Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Kentucky πιστεύουν ότι ένα συγκεκριμένο γονίδιο κάνει τις χημικές ενώσεις σε ορισμένα λαχανικά να έχουν πιο πικρή γεύση σε μερικούς ανθρώπους, με αποτέλεσμα να μην προσλαμβάνουν θρεπτικά και ωφέλιμα για την καρδιά συστατικά από τα συγκεκριμένα λαχανικά που έχουν εντάξει στη διατροφή τους, μερικά εκ των οποίων είναι το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο.

Το «γονίδιο της γεύσης»

Οι άνθρωποι γεννιούνται με δύο αντίγραφα ενός γονιδίου γεύσης που ονομάζεται TAS2R38.

Τα άτομα που κληρονομούν δύο αντίγραφα της παραλλαγής του παραπάνω γονιδίου, το οποίο ονομάζεται AVI, δεν έχουν ευαισθησία στην πικρή γεύση αυτών των χημικών ουσιών.

Όμως, όσοι κληρονομήσουν ένα αντίγραφο του AVI και ένα αντίγραφο του PAV είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι, με αποτέλεσμα να βρίσκουν τη γεύση αυτών των τρόφιμων ιδιαίτερα πικρή. Αποτέλεσμα; Να αποφεύγουν τα λαχανικά!

Συνοψίζοντας

  • Σε κάποια άτομα η γεύση των λαχανικών είναι πιο πικρή λόγω της έκφρασης ορισμένων γονιδίων.
  • Τα «γονίδια της γεύσης» μπορούν να επηρεάσουν το πώς μερικά άτομα αντιλαμβάνονται τις διάφορες γεύσεις.
  • Η ευαισθησία των γευστικών καλύκων μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας, οπότε εάν δεν σου αρέσουν τώρα κάποια λαχανικά μπορεί να τα καταναλώσεις αργότερα σε μεγαλύτερη ηλικία.

Αρχική δημοσίευση από την Άρτεμις Κύρκα στο logodiatrofis.gr.

Διάβασε ακόμα:

Ποιους «Κανόνες» Πρέπει Να Σπάσεις Για Να Χάσεις Βάρος

Εξάρτηση Από Τους Υδατάνθρακες. Υπάρχει;

Author(s)

  • Λόγω Διατροφής

    Ομάδα Διαιτολόγων & Διατροφολόγων

    Το Logodiatrofis.gr, υπογράφεται από Ομάδα διαιτολόγων - διατροφολόγων, οι οποίοι προσφέρουν επίκαιρη, έγκαιρη και πάνω από όλα επιστημονική πληροφόρηση σχετικά με διατροφικά ζητήματα που μας απασχολούν.