου -Κάνω όντως τη διαφορά;

Διάβασε ακόμα:

COVID-19: Επιτακτική ανάγκη για τις εταιρείες η ευεξία των εργαζομένων τους

Κορονοϊός: Tα μέτρα που πρέπει να ακολουθούν οι εργοδότες

Author(s)

  • Ana Marinovic

    Ιδρύτρια & CEO του WOI Global

    Η Ana Marinovic είναι Ιδρύτρια και CEO του WOI Global.