Κάποιες φορές οι πιο ωραίες απαντήσεις προκύπτουν από τις πιο απλές ερωτήσεις. Ακόμα και όταν έχεις την δυνατότητα να ρωτήσεις μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα άτομα του κόσμου και της Ελλάδας για τη ζωή τους. Το ερωτηματολόγιο του Thrive Global ρίχνει μία ματιά στις ζωές επιτυχημένων ανθρώπων που αξίζει να γνωρίσεις.


Thrive Global: Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις μόλις ξυπνήσεις και το τελευταίο πριν κοιμηθείς;

Δημήτρης Θερριός: Ένας δυνατός καφές αποτελεί κινητήριο δύναμη για μένα μετά το πρωινό ξύπνημα. Είναι μια στιγμή της ημέρας που προσπαθώ να απολαύσω για αυτό φροντίζω να ξυπνάω τουλάχιστον μια ώρα νωρίτερα από την ώρα που πρέπει φύγω από το σπίτι. Ένα καλό βιβλίο ή μια ωραία ταινία, είναι οι συνήθειες που με βοηθούν να χαλαρώσω, λίγο πριν κοιμηθώ.

T.G.: Έχεις καλή σχέση με τον ύπνο; Πιστεύεις ότι είναι σημαντικός παράγοντας ευεξίας και αποδοτικότητας;

Δ.Θ.: Δεν είχα ποτέ πρόβλημα με τον ύπνο. Τα τελευταία χρόνια όμως οι αυξημένες επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις δυστυχώς έχουν περιορίσει τις ώρες του ύπνου μου. Επειδή όμως ένας καλός ύπνος το βράδυ αποτελεί βασικό συστατικό ενέργειας και επιτυχίας για την επόμενη ημέρα προσπαθώ να κοιμάμαι όσο καλύτερα και περισσότερο γίνεται.

T.G.: Τι σου δίνει ενέργεια για να φέρεις εις πέρας τη μέρα σου;

Δ.Θ.: Πάντα η ημέρα μου ξεκινά πέρα από μια γερή δόση καφέ και με ένα πρωινό πλούσιο σε ενεργειακά συστατικά, κυρίως δημητριακά με μέλι. Φροντίζω ανά τακτά χρονικά διαστήματα να τρώω μικρά snacks, ώστε να παίρνω μικρές δόσεις ενέργειας, καθ’ όλη της διάρκεια της ημέρας. Αυτό γίνεται ακόμα πιο απαραίτητο τις ημέρες που θα εντάξω κάποια φυσική δραστηριότητα στο πρόγραμμά μου όπως τρέξιμο ή γυμναστήριο. Αυτό όμως που κάνει την ενέργεια μου να χτυπάει limit up, είναι μια ωραία συζήτηση με ανθρώπους, που μπορούν να «ανοιχτούν» και να μιλήσουν για τα ουσιαστικά πράγματα της ζωής.

T.G.: Έχεις μικρά μυστικά που σε βοηθούν να βρίσκεις λύσεις σε καθημερινά προβλήματα;

Δ.Θ.: Αυτό που με βοηθάει πραγματικά, είναι να βρίσκω λίγο χρόνο το πρωί στο γραφείο, πριν ξεκινήσουν τα τηλέφωνα να χτυπάνε, να βάλω στις σκέψεις μου σε μια σειρά. Συνήθως μου αρέσει να χρησιμοποιώ ένα λευκό χαρτί και να καταγράφω αυτά που θεωρώ σημαντικά.

T.G.: Είσαι multitasker; Πιστεύεις σε αυτόν τον τρόπο διαχείρισης των υποχρεώσεων;

Δ.Θ.: Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στην εποχή μας, έχουν πολλαπλούς ρόλους να διαχειριστούν στην καθημερινότητα τους ( επαγγελματίας , σύντροφος/σύζυγος, πατέρας), άρα οι συνθήκες απαιτούν αυτόν τον τρόπο διαχείρισης της καθημερινότητας. Είναι αναγκαίο να μπορείς να περνάς από τον έναν ρόλο στον άλλο πολλές φορές στη διάρκεια της ημέρας.

T.G.: Με τον χρόνο πως τα πας; Κάνεις καλή διαχείριση του χρόνου σου μέσα στην ημέρα;

Δ.Θ.: Πραγματικά είναι κάποιες μέρες που νιώθω ότι οι 24 ώρες δεν είναι αρκετές για να ολοκληρώσω αυτά που θέλω. Αυτό που με βοηθάει πολύ στη διαχείριση του χρόνου είναι ο καλός προγραμματισμός και η προτεραιοποίηση στην αρχή της ημέρας.

Ο μόνος δρόμος για να αποφύγεις μια πιθανή αποτυχία, είναι αυτός της απραξίας. Αυτός όμως ο δρόμος δεν σε οδηγεί πουθενά.

