Thrive Global: Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις μόλις ξυπνήσεις και το τελευταίο πριν κοιμηθείς;

Χαρά Τζιουβάρα: Το πρώτο που κάνω όταν ξυπνήσω είναι να ευγνωμονώ τον Θεό που ξύπνησα για ακόμα μία μέρα και το τελευταίο που κάνω είναι προσευχή.

TG: Τι σου δίνει ενέργεια για να φέρεις εις πέρας τη μέρα σου;

ΧΤ: Η σκέψη ότι η ζωή είναι ωραία και ότι έχω την υγεία μου, μια δουλειά που αγαπώ και ανθρώπους που με αγαπούν και με στηρίζουν.

TG: Ενσυναίσθηση: πόσο εύκολο ή δύσκολο θεωρείς ότι είναι στις μέρες μας να μπαίνουμε στη θέση του άλλου;

ΧΤ: Είναι πολύ δύσκολο γιατί μας καταπίνει η καθημερινότητα. Και επίσης δεν θέλουμε να το κάνουμε. Έχουμε βολευτεί σε έναν προσωπικό μικρόκοσμο ο καθένας μας και αδυνατούμε να κατανοήσουμε ότι υπάρχει και εκείνο το “άλλο”, το τρομακτικό που μπορεί να συμβεί στον καθένα μας. Την ενσυναίσθηση πρέπει να την αναζητήσουμε όμως κάποια στιγμή στην πορεία της ζωής μας. Είναι απαραίτητο συστατικό της ωριμότητας μας. Αν θέλουμε βέβαια να ωριμάσουμε.

TG: Προσφορά, νόημα, όραμα, αξίες. Τι σημαίνουν αυτές οι λέξεις για σένα; Πώς μπήκαν στη ζωή σου; Τι κερδίζεις και τι προσφέρεις μέσα από αυτές;

ΧΤ: Είναι λέξεις που τις άκουγα από παιδί. Οι γονείς μου ήταν οικονομικοί μετανάστες στον Καναδά. Δούλεψαν σκληρά, με μεγάλωσαν όσο μπορούσαν καλύτερα. Αναγνώριζα σε ό,τι έκαναν την προσφορά, το νόημα, το όραμα, τις αξίες. Τα υιοθέτησα όλα αυτά. Τα κουβαλάω σε κάθε μου πράξη και προσπαθώ να τους δικαιώνω καθημερινά. Μου δίνει γαλήνη αυτό.

Δεν ξέρω τι σημαίνει αποτυχία. Όλα τα αντιμετωπίζω σαν ένα μάθημα ζωής. Τίποτα δεν είναι τυχαίο και πρέπει να πάντα να αναζητώ το κρυφό μήνυμα.

 

TG: Είναι αλήθεια ότι η προσφορά μας κάνει καλύτερους ανθρώπους και πως ο εθελοντισμός έχει οφέλη και σε εμάς εκτός από τους άλλους;

ΧΤ: Εννοείται ότι η προσφορά μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Δεν είναι όλα δουλειά και λεφτά. Η προσφορά σου δίνει μια αίσθηση απελευθέρωσης και όταν το νιώθεις αυτό, ηρεμείς και γαληνεύεις. Ο εθελοντισμός είναι κάτι που σε “προσγειώνει” αλλά συγχρόνως σε “απογειώνει”.

TG: Έχεις μικρά μυστικά που σε βοηθούν να βρίσκεις λύσεις σε καθημερινά προβλήματα;

ΧΤ: Είμαι πολύ οργανωτική, τα σημειώνω όλα, αλλά λύσεις δεν βρίσκω πάντα. Το βασικό μικρό μου μυστικό είναι η σκέψη ότι υπάρχει πάντα το αύριο για να με σώσει.

TG: Είσαι multitasker; Πιστεύεις σε αυτόν τον τρόπο διαχείρισης των υποχρεώσεων;

ΧΤ: Είμαι multitasker γιατί το σύστημα με υποχρεώνει να γίνω multitasker. Δεν μου αρέσει και δεν το θεωρώ και υγιές. Νομίζω ότι θα πρέπει να εστιάζουμε και να είμαστε συγκεντρωμένοι σε ένα πράγμα κάθε φορά. Έτσι είμαστε πιο αποτελεσματικοί και ουσιαστικοί. Το θέμα δεν είναι απλά να διεκπεραιώσεις κάτι, θα πρέπει επίσης να το αποδώσεις και σωστά μέσα σου και προς τα έξω.

Η προσφορά μας κάνει καλύτερους ανθρώπους και ο εθελοντισμός είναι κάτι που σε “προσγειώνει” αλλά συγχρόνως σε “απογειώνει”.

