Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Ποιες κινήσεις σε προδίδουν.
– Ποια είναι η ερμηνεία της κάθε κίνησης.


Αν δεις κάποιον να κάθεται όρθιος με σταυρωμένα τα χέρια τι υποθέτεις; Ότι είναι εκνευρισμένος; Ή ότι απλά μπορεί να κρυώνει; Το να διαβάζεις τη γλώσσα σώματος των γύρω σου δεν είναι κάτι εύκολο. Μπορεί όμως να σου δώσει χρήσιμες πληροφορίες, έτσι ώστε να προσαρμόσεις ανάλογα τη δική σου συμπεριφορά και να τον χειριστείς αποτελεσματικά. Ακολουθούν 6 επιστημονικά τεκμηριωμένα τρικ που θα σε βοηθήσουν να αποκρυπτογραφήσεις την γλώσσα του σώματος των γύρω σου.

Το σήκωμα του ώμου

Μπορεί ν’ αποτελεί σημάδι ότι δεν ξέρεις τι συμβαίνει. Σύμφωνα με τους Barbara και Allan Pease, συγγραφείς του βιβλίου “Το Αξιόπιστο Βιβλίο για την Γλώσσα του Σώματος” αυτή η χειρονομία χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο προκειμένου ένα άτομο να δείξει ότι δεν ξέρει ή δεν καταλαβαίνει τι του λες.

Οι ανοιχτές παλάμες

Αποτελεί μία κίνηση που εκφράζει ειλικρίνεια. Όταν κάποιος ορκίζεται να πει την αλήθεια σε ένα δικαστήριο, βάζει το ένα του χέρι στο Ευαγγέλιο και σηκώνει το άλλο στον αέρα, με την παλάμη του να κοιτάζει αυτόν στον οποίο απευθύνεται. Όπως εξηγεί η Pease, αυτό συμβαίνει, γιατί η ανοιχτή παλάμη έχει συνδεθεί με την αλήθεια, την ειλικρίνεια και την αφοσίωση και συνεχίζει λέγοντας πως οι άνθρωποι δείχνουν την παλάμη τους, όταν θέλουν να δείξουν ότι δεν αποτελούν απειλή.

Η κλειστή παλάμη με το δείκτη όρθιο

Μπορεί να αποτελεί ένδειξη προσπάθειας και επιβολής κυριαρχίας τον ενός προς τον άλλον. Υπάρχουν πολλά σημάδια και συμπεριφορές που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν όταν αισθάνονται ότι είναι ανώτεροί σου ή όταν προσπαθούν να σε πείσουν ότι είναι. Αν κάποιος έχει κλειστή την παλάμη του και υψώνει τον δείκτη του, πιθανόν να προσπαθεί να επιβληθεί. Όπως σημειώνει η Pease, αυτή η κίνηση υποδηλώνει ότι αισθάνεσαι ανώτερος του άλλου και υποσυνείδητα προκαλεί αρνητικά συναισθήματα στο άτομο απέναντί σου.

Αν κάποιος σε κοιτάζει για πολλή ώρα μέσα στα μάτια…

…ίσως λέει ψέματα. Σε μία προσπάθεια να αποφύγουν τις περίεργες ματιές, άτομα που λένε ψέματα εσκεμμένα μπορεί να κρατούν για πολλή ώρα το βλέμμα τους καρφωμένο πάνω σου, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που σε κάνουν να νιώθεις άβολα, υποστηρίζει η ειδική στη γλώσσα του σώματος Lillian Glass και συνεχίζει λέγοντας πως ένα ακόμα χαρακτηριστικό των ατόμων που λένε ψέματα είναι ότι στέκονται ακίνητοι και δεν ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους.

Τα σταυρωμένα πόδια

Μπορεί να είναι συνήθως σημάδι ότι το άτομο σε κρατάει σε απόσταση. Τα σταυρωμένα πόδια υποδηλώνουν ότι το άτομο σωματικά, συναισθηματικά και ψυχικά σε κρατάει μακριά του, υποστηρίζει ο ψυχολόγος Travis Bradberry, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο να υποχωρήσει σε μία μεταξύ σας διαπραγμάτευση.

Αν κάποιος πιάνει συνεχώς το πρόσωπο ή τα χέρια του…

…το πιθανότερο είναι ότι νιώθει αγχωμένος. Ο Navarro υποστηρίζει ότι ένα άτομο μπορεί να δείξει τη νευρικότητά του, χωρίς να την εκφράσει με λέξεις, αφού αν κάποιος πιάνει συνεχώς το πρόσωπο, τα χέρια του ή και τα δύο, αυτές οι κινήσεις αποτελούν τις πιο συνηθισμένες ενδείξεις άγχους. Νευρικότητα δηλώνεις, επίσης, και όταν κουνάς το πόδι σου, καθώς σύμφωνα με τη Susan Whitbourne, καθηγήτρια του University of Massachusetts, ένα πόδι που τρέμει δείχνει άγχος, ενόχληση ή και τα δύο.

Διάβασε ακόμα:

Τα Σημάδια Που Αποκαλύπτουν Ότι Κάποιος Σε Συμπαθεί

Πώς Να «Διαβάσεις» Τα Ψεύτικα Πρόσωπα

Author(s)

  • Η συντακτική ομάδα του Thrive Greece αποτελείται από δημοσιογράφους και επιστημονικούς συνεργάτες από τον χώρο της υγείας και της ευεξίας, της αποδοτικότητας, της ψυχολογίας, της αυτοβελτίωσης, της διατροφής και του fitness.