T.G.: Πότε ήταν η τελευταία φορά μου έφτασες κοντά ή έπαθες burnout και γιατί; Πως το αντιμετώπισες;

Δ.Θ.: Μπορώ να θυμηθώ μια περίπτωση που έφτασα κοντά σε κατάσταση burn out, αλλά το συνειδητοποίησα και το συζήτησα με την ομάδα μου, οπότε κάναμε τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις. Πιστεύω πως όταν βρεθείς σε μια τέτοια κατάσταση, μόνο αν το συζητήσεις με τους ανθρώπους που είναι κοντά σου, θα μπορέσεις να το αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά.

T.G.: Η τελευταία φορά που απέτυχες; Και πως το διαχειρίστηκες;

Δ.Θ.: Η αποτυχία είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα έρθει, όσες επιτυχίες και αν έχεις. Ο μόνος δρόμος για να αποφύγεις μια πιθανή αποτυχία, είναι αυτός της απραξίας. Αυτός όμως ο δρόμος δεν σε οδηγεί πουθενά. Το χαρακτηριστικό που θα κάνει κάποιον να ξεχωρίσει, είναι το πόσο γρήγορα θα μπορέσει να σηκωθεί και να συνεχίσει, έχοντας πάρει πολύτιμη εμπειρία και γνώση από την αποτυχία. Αυτό προσπαθώ να εφαρμόσω, όταν έρχονται οι αποτυχίες. Το γεγονός ότι είμαι επίμονος και δεν παρατάω εύκολα τον στόχο μου, με έχει βοηθήσει να αντιμετωπίζω με θετικό τρόπο τις όποιες αποτυχίες.

T.G.: Κάνεις διαλογισμό ή κάτι ανάλογο που σε ηρεμεί;

Δ.Θ.: Αυτό που με ηρεμεί είναι τρέξιμο στο βουνό. Νιώθω ότι με αυτόν τον τρόπο, συνδέομαι με τη φύση, νιώθω ότι γίνομαι μέρος της. Αυτό συναίσθημα με αποφορτίζει, και έτσι μπορώ και αποβάλλω το stress που συσσωρεύεται από την καθημερινή πίεση.

T.G.: Τι σχέση έχεις με το κινητό σου; Κοιμάσαι μαζί του; 

Δ.Θ.: Πρέπει να ομολογήσω ότι το κινητό, αποτελεί πλέον αναπόσπαστο εργαλείο της καθημερινότητας, αφού είναι μια συσκευή που δεν την χρησιμοποιώ μόνο για επαγγελματικούς λόγους αλλά και για την ψυχαγωγία μου. Προσπαθώ να περιορίσω την χρήση του κινητού μου, μόνο όταν είναι απαραίτητο και κυρίως όταν βρίσκομαι σε φιλικό ή οικογενειακό περιβάλλον. Νομίζω όλοι μας έχουμε δει παρέες που βρίσκονται μαζί, και ταυτόχρονα ο καθένας απομονώνεται στο κινητό του. Αυτή είναι μία κατάσταση που θέλω να αποφεύγω.

T.G.: Με την τεχνολογία και τα social media πώς τα πας;

Δ.Θ.: Παρακολουθώ τις εξελίξεις στην τεχνολογία, κυρίως αυτές που αφορούν την επικοινωνία. Τα social media, κυριαρχούν στην καθημερινότητα των περισσότερων ανθρώπων, ανεξαρτήτου ηλικίας, για αυτό και αποτελούν απαραίτητο μέσο επικοινωνίας στην δουλειά μου. Σε προσωπικό επίπεδο όμως δεν είναι αυτό το κανάλι που επιλέγω για να μοιράζομαι τα νέα μου, με τα αγαπημένα μου πρόσωπα.

T.G.: Πώς διαχειρίζεσαι τα mail σου;

Δ.Θ.: Ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνω το πρωί στη δουλειά, είναι να διαβάσω τα email μου, για να μπορέσω να προγραμματίσω την ημέρα μου. Από την άλλη όμως όταν είμαι σπίτι προσπαθώ να μην τσεκάρω το inbox, γιατί δεν με βοηθά να αποφορτιστώ, και να συγκεντρωθώ στην οικογένεια μου.

T.G.: Τι κάνεις πριν από μια σημαντική απόφαση ή ένα σημαντικό γεγονός;

Δ.Θ.: Προσπαθώ να θέτω ξεκάθαρους στόχους και προσδοκίες ώστε η απόφαση να στηρίζεται σε αυτά τα στοιχεία. Επίσης συζητώ με ανθρώπους που έχω εμπιστοσύνη στη γνώμη τους. Πολύ σημαντικό είναι για μένα, το τι κάνεις μετά την απόφαση. Καθοριστικό σημείο για να οδηγήσει σε θετικό αποτέλεσμα, είναι να την στηρίξεις, χωρίς πισωγυρίσματα, και να δώσεις τον απαιτούμενο χρόνο για την τελική αξιολόγησή της.