TG: Με τον χρόνο πώς τα πας; Κάνεις καλή διαχείριση μέσα στην ημέρα;

ΧΤ: Καθόλου καλή διαχείριση. Όσο περνάει από το χέρι μου ναι, αλλά οι εξωτερικοί παράγοντες με κερδίζουν με διαφορά. Και οι ασθενείς “κλέβουν” τον χρόνο μου χωρίς οίκτο.

TG: Πότε ήταν η τελευταία φορά που απέτυχες και πώς το αντιμετώπισες;

ΧΤ: Δεν ξέρω τι σημαίνει αποτυχία. Σίγουρα όχι επειδή δεν μου έχει τύχει (πάμπολλες φορές) αλλά επειδή δεν την αντιμετωπίζω σαν αποτυχία. Τα φέρνω τούμπα και μαθαίνω από αυτήν, επομένως δεν είναι αποτυχία. Το αντιμετωπίζω σαν μάθημα ζωής. Ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο και πρέπει να βρω το κρυφό μήνυμα.

TG: Τι κάνεις πριν από μια σημαντική απόφαση ή ένα σημαντικό γεγονός;

ΧΤ: Παίρνω βαθιά ανάσα και το κάνω. Και ό,τι βγει. Και αν βγει. Και το χειρο-χειρότερο σενάριο είναι να μην βγει. Αλλά γιατί να γίνει αυτό;

TG: Πόσο δύσκολο είναι να βρεις την ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή και τι κάνεις για αυτό;

ΧΤ: Είναι πολύ δύσκολο αλλά το αντιμετωπίζω σαν κάτι που πρέπει να γίνει. Για να είμαι καλά.

TG: Πώς διαχειρίζεσαι μια κακή μέρα;

ΧΤ: Σκέφτομαι ότι αύριο είναι μια άλλη μέρα. Και ότι θα πρέπει να είναι καλύτερη. Γιατί στη φύση υπάρχει ισορροπία οπότε…. Και επίσης τσεκαρω πόσο σημαντικό είναι αυτό που μου χάλασε τη μέρα. Γιατί αν δεν είναι, δεν θα το αφήσω να μου κάνει ψυχική χαλάστρα ούτε να μου χαλάσει τα αγγεία μου.

Δεν μου αρέσει το multitasking και δεν το θεωρώ και υγιές. Νομίζω ότι θα πρέπει να εστιάζουμε και να είμαστε συγκεντρωμένοι σε ένα πράγμα κάθε φορά.

 

TG: Τι σε αποφορτίζει;

ΧΤ: Να βλέπω αστεία βίντεο της ανιψιάς μου. Να ακούω μουσική και να τραγουδαω συγχρόνως όταν οδηγω. Να σχεδιάζω road trips. Να κρατάω αγκαλιά τον γάτο μου. Να περπατάω χέρι χέρι με τη μαμά μου.

TG: Έχεις κάποιο μότο που ακολουθείς στη ζωή σου και σου δίνει δύναμη ή σε ηρεμεί;

ΧΤ: Πλέον δεν έχω μότο γιατί όσο αστείο και αν ακούγεται μου έχουν καταρριφθεί όλα τα γνωστά μότο που κατά καιρούς νιώθουμε ότι μας αντιπροσωπεύουν. Όμως με τα χρόνια, τις εμπειρίες, τη δουλειά , την καθημερινότητα, έχω καταλήξει σε κάτι που πράγματι το πιστεύω και το ασπάζομαι. Γιατί σαν γιατρός το βιώνω μια ζωή τώρα. Όταν λοιπόν λέω “από τύχη ζούμε” αυτό με κατακλύζει κυριολεκτικά γιατί ξέρω τι δύναμη και αλήθεια περιλαμβάνει αυτή η μικρή πρόταση. Και τι τύχη επίσης.

TG: H ευγνωμοσύνη υπάρχει στη ζωή σου; Πόσο συχνά (θυμάσαι να) λες «ευχαριστώ»; 

ΧΤ: Λέω τόσες φορές “ευχαριστώ” που γίνομαι κυριολεκτικά γραφική. Η ευγνωμοσύνη θεωρώ είναι αρετή. Αλλα είναι και κάτι στο οποίο μπορείς να εκπαιδευτείς να αναγνωρίζεις. Και ξεκινάει πρωτίστως από την οικογένεια.

Διάβασε ακόμα:

Χριστόφορος Μητρομάρας: ” Η Προσφορά Και ο Εθελοντισμός Δίνουν Αξία Στο Πέρασμά Μας Από Αυτόν Τον Κόσμο”

Εκάβη Βαλλερά: “Συνειδητοποιώ Όλο Και Πιο Βαθιά Τη Σημασία Του Να Είσαι Παρών Στις Στιγμές”