Thrive Global: Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις μόλις ξυπνήσεις και το τελευταίο πριν κοιμηθείς;

Δημήτρης Κούλουρης: Με το που ακούσω το ξυπνητήρι θα σηκωθώ. Αποφεύγω να μένω στο κρεβάτι ή να πατάω την αναβολή στο ξυπνητήρι. Το snooze button εξάλλου έχει επιστημονικά αποδειχτεί πως μειώνει την αποδοτικότητα και τη διάθεσή σου μέσα στην μέρα. Θα πλύνω λοιπόν το πρόσωπο μου και τα δόντια μου, και μετά καθώς τρώω το πρωινό μου θα μπω στα social media και στα mail μου.

Πριν κοιμηθώ, βλέπω με την κοπέλα μου κάποια σειρά ή ταινία για να αποφορτιστώ από το τρέξιμο και την πίεση της ημέρας που πέρασε. Εργάζομαι μέχρι τις 10 το βράδυ και δυστυχώς η ένταση και το άγχος της δουλειάς μεταφέρεται εύκολα στο σπίτι. Αυτό με βοηθάει να αδειάσω και να αλλάξω τις σκέψεις μου.

TG: Έχεις καλή σχέση με τον ύπνο; Πιστεύεις ότι είναι σημαντικός παράγοντας ευεξίας και αποδοτικότητας;

ΔΚ: Δεν μπορώ να πω πως έχω και την καλύτερη σχέση. Δυσκολεύομαι να κοιμηθώ, ενώ ταυτόχρονα ξυπνάω πολύ εύκολα και νωρίς, ακόμη και αν δεν χρειάζεται ή αν έχω κοιμηθεί αργά. Το να κοιμάσαι νωρίς και το να ξυπνάς νωρίς, είναι για μένα ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας ευεξίας και αποδοτικότητας. Στο μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής μου έκανα πρωταθλητισμό και όσο σημαντικές ήταν οι ώρες προπόνησης, άλλο τόσο σημαντικές ήταν οι ώρες ύπνου και το να κοιμηθείς όσο νωρίτερα πριν τις 12 γίνεται.

TG: Τι σου δίνει ενέργεια για να φέρεις εις πέρας τη μέρα σου;

ΔΚ: Διανύω μια περίοδο που φεύγω από το σπίτι το πρωί στις 7 και επιστρέφω σ τις 10 το βράδυ και πολλές φορές η γυμναστική, η οποία είναι η ζωή μου και το επάγγελμα μου, δεν χωράει. Αν λοιπόν περάσουν 2 ή 3 μέρες χωρίς γυμναστική, αντιλαμβάνομαι πως δεν μπορώ να σκεφτώ και να δω καθαρά και ψύχραιμα. Για αυτό λοιπόν προσπαθώ να «δημιουργήσω» λίγο χρόνο, έστω και 30 λεπτά για τρέξιμο ή κάποιες ασκήσεις υψηλής έντασης. Η αρχή πολλές φορές είναι δύσκολη. Ύστερα όμως αντλώ τόση ενέργεια και δυναμική για την υπόλοιπη μέρα που αναρωτιέμαι πόσο άδικο είναι να υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που δεν έχουν βρει τρόπο να αγαπήσουν και να εντάξουν την γυμναστική στη ζωή τους.

TG: Είσαι multitasker; Πιστεύεις σε αυτόν τον τρόπο διαχείρισης των υποχρεώσεων;

ΔΚ: Θα έλεγα πως είμαι. Ασχολούμαι με την γυμναστική και τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και κάθε μέρα έχω τρεις διαφορετικούς χώρους εργασίας. Το κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ, το Training Room που είναι το γυμναστήριό μου και την ομάδα του Κολλεγίου Αθηνών Ψυχικού. Αν συνυπολογίσεις το γεγονός πως σε αυτό τον κλάδο έχεις να κάνεις με ανθρώπους και οι μισοί από αυτούς είναι παιδιά και κάποιοι από αυτούς πρωταθλητές πολύ υψηλού επιπέδου, η πρόκληση είναι μεγάλη. Θέλει οργάνωση, πειθαρχία, την ικανότητα να βάζεις τις σωστές προτεραιότητες, να λύνεις τα προβλήματα και ν�� έχεις φιλοδοξίες και ενθουσιασμό για αυτό που κάνεις.

