Εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο, τα παιδιά ζούνε μια διαφορετική πραγματικότητα μέσα στην οποία πρέπει να ανταπεξέλθουν, αποδεχόμενα καινούργιες καταστάσεις και συνθήκες. Φέτος το καλοκαίρι, εκτός από τον κορωνοϊό, τα παιδιά ζήσανε ξανά, γνώρισαν ή άκουσαν για φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές και σεισμούς), γεγονός από μόνο του τρομακτικό. Γιατί για τα παιδιά, οι φυσικές καταστροφές είναι ένα δύσκολο θέμα που τους δημιουργεί φόβο και ανασφάλεια. Κυρίως γιατί αναρωτιούνται γιατί συμβαίνει μία τέτοια καταστροφή, αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε για να την αποφύγουμε.

Συνεπώς, από μικρή ηλικία θα πρέπει να μάθουν να σέβονται την αξία της φύσης και να προστατεύουν το περιβάλλον. Να είναι ευαισθητοποιημένοι σε ό,τι αφορά στον πλανήτη μας και τη ζωή μας σε αυτόν, έτσι ώστε να συνεχίσουν να προστατεύουν τη φύση και στην ενήλικη ζωή τους.

Παρακάτω σας δίνω μερικούς τρόπους ώστε να διδάξετε στα παιδιά την αξία της φύσης, αλλά και πώς μπορούν και πρέπει να τους γίνει βίωμα η προστασία του Πρασίνου.

1.Οι γονείς πρέπει να τους μιλάτε με ειλικρίνεια για όλα τα φυσικά φαινόμενα που συμβαίνουν.

2. Βάλτε το δικό σας λιθαράκι κι εκπαιδεύστε τα παιδιά στο να δείχνουν εμπράκτως τον σεβασμό τους απέναντι στο περιβάλλον, μέσα στο οποίο ζούνε. Φυτέψτε μαζί τους στο χώμα ή σε γλάστρες λουλούδια και δέντρα στον κήπο ή τη βεράντα, λάβετε μέρος σε δεντροφύτευση μέσα σε δάσος, κάντε συστηματικά ανακύκλωση, οργανώστε μια Κυριακή για συλλογή με γάντια και σακούλες των σκουπιδιών από κάποια παραλία και θάλασσα. Επίσης, μάθετε στα παιδιά σας τη σημασία της επαναχρησιμοποίησης, της οικολογίας αλλά και χρήσης -χωρίς σπατάλη- του νερού και του ρεύματος. Δεν αφήνουμε το νερό να τρέχει ή το φως αναμμένο χωρίς λόγο. Μην ξεχνάτε ότι εσείς είστε πάντοτε το παράδειγμα και πρότυπο για τα παιδιά. Στα σωστά και στα λάθος.

3. Υπάρχουν πολλά βιβλία που μιλάνε για τον σεβασμό στο περιβάλλον και την ανακύκλωση. Μπορείτε να διαλέξετε ενα βιβλίο κατάλληλο με την ηλικία του και να του το διαβάσετε. Τα βιβλία πάντα προκαλούν το ενδιαφέρον τους και πάντα τους δημιουργούν απορίες. Υπάρχουν επίσης ταινίες κινουμένων σχεδίων που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον. Ακόμη ένας τρόπος είναι να διδάξετε τα ονόματα των φυτών, των δέντρων και των ζώων, και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, το πού φύονται, πού ζουν, πώς αναπαράγονται κλπ..

4. Ο καλύτερος τρόπος για να αγαπήσουν τα παιδιά τη φύση αλλά και να την μάθουν, είναι η επαφή με το πράσινο, όπως μια βόλτα, μια εκδρομή, ακόμη και η κατασκήνωση. Με αυτό τον τρόπο, τα παιδιά θα γνωρίσουν τα άνθη, τα πουλιά, τα ζώα, στο φυσικό τους περιβάλλον. Εξερευνήστε με φιλικό τρόπο τη φύση και εκτιμήστε, μαζί, τα οφέλη και τη σημαντικότητά της στον άνθρωπο και τον πλανήτη μας.τερος τρόπος για να αγαπήσουν την φύση αλλά και να την μάθουν είναι η επαφή. Για παράδειγμα μια βόλτα να δούνε τα λουλούδια, τα ζώα, μία βόλτα στην θάλασσα ακόμη και στην παιδική χαρά. Έτσι θα εξερευνήσουν την φύση και θα δουν όλα αυτά που βλέπουν στα βιβλία και στην τηλεόραση.

5. Μάθετε στα παιδιά να μην σκοτώνουν τα έντομα που συναντούν, ακόμη και αν τα τρομάζει η θέα τους. Είναι κι αυτά ζωντανοί οργανισμοί, απλώς με άλλη μορφή, απαραίτητοι για το οικοσύστημα, με τον δικό τους ρόλο μέσα σε αυτό. Όπως οι μέλισσες, που πλέον είναι είδος υπό εξαφάνιση και χωρίς αυτές θα εξαφανιστούν φυτά και άλλοι οργανισμοί που εξαρτώνται από αυτές.

Είναι πολύ σημαντικό να μάθετε στα παιδιά, αλλά να θυμηθείτε κι εσείς, πως δεν πρέπει να καταστρέφουμε τη φύση, αφού είμαστε φιλοξενούμενοί της, παρά να την σεβόμαστε και να την προστατεύουμε με κάθε δυνατό τρόπο. Καλλιεργήστε στα παιδιά την κριτική σκέψη, την πρωτοβουλία, την εκτίμηση. Έτσι θα μάθουν να σέβονται τον εαυτό τους και τους άλλους και θα αντιληφθούν ότι η εκτίμηση και η προστασία εφαρμόζονται παντού στη ζωή και τις σχέσεις.

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Θέλω να πετάξω

Γιατί όταν χάνεις το ζωάκι σου, γίνεσαι πιο δυνατός

Author(s)

  • Η Κατερίνα Παπαϊωάννου έχει σπουδάσει στο τμήμα Ηχοληψίας και Μουσικών Οργάνων στο Α.Τ.Ε.Ι. Κεφαλληνίας. Η Μουσική ήταν για εκείνη ανέκαθεν αυτή που ρύθμιζε το συναίσθημα, τη διάθεση, ακόμη και τις αποφάσεις της. Πέραν, όμως, από την Μουσική, πάντα της άρεσε να διαβάζει και να αναζητά τη γνώση. Τον τελευταίο χρόνο, έκανε ένα από τα όνειρά της πραγματικότητα και σπούδασε στην Global Academyof Coaching, Life Coach. Ασχολείται με το Kids Life Coaching γιατί αγαπάει τα παιδιά και θέλει να τα βοηθήσει να μάθουν τις δεξιότητες που θα τα βοηθήσουν στην υπόλοιπη ζωή τους ώστε να γίνουν ηγέτες του εαυτού τους.