Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια είναι τα συναισθηματικά οφέλη της προσφοράς.
-Τι μπορείς να κάνεις και εσύ, ώστε να βοηθήσεις τους γύρω σου.


Σε μια εποχή που μια παγκόσμια κρίση υγείας περιορίζει τις κοινωνικές μας αλληλεπιδράσεις και προκαλεί εξαιρετικό άγχος, μικρές αλλά σημαντικές χειρονομίες έχουν τη δύναμη να φέρουν χαρά στη ζωή μας. Με τόσες πολλές οργανώσεις και όχι μόνο, που έχουν ανάγκη αυτήν τη στιγμή, το να προσφέρουμε ένα χέρι βοηθείας μπορεί να κάνει μια τεράστια διαφορά για τους γείτονές μας και να έχει θετικό αντίκτυπο στη δική μας συναισθηματική και ψυχική ευεξία.

Ο εθελοντισμός, είναι κάτι που προσωπικά αγαπώ πολύ, μιας και έχω δει από πρώτο χέρι πώς μπορεί να ανυψώσει τόσο εκείνον που προσφέρει όσο και εκείνον που λαμβάνει βοήθεια. Μπορώ να πω με σιγουριά, πως νιώθω πραγματικά εμπνευσμένη από το πόσο πολλοί από εμάς έχουμε συγκεντρωθεί για να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον κατά τη διάρκεια αυτής της εξαιρετικά δύσκολης περιόδου.

Τα συναισθηματικά οφέλη της προσφοράς

Η προσφορά έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βελτιώσουμε τη συνολική μας ευτυχία. Μια μελέτη της BMC Public Health διαπίστωσε ότι η συμμετοχή σε εθελοντικές δραστηριότητες σχετίζεται με καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία. Μεγάλο μέρος προέρχεται από την αίσθηση της σύνδεσης που νιώθουμε βοηθώντας τους άλλους. Είναι κάτι που εκτιμούμε στο Charles Schwab και ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο ξεκινήσαμε πρόσφατα το πρόγραμμα CommUNITY 2020, το οποίο δημιουργεί νέους τρόπους για τους υπαλλήλους να εξυπηρετούν κοινότητες που έχουν ανάγκη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Πολλοί από τους υπαλλήλους μας έχουν μοιραστεί μαζί μας, πόσο ωφέλιμο ήταν για αυτούς, το να δώσουμε πίσω αγάπη, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Μια ιστορία που πραγματικά με συγκινεί, έρχεται από έναν υπάλληλο που εργάστηκε εθελοντικά με στις Εβραϊκές Επαγγελματικές Υπηρεσίες (JVS) μέσω του προγράμματος CommUNITY 2020. Πριν από τέσσερα χρόνια, ήταν εκτός εργασίας και πήγε στο JVS για βοήθεια στην εύρεση εργασίας. Όταν είδε ότι ο οργανισμός έψαχνε εικονικούς εθελοντές για να βοηθήσει άτομα που ζητούσαν υποστήριξη για δουλειά, δεν δίστασε να προσφέρει τη βοήθειά του.

Γιατί είναι αναγκαίο το να προσφέρουμε τώρα

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι Αμερικανοί προσφέρουν τόσες δωρεές αυτή την περίοδο, ώστε να είναι περισσότερες και από τις δωρεές που έγιναν κατά την ύφεση του 2008 και μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Εκτός από αυτό το βασικό ενδιαφέρον για φιλανθρωπική προσφορά, ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι ότι οι κοινοτικοί οργανισμοί έπρεπε να μειώσουν τις υπηρεσίες τους, καθώς οι φόβοι για τον ιό έχουν επηρεάσει τις παραδοσιακές μεθόδους εθελοντισμού. Τον Μάιο, μια έρευνα διαπίστωσε ότι το 61 τοις εκατό των μη κερδοσκοπικών υπαλλήλων «ανησυχούσαν πολύ» για το πώς η τρέχουσα κατάσταση θα επηρεάσει τον εθελοντισμό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ευκαιρίες εθελοντών που μπορούν να γίνουν από την ασφάλεια των σπιτιών μας. Η ίδια έρευνα διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί φιλανθρωπικοί οργανισμοί (45%) είχαν αρχίσει να δημιουργούν περισσότερες εικονικές ευκαιρίες εθελοντών – από 32% τον Μάρτιο.

