Thrive Global: Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις μόλις ξυπνήσεις και το τελευταίο πριν κοιμηθείς;

Δημήτρης Μπογδάνος: Η μέρα αρχίζει με ένα φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι και τελειώνει βάζοντας το ξυπνητήρι 7 ώρες μετά από την ώρα που θα ξαπλώσω.

T.G.: Τι σου δίνει ενέργεια για να φέρεις εις πέρας τη μέρα σου; 

Δ.Μ.: Προσπαθώ να τρέχω 5km την ημέρα, κάτι που σίγουρα αναπτερώνει τη διάθεσή μου. Εκτός αυτού έχω πάντα μαζί μου λίγη μαύρη σοκολάτα αν τα πράγματα ζορίσουν.

T.G.: Έχεις μικρά μυστικά που σε βοηθούν να βρίσκεις λύσεις σε καθημερινά προβλήματα;

Δ.Μ.: Ο social entrepreneur Sam Conniff πριν από 3 χρόνια στο Young Cultural Innovators Forum στο Salzburg μας διέδωσε ότι οι to-do-lists έχουν πεθάνει. Καθημερινός στόχος πρέπει να είναι να ολοκληρώσεις μέχρι τρεις εργασίες. Μάλιστα οι δύο μέχρι το μεσημέρι.

“Η ευγνωμοσύνη είναι για μένα πρωταρχική αξία και κινητήριος δύναμη. Την αναλογίζομαι και την εκτιμώ καθημερινά”.

 

T.G.: Είσαι multitasker; Πιστεύεις σε αυτόν τον τρόπο διαχείρισης των υποχρεώσεων;

Δ.Μ.: Δυστυχώς είμαι multitasker. Παλεύω όμως σθεναρά να το καταπολεμήσω! Είμαι σίγουρος ότι οι άνθρωποι που γεμίζουμε το πρόγραμμά μας ασφυκτικά και εθελοτυφλούμε πίσω από τον χαρακτηρισμό του “πολυπράγμωνα” και του “εργασιομανή” υπερκαλύπτουμε με αυτόν τον τρόπο τις ανασφάλειές μας και θρέφουμε το ανικανοποίητό μας. Ελπίζω σύντομα να βρω μία καλύτερη ισορροπία.

T.G.: Με τον χρόνο πως τα πας; Κάνεις καλή διαχείριση του χρόνου σου μέσα στην ημέρα;

Δ.Μ.: Η μέρα ξεχειλίζει από υποχρεώσεις και δραστηριότητες. Αν οι πολλαπλές εμπειρίες καταγράφονται ως καλή διαχείριση, τότε πράγματι τα πάω καλά με τον χρόνο.

T.G.: Πότε ήταν η τελευταία φορά μου έφτασες κοντά ή έπαθες burnout και γιατί; Πως το αντιμετώπισες;

Δ.Μ.: Συνήθως η υπερκόπωση μου χτυπάει την πόρτα αμέσως μετά από περιόδους έντονης εργασίας, πρεμιέρες κ.λπ. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια καταφέρνω να οχυρώνω καλύτερα το ρεπό της Κυριακής και αυτό με έχει προσταυτεύσει από επίδοξα burnouts.

T.G.: Πότε ήταν η τελευταία φορά που απέτυχες; Και πώς το ξεπέρασες;

Δ.Μ.: Μικρές αποτυχίες έρχονται καθημερινά στον δρόμο μας, μόνο και μόνο για να βοηθήσουν τις επιτυχίες να λάμψουν. Οπότε ας αγαπήσουμε τα στραβοπατήματά μας γιατι έτσι θα εκτιμήσουμε περισσότερο τα ροδοστρωμένα μονοπάτια.

T.G.: Τι σχέση έχεις με το κινητό σου;

Δ.Μ.: Αναπολώντας συχνά την εποχή του σταθερού ενσύρματου τηλεφώνου με καντράν δηλώνω απολύτως εξαρτημένος από τη συσκευή του διαβόλου που κυριαρχεί τη ζωή μας. Ωστόσο έχω μία εντύπωση ότι δεν αργεί η μέρα που το κινητό τηλέφωνο θα αντιμετωπιστεί ως εθιστική ουσία και θα ξεπηδήσει το trend του μη-χρήστη.

