Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί αντί για κανονικό ρύζι, να επιλέξεις ρύζι από κουνουπίδι ή κινόα.
-Γιατί αντί για κρασί, να επιλέξεις ανθρακούχο νερό.


Επειδή τις γιορτές οι διατροφικές ατασθαλίες ήταν περισσότερες και όλοι μας ήμασταν πιο επιρρεπείς στους πειρασμούς, τώρα που γυρίσαμε ξανά στην καθημερινότητά μας, αν θέλουμε να χάσουμε τα κιλά που ενδεχομένως πήραμε στις διακοπές, υπάρχουν τρόποι για έξυπνες και υγιεινές διατροφικές επιλογές, που συνδυάζουν τη γευστική απόλαυση με τις χαμηλές θερμίδες! Έτσι δεν θα στερηθούμε κάτι από όλα όσα θέλουμε να καταναλώσουμε.

Και επειδή όλα όσα καταναλώνουμε επηρεάζουν την διάθεση και την υγεία του εγκεφάλου μας, όπως υποστηρίζει έρευνα του 2015, οι διατροφικές αλλαγές που ακολουθούν βοηθούν να προστατέψουμε τη σωματική και ψυχική υγεία μας. 

1. Αντί για κανονική ζύμη πίτσας, επιλέγουμε ζύμη με βάση λαχανικών

Μία πίτσα χωρίς γλουτένη ή  μία με ζύμη λαχανικών αποτελεί μία γευστική επιλογή με ελάχιστες θερμίδες. Τα έτοιμα και επεξεργασμένα φαγητά (junk food) εγκυμονούν πολλούς κινδύνους αναφορικά με την υγεία, υποστηρίζει έρευνα του 2018, επομένως η αντικατάστασή τους με πιο υγιεινά είναι απαραίτητη. 

2. Αντί για chips, επιλέγουμε crisps λαχανικών

Η απόλαυση παραμένει σχεδόν η ίδια. Αν μάλιστα προστεθούν διάφορα μπαχαρικά που είναι ωφέλιμα για την υγεία, καθώς αποτελούν πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών, που προστατεύουν από τη γήρανση, αλλά και από διάφορες παθήσεις σύμφωνα με έρευνα του 2006, τότε η γεύση είναι σαφώς καλύτερη. 

3. Αντί για κανονικό ρύζι, επιλέγουμε ρύζι από κουνουπίδι ή κινόα

Το ρύζι από κουνουπίδι είναι μία πολύ γευστική επιλογή που τα τελευταία χρόνια αποτελεί τη νέα τάση στην υγιεινή διατροφή. Χωρίς γλουτένη και γεμάτο φυτικές ίνες, περιέχει ελάχιστες θερμίδες και αποτελεί την τέλεια εναλλακτική του ρυζιού, η οποία διατηρεί την αντιοξειδωτική δράση του κουνουπιδιού αν μαγειρευτεί στον ατμό, όπως υποστηρίζει έρευνα του 2013. Αντίστοιχα, έρευνα του 2020, εξάρει την κινόα, που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα, φυτικές ίνες και υδατάνθρακες και αποτελεί μία πολύ καλή εναλλακτική του ρυζιού. 

4. Αντί για απογευματινό καφέ, επιλέγουμε τσάι με βότανα 

Η καφεΐνη παραμένει στον οργανισμό για 4-6 ώρες μετά την κατανάλωση καφέ, συνεπώς επηρεάζει αρνητικά τον βραδινό ύπνο, τονίζει έρευνα του 2013. Αντίθετα, ένα χαλαρωτικό τσάι με βότανα με ελάχιστη ποσότητα καφεΐνης, όχι μόνο δεν επηρεάζει τον ύπνο, αλλά διατηρεί τα επίπεδα ενέργειας το απόγευμα. 

5. Αντί για ανθυγιεινά σνακ, επιλέγουμε ξηρούς καρπούς 

Τα οφέλη της κατανάλωσης ξηρών καρπών στην υγεία τονίζει έρευνα του 2010, σύμφωνα με την οποία, μεταξύ άλλων οι ξηροί καρποί προστατεύουν από την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, πετρών στη χολή και στα δύο φύλα, καθώς και την εμφάνιση διαβήτη στις γυναίκες. 

6. Αντί για κρασί, επιλέγουμε ανθρακούχο νερό 

Η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο κάνει καλό στην υγεία της καρδιάς, καθώς και στο κυκλοφορικό σύστημα. Ωστόσο, η κατάχρηση μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο συκώτι, το ήπαρ και την καρδιά σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Harvard School of Public Health. Για να αποφύγει κανείς τα προβλήματα υγείας που μπορεί να ανακύψουν από την κατάχρηση αλκοόλ, αλλά και τις θερμίδες που μπορεί να προσλάβει μέσω αυτού, μπορεί να επιλέξει ανθρακούχο νερό και να προσθέσει διάφορα φρούτα για πιο έντονη γεύση. 

7. Αντί για παγωτό, επιλέγουμε sorbet… 

… και αντί για γλυκό, smoothie. Το sorbet αποτελεί μία πολύ πιο δροσερή επιλογή που δεν περιέχει προσθήκη ζάχαρης και μπορεί να είναι το ίδιο απολαυστικό από το ίδιο το παγωτό. Αντίστοιχα, ένα δροσερό smoothie αποτελεί ένα πολύ υγιεινό και χορταστικό σνακ και χωρίς καθόλου θερμίδες.

Διάβασε ακόμα:

Για καλύτερη υγεία μην ξεχνάς το νερό!

3 Μικροβήματα για γίνεις πιο αποδοτικός 

Author(s)

  • Ελίνα Δελενίκα

    Head of Content Thrive Greece

    Η Ελίνα Δελενίκα είναι Head of Content του Thrive Greece.