Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια “πύλη” βρίσκει ανοιχτή ο ιός στους καπνιστές. 

-Τα ευχάριστα προγνωστικά για όσους κόβουν το κάπνισμα.


Το ξέρω ότι, αν είσαι καπνιστής, είναι πολύ πιθανό να καπνίζεις αυτή την περίοδο παραπάνω λόγω δύο βασικών παραγόντων. Από τη μία έχεις αυξημένο στρες και από την άλλη σε χτυπά η ανία λόγω εγκλεισμού. Και τα δύο σε οδηγούν σε αύξηση του αριθμού των τσιγάρων που καπνίζεις.  Δυστυχώς όμως τα δεδομένα, σε ό,τι αφορά τη σχέση του ιού SARS-CoV-2 με τους καπνιστές, δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Ο ιός ξεκάθαρα χτυπά τους καπνιστές πιο σκληρά από ό,τι τους μη καπνιστές.

Τι έδειξε νέα έρευνα

Σύμφωνα με στοιχεία καναδικής έρευνας, τα οποία έλαβε η ομάδα του καθηγητή Θάνου Δημόπουλου στο ΕΚΠΑ, τα ειδικά σημεία εισόδου κορονοϊού στα πνευμονοκύτταρα καπνιστών και ασθενών με χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης από COVID-19. Πιο συγκεκριμένα, οι μελέτες έδειξαν ότι τα πνευμονικά κύτταρα των ανθρώπων που είναι σήμερα καπνιστές τσιγάρων και των ατόμων με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) έχουν αυξημένα επίπεδα του υποδοχέα του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης ΙΙ (ACE-2) που χρησιμοποιεί ο ιός SARS-CoV-2, για να αποκτήσει πρόσβαση σε κύτταρα ξενιστή και να προκαλέσει μόλυνση.

Η διακοπή καπνίσματος μπορεί να σώσει τη ζωή σου

Τα αποτελέσματα, μάλιστα, της έρευνας από Καναδούς επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο British Columbia (Leung J et al. European Respiratory Journal 2020) δείχνουν ότι η διακοπή του καπνίσματος θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα η μόλυνση από SARS-CoV-2 να οδηγήσει σε σοβαρή ασθένεια COVID-19. 

Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι οι πρώην καπνιστές είχαν παρόμοια χαμηλά επίπεδα ACE-2 (της πιθανής πύλης που χρησιμοποιεί ο ιός) με άτομα που δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Αυτό υποδηλώνει ότι η διακοπή του καπνίσματος έχει νόημα ακόμα και τώρα, για να προστατευτεί κανείς από σοβαρή λοίμωξη COVID-19. 

Ο ιός ξεκάθαρα χτυπά τους καπνιστές πιο σκληρά από ό,τι τους μη καπνιστές.

Οι ασθενείς με ΧΑΠ γνωρίζουμε ότι πρέπει να συμβουλεύονται και να τηρούν αυστηρά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και τη σωστή υγιεινή των χεριών για την πρόληψη της μόλυνσης, διότι η αύξηση των επιπέδων ACE-2 είναι μη εύκολα αναστρέψιμη εξαιτίας της νόσου. Στους καπνιστές όμως είναι αναστρέψιμη, εφόσον κόψουν το τσιγάρο. Κι αυτή είναι μια απόφαση που πρέπει πραγματικά να σκεφτεί σοβαρά κάθε καπνιστής, που θέλει πραγματικά να προστατέψει τον εαυτό του από τον ιό.

Φυσικά, αυτό δεν είναι κάτι εύκολο. Ακόμα και η μείωση του καπνίσματος, πάντως, αυτή την περίοδο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προστασίας, όμως η διακοπή θα πρέπει να είναι ο απόλυτος στόχος. Υπενθυμίζουμε ότι τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος, που λειτουργούν σε σχεδόν όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, μπορεί να βοηθήσουν έναν καπνιστή να πετύχει αυτόν τον στόχο, χωρίς να εγκαταλείψει την προσπάθεια κάπου στη μέση, αυξάνοντας σημαντικά τα ποσοστά επιτυχίας στη διακοπή καπνίσματος. 

Διάβασε ακόμα:

Γιατί Δυσκολεύεσαι Τόσο Πολύ Να Το Κόψεις;

5 Έξυπνα Νούμερα Για Να Κόψεις Το Κάπνισμα

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.