Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Γιατί δεν αρκούν τα όνειρα.
– Ποιο είναι το μοντέλο στοχοθεσίας SMART.


Ως career και life coach, θέτω πάντα ένα ερώτημα στους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζομαι για την προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη: «Έχεις όνειρα ή στόχους;»

Συχνά, δεν αντιλαμβάνονται τη διαφορά και απαντούν ότι έχουν στόχους όπως π.χ.: «Θέλω μια καλύτερη εργασία», «θέλω να ζήσω με περισσότερη χαρά», ή «θέλω να είμαι οικονομικά ανεξάρτητος». Στην περίπτωση αυτή όμως, χρειάζεται να διευκρινίσουμε ότι αναφέρονται σε επιθυμίες και όνειρα, αλλά όχι σε στόχους.

Αναρωτιέσαι ποιος είναι ο λόγος που χρειάζεσαι στόχους και γιατί δεν αρκούν μόνο οι επιθυμίες για να πετύχεις; Ο ξεκάθαρα διατυπωμένος στόχος είναι αυτό ακριβώς το «μεταβατικό» στάδιο που χρειάζεσαι, προκειμένου να προετοιμαστείς και να κάνεις τα απαραίτητα βήματα, έτσι ώστε οι επιθυμίες σου να γίνουν πραγματικότητα.

Η στοχοθεσία είναι ένα από τα σημαντικότερα «εργαλεία» προσωπικής ανάπτυξης που χρησιμοποιούμε στο coaching και παρακάτω σου προτείνω 5 βήματα για να θέσεις και να πετύχεις τους στόχους σου:

1.Βρες και κατάγραψε τους στόχους

Βεβαιώσου ότι θα χρησιμοποιήσεις θετική διατύπωση, συμπεριλαμβάνοντας τα χαρακτηριστικά του μοντέλου στοχοθεσίας «SMART» (από τα αρχικά των λέξεων):

Συγκεκριμένοι (Specific)

Μετρήσιμοι (Measurable)

Εφικτοί (Achievable)

Ρεαλιστικοί (Realistic)

Χρονομετρημένοι (Timed)

2.Δημιούργησε την προσωπική σου στρατηγική

Έχεις τον στόχο σου αποτυπωμένο, οπότε ήρθε η ώρα να φτιάξεις το πλάνο σου. Ποιες είναι οι απαραίτητες ενέργειες που θα χρειαστεί να κάνεις για την επίτευξη του στόχου σου; Σχεδίασε τα βήματα αναλυτικά. Τι χρειάζεται να μάθεις ή να αλλάξεις, προκειμένου να προετοιμαστείς κατάλληλα; Ποιοι μπορεί να είναι οι «σύμμαχοί» σου σε αυτήν την πορεία; Τέτοιου είδους ερωτήσεις θα ρίξουν φως στην προσπάθειά σου και θα σε οργανώσουν.

3.Βάλε το στόχο στο πρόγραμμά σου

Ο μόνος τρόπος για να κατακτήσεις τον στόχο σου είναι να τον βάλεις στο πρόγραμμα σου, στο ημερολόγιό σου. Ξεκίνα τώρα, ακόμα κι αν οι ενέργειες που έχεις σχεδιάσει είναι για τον Σεπτέμβριο ή και τον επόμενο χρόνο. Με τον τρόπο αυτό, όσα κι αν συμβούν ως τότε, θα έχεις πάντα μια υπενθύμιση ότι ο στόχος σου είναι εκεί και περιμένει να αναλάβεις δράση για να τον πετύχεις.

4.Φέρε τον στόχο πιο κοντά σου

Αντί να κυνηγάς έναν πολύ μεγάλο στόχο που σου φαίνεται «βουνό», σκέψου τι δράσεις μπορείς να αναλάβεις εύκολα, ξεκινώντας από σήμερα. Οι μικρές δράσεις θα σε οδηγήσουν στο μεγαλύτερο στόχο, αρκεί να τις κάνεις συστηματικά και να μην τις παραμελήσεις.

5.Κάνε απολογισμό και αναγνώρισε όσα έχεις πετύχει

Έτσι θα καταλάβεις τι πήγε καλά, τι δεν πήγε και τι μπορείς να βελτιώσεις. Ξαναδιάβαζε τους στόχους τακτικά. Τα δεδομένα αλλάζουν και ίσως χρειάζεται να κάνεις αναπροσαρμογές. Θυμήσου να αναγνωρίσεις τις νίκες σου και να πεις ΜΠΡΑΒΟ στον εαυτό σου που κατάφερες όσα κατάφερες, μικρά ή μεγάλα.

Μάθε περισσότερα στο mariapapazoglou.com

Διάβασε ακόμα:

Η Επιστήμη Σου Δείχνει Πώς Να Αυξήσεις Τις Γνώσεις Σου Γρήγορα Και Αποτελεσματικά

5 Χαρακτηριστικά Των Πιο Επιτυχημένων Ατόμων

Author(s)

  • Μαρία Παπάζογλου

    Career & Executive Coach, Corporate Trainer και Master NLP Practitioner

    Η Μαρία Παπάζογλου είναι πιστοποιημένη Career & Executive Coach, Corporate Trainer και Master NLP Practitioner και ιδρύτρια του www.mentorascoach.com. Έχοντας πολυετή εμπειρία σε πολυεθνικούς οργανισμούς, εξειδικεύεται στο Coaching και το Corporate Training. Υποστηρίζει στελέχη και επιχειρηματίες να επιτύχουν επαγγελματικούς στόχους, να βελτιστοποιήσουν τις δυνατότητες τους και να επιτύχουν υψηλές αποδόσεις (high-performance) με στόχο τα μέγιστα δυνατά οφέλη για τους ίδιους και τις επιχειρήσεις τους. Τους εμπνέει να βελτιώσουν τη ζωή τους και να γίνουν ο καλύτερος τους εαυτός #beyourbestself, μέσα από προσωπικές συνεδρίες, εταιρικές εκπαιδεύσεις, ομιλίες, άρθρα, videos. Είναι απόφοιτος Οικονομικών Πανεπιστημίου Πειραιώς και έχει σπουδάσει coaching ολοκληρώνοντας προγράμματα πιστοποιημένα από τους συνδέσμους ICF, EMCC, AC, ενώ εξακολουθεί να μετεκπαιδεύεται τακτικά στις ΗΠΑ από τους Tony Robbins, Jack Canfield και Brendon Burchard. Έχει πιστοποιηθεί ως Master NLP και χρησιμοποιεί τεχνικές NLP στις συνεδρίες. Είναι μέλος σε ICF Global, Greece και ANLΡ. Αρθρογραφεί και είναι τακτική ομιλήτρια σε συνέδρια.