TG: Με τον χρόνο πώς τα πας; Κάνεις καλή διαχείριση του χρόνου σου μέσα στην ημέρα;

ΔΚ: Την φετινή χρονιά μπορώ να πω πως έχω αρχίσει και διαχειρίζομαι καλύτερα τον χρόνο και τις διαθέσιμες ώρες της ημέρας. Έχω δώσει προτεραιότητα στη δουλειά, αλλά με τους κατάλληλους συνεργάτες, μπορώ και συνεχίζω να δουλεύω ποιοτικά αλλά και να έχω λίγο χρόνο για μένα.

TG: Κάνεις διαλογισμό; 

ΔΚ: Δεν κάνω διαλογισμό. Αυτό που κάνω, είναι να βρίσκομαι στο γραφείο μου σίγουρα 30 με 40 λεπτά πριν το πρώτο μου μάθημα, για να πιω τον καφέ μου ακούγοντας την μουσική που με ηρεμεί και να ελέγξω τις υποχρεώσεις και το πρόγραμμα της ημέρας. Αν ξέρω πως η μέρα μου δεν θα είναι πολύ φορτωμένη και πως μένει λίγο χρόνος το μεσημέρι, θα αξιοποιήσω αυτό το πρωινό διάστημα για γυμναστική.

TG: Τι σχέση έχεις με το κινητό σου, με την τεχνολογία και τα social;

ΔΚ: Το κινητό μου είναι συνέχεια μαζί μου. Επικοινωνώ με τους πελάτες και τους αθλητές μου, είτε καθαρά για το πότε θα προπονηθούν, είτε απλά για μου πουν τον προβληματισμό τους ή κάθε τι που τους απασχολεί και θεωρούν πως θα έπρεπε να το ξέρω. Φυσικά θα μπω στο Instagram και το Facebook, περισσότερο από ό,τι θα ήθελα, αλλά και αυτό μπορώ και το συνδέω με τη δουλειά μου, την αλληλεπίδρασή μου δηλαδή με τον κόσμο και την διαφήμισή μου.

TG: Τι κάνεις πριν από μια σημαντική απόφαση ή ένα σημαντικό γεγονός;

ΔΚ: Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό, γιατί στο φιλικό μου περιβάλλον έχω ανθρώπους που δουλειά τους είναι να συμβουλεύουν και να διαχειρίζονται καταστάσεις και μεγάλες εταιρίες. Πριν λοιπόν από σημαντικές αποφάσεις θα συμβουλευτώ αυτούς, αλλά και το οικογενειακό μου περιβάλλον. Μέσα από αυτές τις συζητήσεις, παρατηρώ και πώς κατευθύνονται οι δικές μου σκέψεις και επιθυμίες και ανάλογα πράττω.

TG: Πόσο δύσκολο είναι να βρεις την ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή και τι κάνεις για αυτό;

ΔΚ: Θεωρώ πως είναι πολύ δύσκολο. Νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη λοιπόν και συνέχεια τονίζω πως για αυτή την πετυχημένη ισορροπία που έχω βρει, ευθύνεται ξεκάθαρα η Στέλλα, ο άνθρωπος που είναι δίπλα μου τα τελευταία 5 χρόνια και μαζί εξελισσόμαστε και ωριμάζουμε.

TG: Αν αναπάντεχα βρεις 15 λεπτά ελεύθερου χρόνου μέσα στη μέρα σου, τι κάνεις;

ΔΚ: Τα 15 απρόσμενα λεπτά ελεύθερου χρόνου συνήθως θα τα αξιοποιήσω κάνοντας τίποτα! Πιστεύω ακράδαντα στη σημασία του να μην σκέφτεσαι τίποτα και να αφήνεις το μυαλό να ρίξει τις στροφές για λίγο. Είτε κοιτώντας τον ουρανό, είτε τον τοίχο, είτε και την οθόνη του κινητού. Αν όμως τα απρόσμενα λεπτά είναι 30, θα κλείσω τα μάτια μου και θα προσπαθήσω να κοιμηθώ.

