Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί πρέπει να απομακρύνεσαι από ένα πρόβλημα.
-Πώς θα σε βοηθήσει η εσωτερική διεργασία.


Υπάρχουν πολλά πράγματα που σου προκαλούν στρες. Οι απαιτήσεις της δουλειάς σου, ο περιορισμένος σου χρόνος, το αφεντικό σου, οι γύρω σου, η οικογένειά σου. Ακόμα και οι ειδήσεις.

Όταν βιώνεις μία στρεσογόνο κατάσταση, είναι πολύ σημαντικό να κάνεις ένα βήμα πίσω, να καταλάβεις τι αισθάνεσαι και να προσπαθήσεις να τη διαχειριστείς. Γιατί αν δεν το κάνεις, μέρα με την ημέρα, το στρες συσσωρεύεται και διογκώνεται. Και μόνο αν καταφέρεις να το ελέγξεις, θα καταφέρεις να διαχειριστείς το χρόνο και την ενέργειά σου, ώστε να προστατέψεις την υγεία και την καλή σου διάθεση.

3 βήματα για να διώξεις το στρες

Βήμα 1ο: Επίγνωση

Αναγνώρισε την πηγή του κακού

Αρχικά μην πανικοβάλλεσαι. Αφιέρωσε 3 λεπτά και αναρωτήσου τι είναι αυτό που σου προκαλεί τόσο άγχος και μην σταματήσεις να ψάχνεις μέχρι να φτάσεις στην ρίζα του κακού. Φταίνε οι απαιτήσεις που έχουν οι άλλοι από εσένα; Ή μήπως οι περιορισμένες σου ικανότητες σε κάνουν να νιώθεις έτσι; Σταμάτα τις δικαιολογίες και μην αναρωτιέσαι γιατί έφτασες σε αυτήν την κατάσταση και δώσε όλη σου την προσοχή σε αυτό που το μυαλό και το σώμα σου προσπαθούν να σου πουν. Τι σου προκαλεί αυτήν την έντονη πίεση και ένταση που αισθάνεσαι; Αφιέρωσε μερικά λεπτά, κατάγραψέ το και σκέψου ρεαλιστικά πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις.

Βήμα 2ο: Εκτίμηση

Ξεκίνα μία εσωτερική διεργασία

Όταν συγκεντρώνεσαι σε κάτι, ενεργοποιείς μία εσωτερική διεργασία στο μυαλό και το σώμα σου, η οποία σε βοηθάει να αποκτήσεις την ενέργεια που χρειάζεσαι για να δεις τα πράγματα από μία νέα σκοπιά. Ξαφνικά εμφανίζονται ευκαιρίες που δεν ήξερες πως υπήρχαν και δυνάμεις που δεν ήξερες πως είχες, είναι τώρα στην διάθεσή σου. Και είσαι έτοιμος να μετατρέψεις το στρες που νιώθεις σε κίνητρο για αλλαγή. Είναι στο χέρι σου να μετατρέψεις το στρες από κάτι αρνητικό σε κινητήριο δύναμη.

Πριν αρχίσεις να σκέφτεσαι το πώς θα διαχειριστείς το στρες, κλείσε τα μάτια σου και σκέψου κάποιον ή κάτι που εκτιμάς. Φέρε στο μυαλό σου μία ωραία ανάμνηση από το παρελθόν και άφησε αυτό το ευχάριστο συναίσθημα να σε κατακλύσει. Αυτό θα σε γεμίσει αισιοδοξία και ευγνωμοσύνη. Και τώρα είσαι έτοιμος για το τελευταίο βήμα. 

Βήμα 3ο: Προσαρμογή

Δες τι πρέπει να αλλάξεις

Το πιο σημαντικό για να μπορέσεις να διαχειριστείς το στρες είναι να έχεις τον πλήρη έλεγχο. Γυρνώντας πίσω στο 1ο βήμα, θα πρέπει να βρεις μία ισορροπία ανάμεσα στις απαιτήσεις των άλλων και στις δικές σου ικανότητες. Αν έχεις πολλά που πρέπει να διαχειριστείς, δες τι μπορείς να περιορίσεις. Αν χρειαστεί ανάθεσε κάποια από τις αρμοδιότητές σου σε κάποιον άλλον. Αυτό θα σου μειώσει το στρες και παράλληλα θα σε βοηθήσει να κάνεις τον άλλον να βελτιώσει τις ικανότητες και τις αντοχές του. 

Ίσως συνειδητοποιήσεις ότι αυτό που σκέφτεσαι δεν είναι τελικά τόσο σημαντικό όσο νόμιζες. Γι’ αυτό αναρωτήσου αν είναι πραγματικά σημαντικό, αν μεγαλοποιείς τα πράγματα ή αν πραγματικά αξίζει την προσοχή σου. Να είσαι περίεργος σε ό,τι αφορά το στρες. Θα έχει αυτό που σε αγχώνει σημασία σε 5 χρόνια; Υπάρχει κάποια άλλη οπτική γωνία; Ποιο είναι το μάθημα που μπορεί να σου δώσει;  

Το να είσαι περίεργος θα βοηθήσει και το μυαλό σου. Γιατί θα το κάνεις να σκεφτεί διαφορετικά και να βρει νέους τρόπους για να λύσει ένα πρόβλημα. Αντί να μεγαλοποιείς τα πράγματα σκέψου τι πρέπει να αλλάξεις ή να διορθώσεις για να μπορέσεις να διαχειριστείς όλα αυτά που σε αγχώνουν.

Αν πάλι το πρόβλημα είναι οι περιορισμένες σου ικανότητες, σκέψου τι μπορείς να κάνεις για να έχεις περισσότερη ενέργεια και χρόνο. Τι κάνεις για να αποφορτίζεσαι; Αν δεν το κάνεις, αφιέρωσε λίγο χρόνο και φτιάξε ένα εγχειρίδιο αποφόρτισης με όλα όσα σου δίνουν ενέργεια. Μπορεί να είναι μία λίστα τραγουδιών, κάποιες φωτογραφίες ή βίντεο, μέρη που θα ήθελες να περάσεις τον χρόνο σου αλλά δεν το έχεις καταφέρει ακόμα. Αυτά θα σε βοηθήσουν να είσαι προνοητικός και να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις όταν νιώθεις ότι έχεις έλλειψη χρόνου ή ενέργειας.

 

Διάβασε ακόμα:

Ο Ειδικός Του Στρες Σου Μαθαίνει Τον Εύκολο Τρόπο Για Να Το Νικήσεις 

Έλλειψη Ύπνου Και Έντονο Στρες; Βρες Τη Λύση Στη “Yoga Nidra”

Author(s)

  • Heidi Hanna

    Συγγραφέας

    Η Heidi Hanna είναι συγγραφέας best seller και διευθύντρια του Αμερικανικού Ινστιτούτου για το Στρες.