T.G.: Ουσιαστική επικοινωνία. Πόσο δύσκολη θεωρείς ότι είναι στις μέρες μας;

Δ.Μ.: Διόλου. Αν ο δίαυλος είναι ανοιχτός το μέσο δεν νομίζω ότι επηρεάζει. Σημασία έχει να υπάρχουν ανοιχτοί άνθρωποι με ανοιχτά τα μυαλά και τις καρδιές τους.

T.G.: Τι κάνεις πριν από μια σημαντική απόφαση ή ένα σημαντικό γεγονός;

Δ.Μ.: Μιλάω με τους δικούς μου ανθρώπους, τους συμβολεύομαι και ζητώ την ενστικτώδη τους γνώμη. Στη συνέχεια συνειδητά λέω στον εαυτό μου ότι κάθε εμπόδιο είναι για καλό και αποδυναμώνω την εξουσία μίας στιγμής σε ολόκληρη τη ζωή μου.

T.G.: Πόσο δύσκολο είναι να βρεις την ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή; Και τι κάνεις για αυτό;

Δ.Μ.: Το επάγγελμά μου, μου επιτρέπει να ευχαριστιέμαι τη σύγχυση αυτού του ορίου. Δεν έχω ποτέ ξυπνήσει μετανιώνοντας για τη θεατρική μου ενασχόληση και δεν έχω ποτέ ξενυχτήσει εξαιτίας της δουλειάς χωρίς να έχω και μία μικρή αίσθηση ικανοποίησης για τον κόπο που γίνεται δημιουργικότητα και χαρά.

T.G.: Αν αναπάντεχα βρεις 15 λεπτά ελεύθερου χρόνου μέσα στη μέρα σου, τι κάνεις;

Δ.Μ.: Αν η μέρα είναι καλοκαιρινή φοράω γυαλιά ηλίου και φωτοσυνθέτω περπατώντας. Αν πάλι είναι χειμώνας το να κάτσω στον καναπέ μου βλέποντας κάτι στο Netflix αποτελεί πολυπόθητη πολυτέλεια.

T.G.: Τι σε αποφορτίζει;

Δ.Μ.: Δεν έχω καλύτερο από χαλαρές συναντήσεις φίλων γύρω από ένα τραπέζι με ωραίο φαγητό, σωστό φωτισμό και την κατάλληλη μουσική.

T.G.: Τι σημαίνει για σένα ευεξία και ποιος είναι ο Thrive στόχος σου;

Δ.Μ.: Θα ήθελα να τραγουδάω πιο συχνά στο αυτοκίνητο. Να κολυμπάω για περισσότερες ώρες. Να διαβάζω περισσότερα βιβλία. Να ταξιδεύω σε πιο άγνωστα μέρη. Και να γνωρίζω πιο πολλούς ανθρώπους.

T.G.: Έχεις κάποιο μότο που ακολουθείς στη ζωή σου και σου δίνει δύναμη ή σε ηρεμεί;

Δ.Μ.: “Αν έχεις να διαλέξεις ανάμεσα στο να είσαι καλός ή να είσαι σωστός, προτίμησε να είσαι καλός.” Από το Θαύμα της R.J. Palacio.

“Μικρές αποτυχίες έρχονται καθημερινά στον δρόμο μας, μόνο και μόνο για να βοηθήσουν τις επιτυχίες να λάμψουν”.

 

T.G.: H ευγνωμοσύνη υπάρχει στη ζωή σου; Πόσο συχνά (θυμάσαι να) λες «ευχαριστώ»;

Δ.Μ.: Η ευγνωμοσύνη είναι για μένα πρωταρχική αξία και κινητήριος δύναμη. Την αναλογίζομαι και την εκτιμώ καθημερινά. Δεν είμαι φειδωλός μαζί της, ενώ ο αντίθετος πόλος της αχαριστίας μπορεί να με οδηγήσει στην τρέλα.

Ο Δημήτρης Μπογδάνος σκηνοθετεί, διασκευάζει και σκηνογραφεί την παράσταση “Δάφνις και Χλόη” στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου στις 19 & 20 Ιουλίου.  

 

Διάβασε ακόμα:

Μιχάλης Σεΐτης: «Εμείς Βάζουμε Τα Όρια Στον Εαυτό Μας Και Μόνο Εμείς Μπορούμε Να Τα Ξεπεράσουμε»

Μαρίνα Γιώτη: «Αποσυνδέομαι Συνειδητά Από Την Τεχνολογία Κάποιες Ώρες Της Ημέρας Γιατί Παρασύρομαι»