Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιες τροφές αποκλείει η δίαιτα DASH.
-Γιατί να την επιλέξεις αν έχεις υψηλή πίεση.


Το διατροφικό μοντέλο DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) αποτελεί δημιούργημα του Αμερικάνικου Ινστιτούτου Υγείας (U.S National Institute of Health) και στοχεύει, όπως φαίνεται και από την ονομασία το,υ στη ρύθμιση της υπέρτασης και των επιπέδων χοληστερόλης μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. 

Χαρακτηριστικά

Η δίαιτα DASH είναι ένα πρόγραμμα διατροφής πλούσιο σε: 

 • φρούτα & λαχανικά 
 • γαλακτοκομικά με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά
 • ξηρούς καρπούς 
 • ψάρι 
 • δημητριακά ολικής άλεσης

Αντίθετα, περιλαμβάνει μικρές ποσότητες από:

 • κόκκινο κρέας με χαμηλά λιπαρά
 • τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη (π.χ. αναψυκτικά)

Ενώ, αποκλείει:

 • την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων
 • την προσθήκη άλατος στα γεύματα

Οφέλη

Βάσει του σχεδιασμού της, η προσκόληση στη δίαιτα DASH συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε: κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο και φυτικές ίνες συνδυαστικά με τη χαμηλή περιεκτικότητά της σε νάτριο, κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη.

Συμπέρασμα

Όταν η υγεία μας καθιστά αναγκαία μία γενναία στροφή του τρόπου ζωής και ιδιαίτερα της διατροφής, η ιδέα και μόνο των ανάλατων και άνοστων φαγητών προκαλεί απέχθεια και τάση αναβολής των αναγκαίων αλλαγών.

To Σχέδιο Διατροφής DASH είναι μία αποτελεσματική διατροφική μέθοδος αντιμετώπισης της υπέρτασης, για τον λόγο αυτό συστήνεται κυρίως σε προϋπερτασικά και υπερτασικά άτομα. Είναι αποδεδειγμένο, ότι η δίαιτα DASH έχει εμφανή επίδραση στην αρτηριακή πίεση μέσα σε μόλις 14 μέρες από την έναρξή της.

Παράλληλα, φαίνεται πως βοηθά και στη μείωση των καρδιοπαθειών και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Μάλιστα, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι με τη συγκεκριμένη δίαιτα παρατηρήθηκε μείωση κατά 20% σε καρδιαγγειακές νόσους , 21% στη στεφανιαία νόσο , 19% στον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου και 29% στον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Παρ’ όλα τα θετικά στοιχεία του και την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητά του, οι προδιαγραφές του συγκεκριμένου σχήματος διατροφής είναι σχετικά αυστηρές, γεγονός το οποίο κάνει την υιοθέτησή σχετικά δύσκολη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Γι΄ αυτό και η καθοδήγηση από έναν επαγγελματία διαιτολόγο σε συνδυασμό με την ιατρική παρακολούθηση όταν αυτή κρίνεται απαραίτητη είναι η καλύτερη και πιο ασφαλής λύση για την αντιμετώπιση της υπέρτασης και την επίτευξη ενός υγιούς βάρους.

Διάβασε ακόμα:

13 απλά βήματα για να θωρακίσεις το ανοσοποιητικό σου

Έρευνα: Ποιος καφές παχαίνει και ποιος όχι;

Author(s)

 • Πάρης Παπαχρήστος

  Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

  Ο Πάρης Παπαχρήστος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 3/11/1976. Το 2000 ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, ενώ το 2006 απέκτησε το Master of Science στο Πανεπιστήμιο του Paisley, στη Σκωτία. Εργάζεται ως διαιτολόγος από το 2003, ενώ από το 2005, διατηρεί ανεξάρτητο διαιτολογικό γραφείο στο Παγκράτι. Κύριο μέλημά του είναι η διατροφική εκπαίδευση του κοινού. Αυτό αποτέλεσε αφορμή για να συγγράψει το πρώτο βιβλίο της σειράς medNutrition Wellness, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας». Παράλληλα, συμμετέχει ενεργά με συνεντεύξεις και συγγραφή άρθρων σε περιοδικά και εφημερίδες, με θέματα που αφορούν τη διατροφή.