Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι σχέση έχει το φως με τη νοσταλγία.
-Ποια είναι τα σωστά χρώματα.


Είναι σημαντικός ο ρόλος που έχει αυτή η παράδοση στην κοινωνική και οικογενειακή μας ευημερία. Και, γνωρίζοντας ότι η αβεβαιότητα για το μέλλον έχει συχνά επισημανθεί ως σημαντική πηγή δυσφορίας, φέτος τα Χριστούγεννα μπορούν να γίνουν μια «σταθερά», γιατί μας κάνουν να νιώθουμε ασφαλείς. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωή μας, εξελισσόμαστε, αλλάζουμε θέση, δουλειά, συνεργάτες. Αλλά η παράδοση μένει σταθερή. Το αποτέλεσμα δεν περιορίζεται στον Δεκέμβριο, καθώς ο αναβρασμός της αναμονής αναδύεται από τον Οκτώβριο.

Εκτός από σταθερά, είναι επίσης μια παρένθεση στον ξέφρενο τρόπο ζωής, ακόμη και σε περιόδους κανονικότητας. Τα Χριστούγεννα συνδέονται με την οικογενειακή επανένωση, τις γιορτές, όπου σταματάμε τις υποχρεώσεις μας και γιορτάζουμε. Αυτό το στερούμαστε εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ανάπαυλα το καλοκαίρι ήταν σχετικά μικρή, εξ ου και η σημασία του να έχουμε μια ακόμη τέτοια στιγμή, ειδικά καθώς ο χειμώνας φαίνεται μακρύς. Είναι, επίσης, σημαντικό να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο.

Αναγκασμένες να χωριστούν, οι μεγάλες οικογένειες θα πρέπει να προσαρμοστούν στους περιορισμούς. Η επικοινωνία με το Zoom είναι καλύτερη από το να μην υπάρχει καμία επαφή. Γιατί δεν πρέπει να υποτιμούμε το κόστος των προσπαθειών προσαρμογής που έχει επιφέρει φέτος η πανδημία, σε όλα τα επίπεδα, και πρέπει περισσότερο από ποτέ να επωφεληθούμε από τις διακοπές των Χριστουγέννων. Για να βρούμε καταφύγιο και να δώσουμε στον εαυτό μας ένα στόχο, να έχει μια ανάπαυλα, ευτυχία, χαλάρωση και διασκέδαση. Σίγουρα το καλύτερο δώρο για φέτος.

Τα φώτα είναι ευεργετικά

Τα φώτα και το χρώμα των στολιδιών μπορούν να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα. Μπορεί να επηρεάσουν άτομα που έχουν «εποχική κατάθλιψη», λέει σε συνέντευξή του ο Joseph De Koninck, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα. Μπορείτε να την αντισταθμίσετε εκθέτοντας τον εαυτό σας λίγο περισσότερο στο φως. Και δεν είναι ο μόνος εμπειρογνώμονας που κάνει τη συγκεκριμένη διασύνδεση. Το 2017, ο Βρετανός ψυχαναλυτής Steve McKeown έκανε μια σύνδεση με τη νοσταλγία. Σε έναν κόσμο γεμάτο άγχος και στρες, στους ανθρώπους αρέσει να αναφέρονται σε πράγματα που τους κάνουν ευτυχισμένους, και οι χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις προκαλούν αυτό το βαθύ συναίσθημα, που προέρχεται από την παιδική ηλικία.

Επιλέξτε τα σωστά χρώματα

Ο Joseph De Koninck κάνει, ωστόσο, αρκετές προειδοποιήσεις, ειδικά όσον αφορά στα χρώματα και την ένταση του φωτισμού. Ο ειδικός πιστεύει ότι πρέπει να αποφύγουμε την αναδημιουργία του φωτός της ημέρας ή να κάνουμε διαγωνισμό για το πιο φωτεινό σπίτι. Με άλλα λόγια, η μετριοπάθεια έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Δεν πρέπει να είναι φώτα σε μπλε απόχρωση, σε λευκή ή με πολύ φωτεινές αποχρώσεις, γιατί αυτό θα έχει αντίθετα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πολύ φωτεινά ή πολύ ψυχρά χρώματα μπορεί να καθυστερήσουν την έκκριση της μελατονίνης, ορμόνης υπεύθυνης για τη ρύθμιση του ύπνου, που εκκρίνεται περισσότερο το βράδυ. Κάνοντας μια βραδινή βόλτα με πολύ έντονο φως, διαταράσσεται η ποιότητα του ύπνου. Ο De Koninck προτείνει την επιλογή χρωμάτων προς το κόκκινο και κίτρινο, ποικιλία φωτισμών και μέτρο. Η ιδέα της χρήσης Χριστουγεννιάτικων φώτων είναι πολύ καλή, αλλά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

Πολλές οικογένειες βρίσκουν ένα μικρό χώρο στο τραπέζι για να γιορτάσουν, σεβόμενοι τους περιορισμούς. Τα Χριστούγεννα είναι η ώρα να μοιραστούμε, να σκεφτούμε τους άλλους, να ψάξουμε έναν τρόπο για να φέρουμε αξίες στη ζωή. Ακόμα και ο COVID-19, που μας στερεί πολλές όμορφες στιγμές, μας προσφέρει μια πολύ ιδιαίτερη ευκαιρία να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας.

Αρχική δημοσίευση από τη Μαρία Δ. Σινανίδου στο epixeiro.gr.

Διάβασε ακόμα:

Φέτος γιορτάζουμε αλλιώς!

5 βήματα για να πετύχεις τους fitness στόχους σου τη νέα χρονιά

Author(s)

  • epixeiro.gr

    Η επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

    Tο epixeiro.gr είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρονική πύλη για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας, αποτελεί πλέον το μέσο μιας άμεσης, συνεχούς και διαδραστικής επικοινωνίας της επιχειρηματικής κοινότητας, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας ενεργά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και δράσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Αποτελεί επίσης έναν χώρο όπου νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες ή μεγάλες-, υποψήφιοι επενδυτές, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιώτες, και φοιτητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις γνώσεις που τους δίνονται για να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους κουλτούρα. Το epixeiro.gr επιδιώκει να προσφέρει γνώση και να δίνει έμπνευση μέσα από το πλούσιο περιεχόμενό του, προσφέροντας στο αναγνωστικό του κοινό το know-how πάνω από 500 αρθρογράφων που αποτελούν ειδήμονες στον χώρο τους.