TG: Τι σημαίνει για σένα ευεξία και ευημερία και ποιος είναι ο Thrive στόχος σου;

ΔΚ: Η ευεξία και η ευημερία είναι ο τρόπος ζωής και οι συνειδητές και πολυδιάστατες επιλογές μας για την βέλτιστη εκδοχή του εαυτού μας. Άρα έχει να κάνει με τα πάντα. Την άσκηση, την διατροφή, την ψυχαγωγία, την εκπαίδευση και ενημέρωση, την κοινωνική μας ζωή. Ο δικός μου Thrive στόχος γενικά είναι να παραμένω ψύχραιμος όσα και αν έχω να αντιμετωπίσω μέσα στην μέρα μου, καθώς και η εύρεση χρόνου για να περάσω με φίλους. Καθώς έρχεται το καλοκαίρι και με Ιούλιο και Αύγουστο να έχω λιγότερες υποχρεώσεις, πιστεύω θα γίνει πιο εύκολο.

TG: Έχεις κάποιο μότο που ακολουθείς στη ζωή σου και σου δίνει δύναμη ή σε ηρεμεί;

ΔΚ: Μέσα από τον πρωταθλητισμό έμαθα από μικρός να μην επαναπαύομαι και να ψάχνω όλο και περισσότερα. Πάντα με ευγνωμοσύνη για όσα ήδη έχω, αλλά συνέχεια ανήσυχος. Το μότο που έχω και με χαρακτηρίζει, είναι μια ευχή του Μιχαήλ Άγγελου, γλύπτη και καλλιτέχνη της Αναγέννησης: πάντα να επιθυμώ και να διεκδικώ περισσότερα από αυτά που μπορώ να καταφέρω.

TG: H ευγνωμοσύνη υπάρχει στη ζωή σου; Πόσο συχνά (θυμάσαι να) λες «ευχαριστώ»; 

ΔΚ: Χωρίς να γνωρίζω την ερώτηση, έχω ήδη αναφερθεί σε αυτή την λέξη κάποιες φορές νωρίτερα. Η φύση μας είναι τέτοια, να ζητάμε όλο και περισσότερα. Αυτό δεν έχει μόνο αρνητικές προεκτάσεις. Η τεχνολογία, όλες οι επιστήμες και οτιδήποτε άλλο μας περιτριγυρίζει, δεν θα ήταν σε αυτό το επίπεδο και μορφή, αν δεν υπήρχαν άνθρωποι που δεν ήταν ικανοποιημένοι. Για να πάμε όμως μπροστά, πιστεύω πως πρέπει να νιώθουμε ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχουμε πετύχει ή όλα όσα θεωρούμε δεδομένα, αλλά για άλλους δεν είναι και για κάποιους δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ.

TG: Τι συμβουλή θα έδινες στον νεότερο εαυτό σου;

ΔΚ: Να είναι πιο τολμηρός στις αποφάσεις του. Επίσης να βρει τρόπο και να μάθει να λέει όχι, όταν αυτό θέλει και αισθάνεται.

TG: Προσφορά, νόημα, όραμα –αξίες. Τι σημαίνουν αυτές οι λέξεις για σένα; Πώς μπήκαν στη ζωή σου; Τι κερδίζεις και τι προσφέρεις μέσα από αυτές;

ΔΚ: Η προσφορά έχει τρομερή σημασία και όσα κερδίζει αυτός που την δέχεται, πιστεύω πως άλλο τόσο κερδίζεις και εσύ που την παρέχεις. Το ότι ασκώ ένα επάγγελμα όπου προσφέρω μια υπηρεσία που κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα, να αποκτούν αυτοπεποίθηση, να βάζουν στόχους, να βάζουν μεγαλύτερους στόχους, να πετυχαίνουν και να αλλάζουν τον τρόπο ζωής τους προς το καλύτερο, με κάνει ευτυχισμένο. Το να κινείσαι με νόημα σε μια καθημερινότητα τόσο γρήγορη και βιαστική, να έχεις όραμα σε μια εποχή που λίγοι ξέρουν τι θέλουν και πώς να το πετύχουν, το να κρατάς τις αξίες σου, ακόμη και όταν θα βγεις «χαμένος», είναι για μένα αυτά που θαυμάζω και προσπαθώ να ακολουθώ.

Διάβασε ακόμα:

Χαρά Τζιουβάρα: “Κάποια Στιγμή Στην Πορεία Της Ζωής Μας Πρέπει Να Αναζητήσουμε Την Ενσυναίσθηση”

Δέσποινα Σίσκου: “Οι Άνθρωποι Είναι Αυτοί Που Κάνουν Τη Διαφορά Και Πάνε Την Εταιρεία Μπροστά”