Thrive Global: Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις όταν ξυπνάς;

Daniel Boulud: Πηγαίνω στο δωμάτιο του γιου μου να δω τι κάνει.

TG: Τι σου δίνει ενέργεια;

DB: Πολλά πράγματα. Καταρχάς φτιάχνω κάθε ημέρα ένα πλούσιο πρωινό και το απολαμβάνω μαζί με την οικογένειά μου. Ένα γερό πρωινό μου δίνει την ενέργεια που χρειάζομαι για να βγάλω την ημέρα. Δεύτερον παίρνω ενέργεια από την ομάδα μου, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζω στη δουλειά, αλλά και από τον ενθουσιασμό που έχω για αυτήν. Μπορεί να δουλεύω ατέλειωτες ώρες, αλλά η δουλειά μου με γεμίζει. Τέλος, τρεις φορές την εβδομάδα πηγαίνω γυμναστήριο – κάτι που επίσης μου χαρίζει ενέργεια.

TG: Ποιο είναι το μυστικό που σε βοηθά να ανταπεξέρχεσαι στις απαιτήσεις της καθημερινότητας;

DB: Είμαι το μόνο μέλος της οικογένειάς μου που βρίσκεται στην Αμερική. Έχω μία πολύ μεγάλη οικογένεια, η οποία ζει στη Γαλλία. Οι γονείς μου έχουν 5 παιδιά και 14 εγγόνια. Το μυστικό μου είναι ότι τους παίρνω διαρκώς τηλέφωνο για να νιώθω κοντά τους. Μάλιστα έχω μία συνήθεια – εδώ και 32 χρόνια τους παίρνω κάθε Κυριακή πρωί.

TG: Πες μας ένα βιβλίο που σου άλλαξε την ζωή.

DB: Το “Croque en Bouche” του Fanny Deschamps. Πρόκειται για ένα βιβλίο της δεκαετίας του 70 που εξιστορεί μία ημέρα από την ζωή του Γάλλου chef Alain Chapel. Είχε τόσο μεγάλο πάθος με τη δουλειά του, που με ενέπνευσε σε μεγάλο βαθμό. Το διάβασα σε νεαρή ηλικία και τον θαύμασα τόσο πολύ που ονειρευόμουν μία ημέρα να γίνω σαν εκείνον.

Υπάρχουν στιγμές στην ζωή που χάνεις την γη κάτω από τα πόδια σου. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να συνεχίζεις με αξιοπρέπεια.

TG: Τι σχέση έχεις με το κινητό σου; Κοιμάσαι μαζί του;

DB: Το χρησιμοποιώ μόνο σαν ξυπνητήρι και από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 09.00 του βάζω μία συγκεκριμένη ρύθμιση που λέει “μην με ενοχλείτε”. Αυτό με βοηθάει να αποσυνδέομαι ενώ χαροποιεί ιδιαιτέρως τη γυναίκα μου η οποία έχει πολύ αυστηρούς κανόνες σε ό,τι αφορά στα κινητά μας. Επειδή τα παιδιά μας είναι μικρά, τους διαβάζουμε κυρίως βιβλία και προσπαθούμε να μην ασχολούμαστε με ηλεκτρονικές συσκευές όταν είμαστε στο σπίτι. Δεν είμαι εξαρτημένος από το κινητό μου και έτσι δεν νιώθω την ανάγκη να απαντήσω άμεσα. Από την άλλη πολλές φορές με αποσπά και προσπαθώ να έχω αυτοέλεγχο. Όχι ότι είναι εύκολο, αλλά κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ.

TG: Πώς τα πας με τα email;

DB: Έχω δύο βοηθούς και ασχολούμαστε και οι τρεις με αυτά.

TG: Εντελώς ξαφνικά βρίσκεις 15 λεπτά μέσα στην ημέρα σου. Τι κάνεις;

DB: Αν είμαι στο γραφείο, πηγαίνω στο σπίτι και παίζω με τον γιο μου. Είναι ακριβώς από πάνω! Με το που μπαίνω σπίτι νιώθω ότι είμαι πολύ μακριά από τη δουλειά, συνεπώς αποφορτίζομαι αμέσως.

TG: Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες εξουθενωμένος και γιατί;

DB: Συνήθως μετά από ένα μεγάλο ταξίδι νιώθω αρκετά εξουθενωμένος. Κάποιες φορές ταξιδεύω στην Ασία και κάποιες άλλες δεν κοιμάμαι πολύ για 2-3 ημέρες. Είμαι όμως πολύ τυχερός γιατί έχω μία καταπληκτική ομάδα που με στηρίζει. Όταν ξεκίνησα τη δική μου επιχείρηση ένιωθα πολύ συχνά εξουθενωμένος γιατί έφτανα τον εαυτό μου στα άκρα, δουλεύοντας ημέρα και νύχτα. Λόγω της δουλειάς που κάνω είναι σύνηθες να δουλεύεις μέχρι τα μεσάνυχτα. Προσπαθώ όμως να έχω μία ισορροπημένη ζωή και δεν φτάνω τον εαυτό μου στα άκρα.

TG: Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες ότι απέτυχες και τι έκανες για να το ξεπεράσεις;

DB: Διάβαζα μία φράση του Nelson Mandela. Ο ίδιος έλεγε: “Δεν χάνω ποτέ. Είτε κερδίζω είτε μαθαίνω”. Έτσι αισθάνομαι κι εγώ για τη ζωή και τη δουλειά μου. Πιστεύω ότι η αποτυχία είναι ένα μάθημα ζωής.

Ξεκίνησα από το μηδέν και είμαι πολύ ευτυχισμένος και περήφανος για όλα όσα έχω καταφέρει. Κοιτάζω λοιπόν μπροστά και σκέφτομαι τι άλλο μπορώ να κάνω. Δεν πρέπει ποτέ να επαναπαύεσαι. Θα σου πω το εξής: είχαμε 4 αστέρια ως εστιατόριο και χάσαμε ξαφνικά το ένα. Όλη μου η ομάδα το είδε σαν μία αποτυχία. Εγώ το είδα σαν ένα μάθημα. Υπάρχουν στιγμές στη ζωή που χάνεις την γη κάτω από τα πόδια σου. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να συνεχίζεις. Με αξιοπρέπεια.

Ο Daniel Boulud, είναι ιδιοκτήτης 13 εστιατορίων και συγγραφέας 9 βιβλίων. Το 2006 η Γαλλική κυβέρνηση του έδωσε τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής για τη συνεισφορά του στο γαλλικό πολιτισμό. 

Διάβασε ακόμα:

Μάικλ Μπλούμπεργκ: “Δεν Μπορείς Ποτέ Να Ικανοποιήσεις Όλο Τον Κόσμο”

Τζεφ Μπέζος: “Η Δουλειά Πρέπει Να Βρίσκεται Σε Πλήρη Αρμονία Με Την Προσωπική Ζωή”