Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Για ποιες ερωτήσεις πρέπει να προετοιμαστείς.
-Γιατί πρέπει να είσαι ευέλικτος.


Υπάρχουν χιλιάδες άρθρα στο διαδίκτυο τα οποία δίνουν πολλές φορές αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες για το ποιες είναι οι καλύτερες πρακτικές στη συνέντευξη… Για το λόγο αυτό μαζέψαμε κάποιες από αυτές εδώ και κυρίως με τη βοήθεια του άρθρου “How to Stand Out in Your Interview” του Harvard Business Review τις μεταφέρουμε ελπίζοντας να φανούν χρήσιμες σε όλους αυτούς που βρίσκονται στην αναζήτηση και περνάνε από μια διαδικασία συνέντευξης.

Πολλοί ειδικοί αναφέρουν ότι θα πρέπει ο υποψήφιος να πάρει τον έλεγχο της συνέντευξης. Ωστόσο αυτό που αναφέρεται από άλλους και υποστηρίζουμε και εμείς είναι ότι αυτός που κάνει τη συνέντευξη θα πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο της συνέντευξης. Σκοπός του υποψηφίου είναι να φανεί όσο πιο εξυπηρετικός γίνεται για να βοηθήσει την έκβαση της συνέντευξης. Δυστυχώς, εκείνοι ή εκείνες που παίρνουν τη συνέντευξη πολλές φορές πέφτουν θύματα ασυνείδητων προκαταλήψεων και δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην εμπειρία αντί να δώσουν τη δέουσα βαρύτητα στην ικανότητα οπότε ο/η υποψήφιος/-α πρέπει να τους πείσει και να τους υπενθυμίζει τις ικανότητές του για να αναλάβει τη θέση.

Θα πρέπει να τονιστεί επίσης η διαδικασία της προετοιμασίας του υποψηφίου. Αν θέλουμε πραγματικά να ξεχωρίσουμε σε μια συνέντευξη είναι πολύ σημαντική η διαδικασία της αναζήτησης πληροφοριών για την εταιρεία, την κουλτούρα της, τα πρόσωπα που την απαρτίζουν και αν μπορούμε κάποιες πληροφορίες για το άτομο που θα μας πάρει τη συνέντευξη. Αν θέλουμε να πάμε ακόμα παραπέρα, θα μπορούσαμε να λάβουμε κάποιες ώρες coaching προκειμένου να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας και να ξεδιαλύνουμε τις δυνατότητες και αδυναμίες ξέροντας πως μπορούμε καλύτερα να επηρρεάσουμε την πορεία της συνέντευξης και να αυξήσουμε την αυτοπεποίθησή μας. Ιδιαίτερα αν είσαι άτομο εσωστρεφές μπορείς να επωφεληθείς από τη διαδικασία του coaching καθώς μπορεί να σου δώσει τα εφόδια να μιλάς με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και θάρρος.

Είναι σημαντική η στρατηγική που έχει ο υποψήφιος. Πριν ακόμη μπει μέσα στην αίθουσα της συνέντευξης  θα πρέπει να έχει μερικά κύρια μηνύματα τα οποία θα περάσει σε αυτούς που παίρνουν τη συνέντευξη σχετικά με το τι έχει πετύχει μέχρι τώρα και το πως μπορεί να πετύχει στη συγκεκριμένη θέση εργασίας και εταιρεία. Μια καλή πρακτική είναι η χρήση ιστοριών καθώς τείνουμε να μας αρέσουν περισσότερο οι ιστορίες από την απλή καταγραφή δυνατοτήτων ή γεγονότων. Για παράδειγμα, το να μπορέσουμε να απαντήσουμε μια ερώτηση του τύπου “Πείτε μας για ένα επίτευγμα για το οποίο είστε περήφανος” με μια απάντηση-ιστορία του τύπου “Επιτρέψτε μου να σας πω μια σύντομη ιστορία για την ημέρα εκείνη που “έσωσα” τον οργανισμό” είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να πείσουμε τους στρατολογητές για τις δυνατότητές μας.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι είναι πολύ σημαντική η πρώτη εντύπωση – ξέρεις πώς μπορείς να την ενισχύσεις; –  οπότε τα πρώτα 30 δευτερόλεπτα της συνέντευξης είναι πολύ σημαντικά. Ο τρόπος ομιλίας, η εξωλεκτική επικοινωνία, το πώς μπαίνει κάποιος στην αίθουσα και το πόσο άνετα νιώθει είναι πολύ σημαντικό για τη συνέντευξη. Απόφυγε λοιπόν πριν τη συνέντευξη να είσαι με μαζεμένο το σώμα καθισμένος τσεκάροντας μηνύματα σε κάποιο κινητό. Νιώσε άνετα και χρησιμοποίησε όσο γίνεται άνετες θέσεις όπου θα έχεις το σώμα σου άνετο και απλωμένο. Αυτό θα βοηθήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα να ανέβουν ενώ τα επίπεδα κορτιζόλης που σχετίζονται με το στρες θα μείνουν σε χαμηλά επίπεδα.