T.G.: Πόσο δύσκολο είναι να βρεις την ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή; Και τι κάνεις για αυτό;

Δ.Θ.: Η ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική ζωή είναι το ζητούμενο της εποχής μας. Και για μένα είναι μια καθημερινή προσπάθεια. Αυτό σημαίνει ότι προσπαθώ να είμαι συνεχώς σε εγρήγορση για να μπορώ να θέτω τα όρια που απαιτούνται. Κάποιες μέρες έχω θετικά αποτελέσματα ενώ σε κάποιες άλλες όχι. Η εμπειρία παίζει σημαντικό ρόλο, για αυτό και νιώθω ότι συνεχώς βελτιώνομαι στον τομέα αυτό.

T.G.: Πως διαχειρίζεσαι μια κακή μέρα;

Δ.Θ.: Η εμπειρία μου έχει δείξει ότι ελάχιστα πράγματα στη ζωή δεν αναστρέφονται. Έτσι μετά από μια δύσκολη μέτρα, προσπαθώ να ανασυγκροτήσω τις σκέψεις μου, να δω τι δεν πήγε καλά, και με ψυχραιμία να οργανώσω την επόμενη ημέρα.

T.G.: Αν αναπάντεχα βρεις 15 λεπτά ελεύθερου χρόνου μέσα στη μέρα σου, τι κάνεις;

Δ.Θ.: Θα προσπαθήσω να επικοινωνήσω με κάποιο αγαπημένο πρόσωπο.

O άνθρωπος δεν είναι «απομονωμένο νησί». Η επικοινωνία και οι σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους είναι μια από τις βασικές ανάγκες μας.

T.G.: Υπάρχει κάποιο βιβλίο που σου έχει αλλάξει τη ζωή;

Δ.Θ.: Το βιβλίο με τίτλο «Η ζωή του Πι» με συγκλόνισε όταν το διάβασα. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε ταινία μερικά χρόνια αργότερα, με αριστοτεχνικό τρόπο, και νομίζω ότι είναι μια από αυτές που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Η ιστορία αυτή μέσω των συμβολισμών, διδάσκει με απλό τρόπο, τις διαχρονικές αξίες που είναι σημαντικές για τη ζωή μας.

T.G.: Τι σημαίνει για σένα ευεξία; Ποιος είναι ο Thrive στόχος σου;

Δ.Θ.: Ευεξία για μένα σημαίνει ισορροπία. Να μπορείς να είσαι «παρών» σε κάθε στιγμή της ζωής σου. Εννοώ, ότι πολλές φορές η πίεση είναι τέτοια που όταν είσαι στη δουλειά σκέφτεσαι την οικογένεια σου και όταν είσαι με την οικογένεια, σκέφτεσαι την δουλειά. Το να «ζεις» στο παρών μπορεί να ακούγεται εύκολο, αλλά δυστυχώς δεν είναι. Θέλει μεγάλη προσπάθεια για να το κατακτήσεις. Για μένα το πρώτο βήμα είναι η συνειδητοποίηση. Το επόμενο, είναι να είμαι σε εγρήγορση ώστε να βιώνω, με ουσιαστικό τρόπο τις περισσότερες στιγμές της καθημερινότητας μου. Αυτός είναι ο δικός μου «Thrive» στόχος.

T.G.: Έχεις κάποιο μότο που ακολουθείς στη ζωή σου και σου δίνει δύναμη;

Δ.Θ.: Πιστεύω ότι άνθρωπος δεν είναι «απομονωμένο νησί». Η επικοινωνία και οι σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους είναι μια από τις βασικές ανάγκες μας. Πιστεύω ότι μόνο μέσα από τις ανθρώπινες σχέσεις, μπορείς να γνωρίσεις τον εαυτό σου και εξελιχθείς ως προσωπικότητα. Αυτό προσπαθώ να ακολουθώ στη προσωπική και επαγγελματική ζωή μου. Θέλω να δημιουργώ ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις, από αυτές αντλώ δύναμη.

T.G.: H ευγνωμοσύνη υπάρχει στη ζωή σου; Πόσο συχνά (θυμάσαι να) λες «ευχαριστώ»;

Δ.Θ.: Η ευγνωμοσύνη υπάρχει στη ζωή μου, αλλά νομίζω ότι πολλές φορές ξεχνάω να την εκφράσω στους πολύ κοντινούς μου ανθρώπους είτε και στον εαυτό μου.

T.G.: Τι συμβουλή θα έδινες στον νεότερο εαυτό σου;

Δ.Θ.: Να είναι υπομονετικός γιατί τα καλύτερα στη ζωή έρχονται!


[Το παραπάνω κείμενο εκφράζει προσωπικές απόψεις και δεν αντιπροσωπεύει κάποια επίσημη θέση της Pfizer Hellas.]


Διάβασε ακόμα:

Φάνης Ταμπάκης: “Η Γυμναστική Γεμίζει Τις Μπαταρίες Μου”

Βίκυ Μπουζούκη: “Πολλές Φορές Έχω Αποτύχει. Όμως, Ξανασηκώνομαι Και Συνεχίζω”