Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία, από το τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης και τα πρώτα της αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nutrients. Στόχος της ήταν η εύρεση πιθανής συσχέτισης μεταξύ της αλλαγής ώρας λήψης των γευμάτων κατά το Σαββατοκύριακο, με την αύξηση του Δείκτη Μάζας Σώματος και κατ’ επέκταση του βάρους. Το δείγμα των 1106 ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα, αφορούσε ενήλικες 18-25 ετών από την Βαρκελώνη και το Μεξικό.

Στα αποτελέσματα, το πρωινό φάνηκε να έχει την μεγαλύτερη απόκλιση τα Σαββατοκύριακα σε σχέση με τις καθημερινές, με μέσο όρο περίπου στις 2 ώρες, ενώ το μεσημεριανό γεύμα περίπου 1 ώρα και το δείπνο ½ ώρα.

Οι ερευνητές αναφέρουν  ότι υπάρχει ευθεία συσχέτιση μεταξύ του αποσυντονισμού στην ώρα λήψης γευμάτων ανάμεσα στις καθημερινές και το Σαββατοκύριακο και στην αύξηση του Δείκτη Μάζας Σώματος, χωρίς να επηρεάζεται από άλλες παραμέτρους όπως οι ώρες ύπνου. Σε μία μικρότερη μελέτη, το 2015 είχε αποδειχθεί ότι η καθυστέρηση λήψης του πρωινού γεύματος προκαλεί μεταβολικές αλλαγές.

Μία απόκλιση της ώρας λήψης πρωινού κατά 3,5 ώρες, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ΔΜΣ κατά 1,38.

Δηλαδή σε ένα άνθρωπο 80 κιλών με μέτριο ύψος μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του βάρους κατά 4 κιλά!!!

Επίσης, φάνηκε ότι οι κοινωνικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά το Σαββατοκύριακο, οδηγούν ένα  σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων στην κακή επιλογή τροφίμων και στην αυξημένη θερμιδική πρόσληψη.

Οδηγίες αντιμετώπισης Διατροφικού Jet Lag

  • Προσπαθήστε να έχετε τακτικές ώρες λήψης γευμάτων (καθημερινές και Σαββατοκύριακο)
  • Καταναλώστε το πρωινό σας γεύμα όσο νωρίτερα μπορείτε.
  • Προτιμήστε να έχετε το κυρίως σας γεύμα το μεσημέρι ή το απόγευμα.
  • Προσπαθήστε να αποσυνδέσετε την διασκέδαση από την αυξημένη λήψη τροφής ή την κακή επιλογή τροφίμων.

Συμπερασματικά

Η αλλαγή της ώρας λήψης των γευμάτων το Σαββατοκύριακο μπορεί να ευθύνεται για τον μεταβολικό αποπροσανατολισμό και το Διατροφικό Jet Lag που μας παχαίνει, όπως τονίζουν οι ερευνητές.

Αρχική δημοσίευση από το Γιάννη Χρύσου στο fotinigeorgiou.gr.

Διάβασε ακόμα:

Τρώμε πρωινό αναλόγως με τον τύπο μας!

5 οφέλη των ψαριών στην υγεία

Author(s)

  • fotinigeorgiou.gr

    Ενημερωτικό Site Υγείας

    Στην καθημερινότητα μας όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δεκάδες μέτωπα. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει ανακαλύψει μέσα από μελέτες ετών, ένα πολύτιμο εφόδιο που μπορεί να μας οχυρώσει έναντι οποιασδήποτε «απειλής» …Είναι η ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ + ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Σε αυτό το site, με την βοήθεια καταξιωμένων ειδικών επιστημόνων, ανακαλύπτουμε τους τρόπους και τα σωστά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε, ώστε να διασφαλίσουμε και να βελτιώσουμε την υγεία μας, τόσο την σωματική όσο και την ψυχική. Όταν είμαστε καλά και αισθανόμαστε καλύτερα, μεταμορφώνουμε αυτομάτως την ζωή μας, βρίσκουμε την δύναμη να ανταπεξέλθουμε στα «δύσκολα» και να προχωρήσουμε μπροστά με θετική ματιά. Δεσμευόμαστε ότι με γνώμονα την αξιοπιστία, την εγκυρότητα και τον σεβασμό στο πολυτιμότερο αγαθό, θα σας ενημερώνουμε για θέματα υγείας που σας απασχολούν και σας προβληματίζουν.