Προετοιμάσου για τις κατάλληλες ερωτήσεις

Μέρος της προετοιμασίας είναι να γνωρίζεις και κάποιες ερωτήσεις που είναι πολύ πιθανό να ερωτηθούν και να ξέρω ποιες είναι οι απαντήσεις που θέλω να δώσω σε αυτές. Τέτοιες ερωτήσεις είναι οι ακόλουθες:

-Πείτε μας λίγα πράγματα για εσάς

-Ποια είναι τα ισχυρότερα κίνητρα στη ζωή και την εργασίας σας;

-Πως φαντάζεστε τον εαυτό σας σε 5 χρόνια;

-Ποια θεωρείτε τα δυνατά σας σημεία;

-Πείτε μου ένα αδύνατό σας σημείο

-Ποιο θεωρείται το σημαντικότερο επίτευγμά σας μέχρι στιγμής;

-Έχετε αντιμετωπίσει κάποια δύσκολη κατάσταση στην εργασία σας; Πως το χειριστήκατε;

-Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι θα πρέπει να σας προσλάβουμε;

-Τι ξέρετε για την εταιρεία / για τη θέση;

-Έχετε κάποιες ερωτήσεις;

Τι να κάνεις πριν και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης:

Επιγραμματικά και εν κατακλείδι, οι σύντομες συμβουλές που θα πρέπει κάποιος να ακολουθήσει είναι οι εξής:

-Μάθε όσα περισσότερα μπορείς για τις προϋποθέσεις και όλα όσα χρειάζονται για τη θέση εργασίας

-Προετοίμασε ιστορίες οι οποίες επιδεικνύουν την ικανότητά σου να κάνεις τη δουλειά

-Κάνε πρόβα τα πρώτα 30 δευτερόλεπτα της συνέντευξης – είναι αυτά που είναι τα πιο σημαντικά.

-Μην πανικοβληθείς αν η συνέντευξη δεν φαίνεται να πηγαίνει καλά. Εστίασε στην τρέχουσα ερώτηση και μη σκέφτεσαι τα προηγούμενα.

-Να είσαι ευέλικτος για να προσαρμόζεσαι σε αυτά που συμβαίνουν στην αίθουσα.

-Απάντησε τις δύσκολες ερωτήσεις με μιας και αν θέλεις πρόσθεσε λεπτομέρειες σε επόμενες ερωτήσεις.

Καλή επιτυχία!

Αρχική δημοσίευση από το Ναούμ Λιώτα στο www.epixeiro.gr

 

Διάβασε ακόμα:

Τι Πρέπει Να Σκεφτείς Για Να Βρεις Τον Ιδανικό Υποψήφιο

Η Σημασία Της Γλώσσας Του Σώματος Σε Συνέντευξη Για Δουλειά

Author(s)

  • epixeiro.gr

    Η επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

    Tο epixeiro.gr είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρονική πύλη για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας, αποτελεί πλέον το μέσο μιας άμεσης, συνεχούς και διαδραστικής επικοινωνίας της επιχειρηματικής κοινότητας, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας ενεργά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και δράσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Αποτελεί επίσης έναν χώρο όπου νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες ή μεγάλες-, υποψήφιοι επενδυτές, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιώτες, και φοιτητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις γνώσεις που τους δίνονται για να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους κουλτούρα. Το epixeiro.gr επιδιώκει να προσφέρει γνώση και να δίνει έμπνευση μέσα από το πλούσιο περιεχόμενό του, προσφέροντας στο αναγνωστικό του κοινό το know-how πάνω από 500 αρθρογράφων που αποτελούν ειδήμονες στον χώρο τους.