Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια σειρά να ακολουθήσεις στη σύνταξη του βιογραφικού σου.
-Τι ρόλο παίζουν η εγκυρότητα και η σαφήνεια.


Το βιογραφικό σημείωμα («Curriculum Vitae» = «Περίληψη Ζωής») αποτελεί ουσιαστικά την επαγγελματική σου ταυτότητα, στην οποία θα πρέπει να αναφέρονται με τρόπο συνοπτικό και ακριβή οι γνώσεις, οι εμπειρίες και οι δεξιότητές σου, προκειμένου να πετύχεις την είσοδό σου στην αγορά εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο, θα κάνεις την αναζήτηση εργασίας αποτελεσματική. Στη συνέχεια, παρατίθενται στοιχεία που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να συντάξεις σωστά το βιογραφικό σου.

Το βιογραφικό σημείωμα θα πρέπει:

1.Να είναι σύντομο και η έκτασή του να μην ξεπερνά τις δύο σελίδες. Αν είσαι κάτοχος πτυχίου ανώτατης εκπαίδευσης να εισάγεις τα πιστοποιητικά δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μόνο αν συνδέονται με την επιδιωκόμενη θέση εργασίας.

2.Να διακρίνεται από απλότητα, πληρότητα, εγκυρότητα και σαφήνεια, δίνοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα στον υπεύθυνο προσλήψεων χωρίς να απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις. Επίσης φρόντισε για τη διαρκή ενημέρωση του βιογραφικού σημειώματός σου.

3.Να αναφέρονται οι πληροφορίες (κυρίως στα πεδία εκπαίδευσης, κατάρτισης και επαγγελματικής εμπειρίας) ξεκινώντας από το πιο πρόσφατο στοιχείο και συνεχίζοντας με το παλαιότερο.

4.Να χρησιμοποιούνται ουδέτερες εκφράσεις και να αποφεύγονται το α΄ ενικό πρόσωπο και οι αντωνυμίες («εγώ εργάστηκα στην εταιρεία…»). Θα πρέπει να αποφεύγονται –επίσης- οι συντομογραφίες (γράφουμε «Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών» και όχι «Ο.Π.Α»), καθώς και οι άστοχες ή περιττές εκφράσεις («τα καθήκοντά μου περιλάμβαναν»).

5.Να επιλέγεται 1,5 διάστιχο ανάμεσα στις γραμμές και διπλό διάστημα ανάμεσα στις παραγράφους. Το μέγεθος γραμματοσειράς που προτείνεται είναι οι 12 στιγμές για το κείμενο και οι 14 στιγμές για τις επικεφαλίδες. Η απόσταση του κειμένου από τα περιθώρια της σελίδας να είναι 2,5 εκατοστά. Το ονοματεπώνυμο να γράφεται με έντονη γραφή και να είναι είτε υπογραμμισμένο είτε γραμμένο με κεφαλαία γράμματα.

6.Να μην παρουσιάζει λάθη στην ορθογραφία, τη σύνταξη ή τη στίξη. Είναι σημαντικό να δίνεται η εικόνα ενός ευανάγνωστου και προσεγμένου βιογραφικού σημειώματος.

7.Για την εκτύπωση του βιογραφικού σημειώματος επιλέγεται σελίδα μεγέθους Α4.

Σύμφωνα με το Cedefop – Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα στοιχεία του βιογραφικού σημειώματος μπορούν να παρουσιάζονται με την ακόλουθη σειρά:

Προσωπικές πληροφορίες

-Επαγγελματικός στόχος

Επαγγελματική εμπειρία

Εκπαίδευση και κατάρτιση

Ατομικές δεξιότητες (ξένες γλώσσες, δεξιότητες πληροφορικής, δίπλωμα οδήγησης κ.α.)

Πρόσθετες πληροφορίες (διακρίσεις- δημοσιεύσεις- μέλος επαγγελματικών ενώσεων- προσωπικά ενδιαφέροντα- συστάσεις).

Αν τα πήγες καλά στο στάδιο της αποστολής του βιογραφικού, το επόμενο βήμα είναι η συνέντευξη στην οποία  στόχος σου είναι να κερδίσεις τις εντυπώσεις.

Αρχική δημοσίευση από τον Γιώργο Καραούλη στο epixeiro.gr.

Διάβασε ακόμα:

Τι Σκέφτεται Αυτός Που Σου Παίρνει Συνέντευξη

Δουλειά Και Σπουδές; Πώς Να Κερδίσεις Αυτό Το Στοίχημα

Author(s)

  • epixeiro.gr

    Η επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

    Tο epixeiro.gr είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρονική πύλη για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας, αποτελεί πλέον το μέσο μιας άμεσης, συνεχούς και διαδραστικής επικοινωνίας της επιχειρηματικής κοινότητας, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας ενεργά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και δράσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Αποτελεί επίσης έναν χώρο όπου νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες ή μεγάλες-, υποψήφιοι επενδυτές, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιώτες, και φοιτητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις γνώσεις που τους δίνονται για να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους κουλτούρα. Το epixeiro.gr επιδιώκει να προσφέρει γνώση και να δίνει έμπνευση μέσα από το πλούσιο περιεχόμενό του, προσφέροντας στο αναγνωστικό του κοινό το know-how πάνω από 500 αρθρογράφων που αποτελούν ειδήμονες στον χώρο τους.