Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί δεν πρέπει να στηρίζεσαι στα καλά σου γονίδια.
-Πόση επίδραση έχει τελικά η κληρονομικότητα.


Χρόνια ολόκληρα οι επιστήμονες μελετούν τα γονίδια, προσπαθώντας να απαντήσουν στην ερώτηση: σε τι βαθμό καθορίζουν τα γονίδιά μας το πόσο θα ζήσουμε; Το 2013, ο συνιδρυτής και CEO της Google, Larry Page μας σύστησε το Calico, ένα ειδικά σχεδιασμένο εργαστήριο με σκοπό να μελετήσει τη συσχέτιση μεταξύ του DNA και της διάρκειας ζωής του ανθρώπου. Δύο χρόνια μετά, τα αποτελέσματα ίσως σου προκαλέσουν έκπληξη καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες το DNA μας δεν έχει τόση μεγάλη επίδραση στη μακροζωία μας. Γι’ αυτό αν νομίζεις ότι έχεις καλά γονίδια και αυτό αρκεί για να φτάσεις μέχρι τα βαθειά γεράματα, κάνεις πολύ μεγάλο λάθος.

Στην πραγματικότητα η κληρονομικότητα της μακροζωίας υπολογίζεται γύρω στο 7% υποστηρίζει ο επικεφαλής της έρευνας Graham Ruby. Γι΄αυτό θα πρέπει όλοι να σκεφτούμε σοβαρά τον τρόπο ζωής που επιλέγουμε να υιοθετήσουμε.

Πόση δύναμη έχει το άλλο μας μισό;

Αυτό που ανακάλυψαν οι επιστήμονες είναι ότι το “άλλο μας μισό” – το άτομο δηλαδή που διαλέγουμε ως σύντροφό μας – έχει μεγαλύτερη επιρροή στο πόσο τελικά θα ζήσουμε από ότι τα γονίδιά μας. Γιατί συμβαίνει αυτό; Το Harvard Medical School δίνει την απάντηση: μία δυνατή σχέση μπορεί να έχει τα ίδια οφέλη στην υγεία και τη μακροζωία σου με την καλή διατροφή, τον επαρκή ύπνο και έναν υγιεινό τρόπο ζωής.  Γιατί εκτός του ότι βοηθούν την ψυχική σου υγεία, μειώνουν τα επίπεδα του άγχους και του στρες και όλα τα προβλήματα που αυτά συνεπάγονται. Έχεις ακούσει ότι η καρδιά των παντρεμένων είναι πιο δυνατή;

Γιατί ο τρόπος ζωής σου είναι πιο σημαντικός από τα γονίδιά σου

Μπορεί οι ερευνητές να ανακάλυψαν ότι τα γονίδιά μας μας επηρεάζουν μέχρι ενός σημείου, από εκεί και πέρα όμως οι επιλογές μας είναι αυτές που καθορίζουν το πόσο θα ζήσουμε. Αν λοιπόν θέλεις να φτάσεις μέχρι τα 80 και ακόμα παραπάνω τότε σίγουρα θα πρέπει να αλλάξεις κάποιες κακές συνήθειες όπως για παράδειγμα να κόψεις το τσιγάρο και την κακή διατροφή και να υιοθετήσεις νέες πιο υγιεινές – αλήθεια ξέρεις τους κανόνες που θα σε βοηθήσουν; – όπως το να ξεκινήσεις επιτέλους γυμναστική και να αρχίσεις να τρως υγιεινά. Στο χέρι σου είναι να κάνεις τις σωστές επιλογές και να προστατέψεις την υγεία και την ευεξία σου.

Διάβασε ακόμα:

Τελικά Φταίνε Τα Γονίδιά Σου Για Τα Κιλά Σου;

H Καλύτερη Στιγμή Για 9 Συνήθειες Υγείας

Author(s)

  • Rebecca Muller

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Rebecca Muller είναι συντάκτρια του Thrive Global.