Προσωπικά, δηλώνω εντυπωσιασμένη από το πόσο γρήγορα οι κοινότητες και οι οργανισμοί προσαρμόστηκαν και μετατοπίστηκαν στον εικονικό εθελοντισμό. Από τις νεότερες γενιές έως τους ηλικιωμένους, ο εθελοντισμός εμπνέει δράση – είναι καθολικός σε γενιά και είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της κοινοτικής εμπλοκής. Για παράδειγμα, πολλοί από τους ηλικιωμένους γείτονές μας – που είχαν ήδη αντιμετωπίσει την μοναξιά – είναι ακόμη πιο απομονωμένοι τώρα που πολλές κοινοτικές οργανώσεις δεν είναι σε θέση να κάνουν τακτικές παραδόσεις φαγητού και επισκέψεις για συντροφιά. Μέσω του προγράμματος CommUNITY 2020, οι υπάλληλοι της Schwab βοηθούν να καλύψουν αυτό το κενό εκπαιδεύοντας εθελοντές να κάνουν κλήσεις κοινωνικής πρόνοιας σε ηλικιωμένους. Ιστορίες σαν αυτές που με κάνουν να είμαι τόσο περήφανος που είμαι μέλος αυτής της κοινότητας μιας και βλέπω τη δύναμη του εικονικού εθελοντισμού στην εργασία.

Πώς να ξεκινήσεις να δίνεις και εσύ ό,τι μπορείς

Καθώς συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε αυτήν την πανδημία, ο εθελοντισμός θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο να είμαστε όλοι αισιόδοξοι για το ευοίωνο μέλλον που θα έρθει. Έχω την πεποίθηση ότι ο αλτρουισμός μπορεί να είναι το ελιξίριο που ενεργοποιεί όχι μόνο τις κοινότητές μας, αλλά και εμάς τους ίδιους.

Για να ξεκινήσουμε το εικονικό μας πρόγραμμα παροχής, ακολουθήσαμε τέσσερα βήματα – τα οποία ο καθένας μπορεί να δοκιμάσει – ώστε να βρούμε νέους τρόπους για να εμπλακούν οι εργαζόμενοι σε έργα που ταιριάζουν στα χρονοδιαγράμματά τους, να αξιοποιήσουν όλοι τις δεξιότητές τους και να παραμείνουν ασφαλείς προσφέροντας:

Δράσαμε: Επιμέλεια εικονικών ευκαιριών εθελοντισμού για τους υπαλλήλους να προσφέρουν τις προσωπικές τους δεξιότητες και ταλέντα.
Δώσαμε: Αντιστοίχιση δωρεών υπαλλήλων στους οργανισμούς που τους ενδιαφέρουν.
Μάθαμε: Δημιουργία μιας εσωτερικής εκπαιδευτικής σειράς σχετικά με τη σημασία της παροχής και τον τρόπο ασφαλούς συμμετοχής στην κοινοτική υπηρεσία αυτή τη στιγμή.
Μοιραστήκαμε: Ενθαρρύνοντας τους υπαλλήλους να μοιραστούν τις ιστορίες τους και να εμπνεύσουν άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Για μένα, το να δίνεις – ανεξάρτητα από το πώς το κάνεις – έχει πολλά οφέλη τόσο για εκείνον που προσφέρει όσο και για εκείνον που λαμβάνει βοήθεια και όχι μόνο. Και σε τέτοιες στιγμές μπορεί να έχει ένα αποτέλεσμα που κάνει τη διαφορά. Ενθαρρύνω όλους να εμπλακούν σε όποια κοινότητα ή οργανισμό θεωρούν- ακόμη και οι μικρότερες ενέργειες, όπως η παράδοση γεύματος στον γείτονα-, μπορεί να κάνει διαφορά στο τέλος της ημέρας.

Και να θυμάσαι πως ενώ ένα άτομο δεν μπορεί να κάνει τα πάντα, μαζί ενωμένοι, μπορούμε να νικήσουμε.

Διάβασε ακόμα:

Μην αγνοείς πλέον το «Τέταρτο Ένστικτό» σου

Η πανδημία είναι η ευκαιρία μας να χτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο

Author(s)

  • Carrie Schwab-Pomerantz

    Πρόεδρος

    Ίδρυμα Charles Schwab

    Η Carrie Schwab-Pomerantz είναι Πρόεδρος του Ιδρύματος Charles Schwab Foundation, Αντιπρόεδρος της Charles Schwab & Co. Inc. και Επικεφαλής της Schwab Charitable. Η ίδια, ήταν για πολλά χρόνια σύμβουλος του των Προέδρων Bush και Obama, στον τομέα των οικονομικών.